Gazeteci Pelin Ünker’e, Binali Yıldırım’ın çocuklarının Malta’daki off-shore şirketleriyle ilgili kaleme aldığı Paradise Papers yazı dizisi nedeniyle 8 bin 660 TL para cezası ve 1 yıl 1 ay 15 gün hapis cezası verildi.
Gazeteci Pelin Ünker’in, AKP’nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Binali Yıldırım’ın çocuklarının Malta’daki off-shore şirketleriyle ilgili kaleme aldığı Paradise Papers haberleri nedeniyle yargılandığı davanın duruşması İstanbul 2’nci Asliye Ceza Mahkemesi’nde görüldü.
Yıldırım ve oğullarının “kamu görevlisine hakaret” iddiasıyla taraf olduğu davanın duruşmasında Ünker ve taraf avukatları hazır bulundu. Duruşmayı aralarında RSF Türkiye Temsilcisi Erol Önderoğlu’nun da bulunduğu çok sayıda gazeteci izledi. Yıldırım’ın avukatı Muhammed Gök, müvekkillerinin kişisel haklarının ihlal edilerek, hakaret ve iftiraya maruz kaldığını ileri sürdü.
Ünker’in avukatı Abbas Yalçın ise, yaptığı savunmasında “Şikayet dilekçesinde yazı dizisinde yer almayan haberlere yer verilmiş. Yazı dizisinde olmayan iddialara da yer verilmiş” dedi. Erişim engellemesine ilişkin haberin bile şikayet konusu olduğunu anımsatan Yalçın, “Bu haberler Pelin Ünker’e ait değil” dedi. Yazı dizisinde Binali Yıldırım’ın vergi kaçırdığına ilişkin tek bir cümle olmadığını, bu ifadenin CHP Milletvekili Murat Emir’e ait olduğunu söyledi ve “Müvekkilimi ne yazmadığı ne de dile getirmediği iddialarla sorumlu tutabilirsiniz” diye konuştu.
‘Haber doğru’
Bu belgelerle ilgili tüm dünyada haber yapıldığını ifade eden Avukat Tora Pekin de, “Bir tek Pelin Ünker hapis cezasıyla yargılanıyor. Türkiye, Azerbaycan ve Rusya ile birlikte ifade özgürlüğünün en çok ihlal edildiği ülkeler arasında yer alıyor. Haber doğru, önemli olan bu” dedi. Şikayet dilekçesinde de Malta’daki şirketlerden bahsedildiğini söyleyen Pekin, ”Bir Başbakan’ın çocuklarının bunu yapması etik midir? İstiyorlar ki bunlar yazılmasın” ifadesini kullandı.
‘Müdahale kabul edilemez’
Yayından sonra Binali Yıldırım’ın milletvekili ve Meclis Başkanı seçildiğini ve kendisine Devlet Şeref Madalyası da verildiğini hatırlatan Pekin, sözlerini şöyle sürdürdü: ”Şimdi de İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı oldu. Bu yayınlar Binali Yıldırım’a hiçbir zarar vermemiş aksine güçlendikçe güçlenmiş. Kamunun Paradise Papers belgeleriyle ilgili haberleri okuma hakkı vardır. Vergi muafiyeti olan ülkelere yöneliyorlar, bunu herkesin bilme hakkı vardır. Yasada boşluk olduğu için kurabilir ama siyaseten ve ahlaken kurmamalı. Bu haberleri engelleyecek müdahale kabul edilemez. Gazetecinin bilme hakkını yerine getirmek görevidir. Gazetecilik suç değildir bu yüzden beraatını talep ederiz.”
Ünker: Gazetecilik görevimi yaptım
Son sözü sorulan gazeteci Pelin Ünker ise, “Ben gazetecilik görevimi yerine getirdim. Önceki savunmamı tekrar ediyorum” dedi.
Para ve hapis cezası
Duruşmaya kısa bir ara veren mahkeme hakimi ardından kararını açıkladı. Mahkeme, “kamu görevlisine hakaret” suçu nedeniyle “suçun işleniş şekli, suç konusunun önem ve değeri, meydana gelen neticenin ağırlığı, sanığın kastı ve kastının yoğunluğu” gerekçeleriyle Ünker’e 8 bin 660 TL para cezası verdi.
“İftira” suçu nedeniyle de 1 yıl 1 ay 15 gün hapis cezasına çarptırılan Ünker’in cezası ertelenmedi. Ünker’in “duruşmadaki tutum ve davranışlarından yeniden suç işlemeyeceği kanaatine vardığını belirten hâkim, cezayı ertelemedi.
HABER MERKEZİ