Şırnak’ın Cizre ilçesinde 14 Aralık 2015’te ilan edilen sokağa çıkma yasağının sürdüğü 30 Aralık tarihinde, ayağından yaralanan bir kadını sokaktan almak istediği sırada vurulan sağlık görevlisi Abdulaziz Yural’ın ölümünün üzerinden 3 yıl geçti. Ölüm nedeni “ateşli silah mermi çekirdeği yaralanmasına bağlı” şeklinde açıklanan Yural’a ilişkin başlatılan soruşturmada olayın üzerinden geçen süreye rağmen failler bulunmadı.
‘Örgüt üyesi ilan edildi’
Yural’ın ölümüne ilişkin Cizre Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılan soruşturma dosyası, bir süre önce “görevsizlik” kararı alınıp, Şırnak Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderilmişti. Soruşturma dosyasında Yural’ın vücudundan alınan svaplar üzerinde yapılan inceleme sonucunda atış artıklarına rastlanılmadığını belirten savcılık, Yural’ın sosyal medya araştırmalarında ‘örgüt propagandası’ yaptığını iddia etti. Mezopotamya Ajansı’ndan Gökhan Altay’ın haberine göre gizli tanıkların ifadeleri doğrultusunda Yural’ın “örgüt üyesi” olduğunu ileri sürerek, ölümde “hukuka uygunluk” sebeplerinin mevcut olduğunu kaydeden savcılık, dosya hakkında “takipsizlik” verilmesini talep etti.
Ortada fail yok
Şırnak Cumhuriyet Başsavcılığı ise, Yural’ın ölümüne ilişkin başlatılan soruşturma hakkında “Daimi Arama Kararı” verdi. “Kasten öldürme” suçlamasıyla başlatılan soruşturmaya dair alınan bu karara gerekçe olarak ise, “Maktulün vücudunda mermi giriş ve çıkış delikleri bulunduğu, ancak herhangi bir mermi çekirdeğine rastlanılmadığı, bu sebeple maktulün yapılan operasyonlar kapsamında kolluk tarafından mı yoksa üçüncü bir kişi tarafından öldürüldüğü tespit edilememesi” gösterildi. Kararda, zaman aşımı süresi de 25 yıl, yani 30 Aralık 2040 olarak belirlendi. Kararda, ayrıca Cizre İlçe Emniyet Müdürlüğü’nden soruşturmanın akıbetine dair düzenli bir şekilde savcılığın bilgilendirilmesi istendi.
Avukatlar ittiraz etti
Yural’ın ailesinin avukatları ise, dosya hakkında alınan kararın kaldırılması için savcılığa dilekçe sundu. Faillerin belirlenerek, cezalandırılması yönünde verilen dilekçede, soruşturmanın etkili bir şekilde yürütülmediği vurgulandı. Avukatlar, başvurularında olay yeri inceleme raporu, olay anı ve sonrası telsiz anons kayıtları, görüntüler ile olay yerine yakın yerde görev yapan kolluk kuvvetlerinin listesinin soruşturma dosyasına eklenmediğini de hatırlattı.
ŞIRNAK