Türkiye İstatistik Kurumu’ndan (TÜİK) üst düzey bir yetkili, enflasyonu düşürmek için ‘zincirleme endeks’te yer almayan BİM ve A101 marketlerinden ürünlerin enflasyon sepetine dahil edildiğini öne sürdü. Ünlü ekonomist Steve Henke, gerçek enflasyonun açıklananın iki katı olduğunu söylerken, eski Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz ise Türkiye’nin ‘Arjantinleştiğini’ söyledi. TÜİK’in açıkladığı aralık ayı enflasyon rakamlarına göre, tüketici fiyatları bir ayda yüzde 0,40 düştü. Yıllık enflasyon ise yüzde 20,30’a geriledi. Ancak bu rakamlar ne kamuoyu ne de uzmanlar tarafından inandırıcı bulunmadı. Yeniçağ’dan Ahmet Takan’ın dünkü yazısında yer alan ifadelere göre, ismini vermek istemeyen TÜİK’den üst düzey bir bürokrat, enflasyonda yeterli düşüş görülmediği için 26 Aralık’ta gelen talimatla, fiyatı düşen veya çok tüketilen bazı ürünlerin fiyatlarının tekrar derlendiğini ve bu fiyatların dikkate alındığını iddia etti. Yetkiliye göre bu şekilde enflasyonda yaklaşık yüzde 2 oranında düşüş sağlandı. Tüketici fiyatları endeksi bir önceki ay yüzde 21,62 düzeyindeydi.
BİM ve A101
TÜİK yetkilisi BİM ve A101’le ilgili talimatın da kendilerine ekim ayında geldiğini öne sürdü. Yetkili, bu talimata göre, bazı ilçelerdeki BİM ve A101’lerden, enflasyon sepetinde bulunan ürünlerin fiyatlarının toplandığını iddia etti. Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın 20 Eylül’de açıkladığı ‘Yeni Ekonomi Programı’nda tüketici enflasyon hedefi bu yılın sonu için yüzde 20,8, 2019 için yüzde 15,9 olarak açıklanmıştı.
TÜİK’li görevden alınmıştı
Kasım ayında tüketici fiyatları bir ayda yüzde 1,44 düşmüş, yıllık tüketici enflasyonu da bir ayda yüzde 25,4’ten yüzde 21,62’ye gerilemişti. Son olarak TÜİK’te enflasyon rakamlarını açıklayan birimin başındaki başkan yardımcısı Enver Taştı görevden alınmıştı. Taştı’nın görevine, 3 Ekim’de aylık yüzde 6,3 olarak açıklanan eylül enflasyonundan sonra son verilmişti.
Gerçek iki kat
Johns Hopkins Üniversitesi öğretim üyesi ünlü ekonomist Steve Henke ise kendi twitter hesabından yaptığı yorumda, Türkiye’de enflasyon’un açıklanan rakamın en az iki katı olduğunu yazdı. Birçok medya kuruluşuna yorum yapan ekonomist Henke, hesabından Türkiye tüketici fiyat enflasyonunun Aralık için yüzde 20,6’ya düştüğünü açıladı ve şunları yazdı: “Kesin metotlar kullanarak, enflasyonu resmi oranın iki katı olarak % 43 / yıl olarak hesaplıyorum. Her zaman söylerim, finansal haberlerin 95%’i yanlış ya da tutarsızdır.”
‘Arjantinleşme’
Öte yandan Ahmet Takan’ın yazısına sosyal medya üzerinden yorum yapan Eski Merkez Bankası Başkanı ve İYİ Partili Durmuş Yılmaz, “Bunun adı ‘Arjantinleşme’. Hiç şüpheniz olmasın, ileride daha yüksek enflasyon ve itibar kaybı olarak geri dönecektir” yorumunu yaptı. ‘Arjantinleşme’ güncel ekonomi literatüründe, borçların ödenemeyecek duruma gelmesi olarak anlatır. Devlet olarak iflas manasındadır.
EKONOMİ SERVİSİ