YSK, 31 Mart yerel seçimlerinde cezaevlerindeki tutuklu ve taksirli suçtan hükümlü bulunanların oy kullanmasını zorlaştıran bir karar aldı. Bu karar önceki içtihatlarına aykırı
Yüksek Seçim Kurulu (YSK) önceki gün 31 Mart yerel seçimlerinde cezaevlerindeki tutuklu ve taksirli suçtan hükümlülerin durumuna ilişkin kritik bir karar verdi. YSK, üç kez aksi yönde karar vermesine rağmen 31 Mart yerel seçimlerinde tutuklularla, taksirli suçtan hükümlülerin oy kullanmasını engelleyen bir karara imza attı. YSK, cezaevindeki tutuklu ve taksirli suçtan hükümlülerin “kayıtlı oldukları seçim çevresinde ve o seçim türlerinde” oy kullanabileceğine karar verdi. Bu karar cezaevindeki 55 bin 574 tutuklunun çok büyük bölümünün oy kullanamaması anlamına geliyor. Karar 3’e karşı 8 oyla alındı.
HDP: İçtihat değiştirildi
YSK’nın HDP Temsilcisi Pınar Akdemir seçim içtihatında yapılan değişikliğui gazetemize şöyle değerlendirdi. “YSK; Tutuklu ve Taksirli suçlardan hükümlülerin 21 Mart Yerel Seçimlerinde Oy Kullanmasına ilişkin 2004, 2009 ve 2014 mahalli idareler seçimindeki oy birliği ile alınmış kararlarını hiçe sayarak içtihadını değiştirdi. Önceki yerel seçimlerde (2004, 2009, 2014) cezaevinde tutuklu olanlar ile taksirli suçlardan hüküm giyenler o cezaevinin bulunduğu seçim bölgesi için oy kullanabiliyorlardı. Mevcut değişiklik ile tutuklu veya taksirli suçlardan hükümlü olan kişi kendi adresinin bulunduğu yer dışında bir ceza evinde kalıyor ise mahalli idareler seçimlerinde oy kullanamayacak. YSK bu değişikliğin temel sebebi olarak 1984 yılından beri yürürlükte olan 2972 sayılı yasanın 3. Maddesinde seçim çevresinin belirlenmiş olması gerekçesini göstermektedir. Tutuklu ve taksirli suçlardan hükümlüler askı listelerinin ilanından itibaren bulundukları cezaevi seçim çevresine adres kayıtlarını, cezaevleri idareleri aracılığıyla talep etmedikçe ve bu talepleri nüfus idareleri tarafından kayıtlara süresi içerisinde işlenmedikçe 21 Mart seçimlerinde oy kullanamayacaklar. Akdemir, değerlendirmesini şöyle bitirdi: “YSK yeni içtihadıyla bu zamana kadar yerel seçimlerde tutuklu ve taksirli suçlardan hükümlülere Anayasanın 67. Maddesinde tanınan seçme hakkını ihlal ederek son üç yerel seçimdeki oy birliği ile alınmış kararlarını adeta görmezden gelmiştir. Buna göre cezaevinde bulunan bir tutuklunun yerel seçimlerde adaylığını koyması önünde (seçilme hakkı) bir engel yok iken seçme hakkı cezaevi koşullarında mücadele ederek kazanması gereken bir hak olarak YSK tarafından tariflenmiştir.”
CHP: Anayasa’ya aykırı
YSK’nın CHP Temsilcisi Mehmet Hadimi Yakupoğlu “YSK tarihinde ilk kez seçme hakkı kısıtlanmıştır. Anayasa’nın 67. maddesine ve kanuna aykırıdır” dedi. HDP’nin eski YSK Temsilcisi Mehmet Rüştü Tiryaki de kararın tutuklu ve taksirli suçtan hükümlülerin oy kullanmalarının yasaklanması olmadığını ancak çok güçleştirip fiilen yasaklanması anlamına geldiğini söyledi. Tiryaki oy kullanma hakkı engellenenlerin Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne gidebileceklerini belirtti.
ANKARA