ABD Başkanı Donald Trump’ın ani bir karar 19 Aralık’ta Suriye’den çekileceğini açıklaması sonrası başlayan tartışmalar yeni bir boyut kazandı. Kamuoyu ve senatonun yanı sıra bir çok ülkeden gelen tepkiler sonrası geri çekilme kararını yumuşatan Trump, 19 Aralık öncesi pozisyona dönmüş vaziyette. Trump’ın ABD’nin iç iktidar mücadelesinin bir parçası olarak bazı güç odaklarından destek yaptığı hamle, devlet politikasıyla uyuşmayınca geri vites yapması sonrası Ortadoğu’ya gönderdiği heyetin temasları da sürüyor. Önceki gün İsrail’de olan Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton, ABD Genelkurmay Başkanı Joseph Dunford ve Suriye özel temsilcisi James Jeffrey dün Ankara’ya geldi. Ankara ile görüşmeler bugün de devam edecek. Masada ise Suriye, Minbic ve İdlib konularının olduğu belirtiliyor. Bolton, Ankara’ya gelmeden önce İsrail’de yaptığı açıklamada Türkiye’nin, kendileriyle tam koordinasyon içinde olmadan Suriye’de askeri müdahalede bulunmasını istemediklerini söyledi. Bolton, ABD Başkanı Trump’ın Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan “Amerikan güçleri çekildikten sonra Suriyeli Kürtlerin korunacağına” dair garanti istediğini de açıkladı.
Dosya güncellendi
Trump’ın öngörülemeyen adımları, ABD’nin ortak ve müttefiklerinde yarattığı kaygı ve güvensizliği gidermek için hızlandırılmış bir adım olarak değerlendirilirken, ABD’nin dosyasında temel olarak, İsrail’in güvenliği, Ortadoğu’daki konumunu güçlendirmek için kısa vadede Rusya’nın dengelenmesi ve İran’ın sınırlandırılması, uzun vadede Çin’in Ortadoğu ve buradan hareketle Avrupa’ya uzanmasını engelleyici aks oluşturma yer alıyor.
Türkiye rahatsızlık yaratıyor
ABD ve Rusya-Çin arasında yaşanan güç dengesinden yararlanmak isteyen Türkiye’nin maksimum düzeydeki taleplerini dayatması, Suriye somutunda Rusya ve İran ile geliştirdiği ilişkilerin, İsrail ve buna bağlı olarak ABD’de ciddi rahatsızlık yarattığı da elde edilen bilgiler arasında. Bolton’ın Ankara’ya gelmeden önce yaptığı açıklama da bunu doğrular nitelikte. Bolton’ın yaptığı açıklama ile İsrail’in hassasiyetlerini gözettiği öngörülürken, ikinci durağı olan Ankara’nın kaygılarını ne kadar karşılayacağı ise halen belirsiz. Bolton’ın “Kürtler korunmadan Suriye’den çıkmayacağız” açıklamasından rahatsızlık duyan Cumhurbaşkanı Sözcüsü İbrahim Kalın, bu sözlerin kabul edilemez olduğunu savundu. Pompeo’nun aynı minvaldeki açıklamaları, ABD’nin ziyaret öncesi Türkiye’ye taleplerini aklileştirme mesajı olarak okundu. ABD’nin her şeye rağmen Türkiye’nin hassasiyetlerini göz önünde bulundurabileceği, ancak Türkiye’nin “Kürtsüz bir dünya” politikasını kabul etmeyeceği de öngörülüyor.
Trump’tan ilginç denklem
ABD Başkanı Donald Trump, Amerikan askerlerini Suriye’den çekme ve IŞİD’le mücadeleyi bölge ülkelerine bırakma niyetini yenilerken, ilginç bir denklem kurdu. ABD Başkanı, “İran -bu eğer mümkünse- IŞİD’den bizden daha çok nefret ediyor. Rusya IŞİD’den bizden daha çok nefret ediyor. Türkiye -belki bizim kadar olmasa da- IŞİD’den nefret ediyor. Fakat IŞİD’den nefret eden ülkeler bunlar ve kendi bölgelerindeki savaşın bir kısmını onlar da yürütebilir çünkü biz (IŞİD’le) onların bölgesinde savaşıyoruz” diye konuştu. Suriye’den 30 gün içinde çekilme kararını 19 Aralık’ta aniden açıklayarak ülkesinde tepki çeken Trump, sözlerinin devamında son günlerde belirginleşen geri adımların da sinyalini verdi. “Hiçbir zaman Suriye’den hızla çekileceğimizi söylemedim” diyen Trump, IŞİD tamamen yok edilene dek Suriye’de asker bırakacağını ekledi.
DIŞ HABERLER