Birçok ülkenin ve silahlı gücün yığınak yaptığı Minbic’de iç güvenliği kent dinamikleri sağlarken, Suriye ve Rus askerleri dış güvenliği sağlıyor. Koalisyon güçleri ABD ve Fransa askerleri de kentteki varlığını sürdürüyor
Türkiye’nin operasyon tehditleri nedeniyle tansiyonun yüksek olduğu 500 bin kişinin yaşadığı Minbic’de, Halk Savunma Birlikleri’nin (YPG) çağrısı üzerine Suriye ve Rusya’ya ait birliklerin bu bölgeye gelmesi gelişmelerin seyrini değiştirdi. Türkiye ısrarla yapılanın ‘algı operasyonu’ olduğunu söyleyip, bölgeye ÖSO grupları ve askerlerini sevk ederken, Kremlin’den önceki gün yapılan açıklamada, Rus ve Suriye askerlerinin bölgede olduğu doğrulandı. Aynı zaman koalisyona bağlı ABD ve Fransa askerleri de kent merkezinde bulunuyor. Gelişmelere dair Rudaw’ın sorularını yanıtlayan YPG Sözcüsü Nuri Mahmud, Minbic’de neler olduğunu anlattı. Geçmiş dönemde YPG savaşçılarını Minbic’den çektiklerini, daha sonra danışmanlarının da bölgeden ayrıldığını anlatan Mahmud, “Suriye ordusunu Suriye’nin anayasal ordusu olarak görüyoruz. Bugün de bölge Türkiye’nin tehdidi altındadır. Suriye ordusu yasal ve uluslararası ölçüler çerçevesinde görevini yerine getirmeli. Edindiğimiz bilgilere göre, Türkiye-Fırat Kalkanı ile Minbic arasındaki bazı noktalara girmeye hazırlanıyor. Suriye ordusu da bazı noktalara girmiş durumda” dedi.
‘Suriye ordusu dışarıda’
Suriye ordusunun Minbic’e girmediğinin altını çizen Mahmud, “Suriye ordusu Minbic içine girmedi ve kentin içine girmek de onların görevi değil. Ancak Suriye’nin egemenliğine gelen dış saldırılara karşı savunmak onların görevidir.İç güvenlik güçleri Minbic’in içindedir. Minbic Askeri Meclisi bile kent içinde değil, kentin dışında bulunuyor” bilgisi verdi.
ABD askerleri çekilmedi
Minbic’in içindeki koalisyon güçlerinin de çekilmediğini aktaran Mahmud, “Koalisyon güçleri kendi yerlerindedir. Amerika askerlerinin çekilmesi yönünde bir karar söz konusu, ancak Amerika güçleri halen kendi yerlerinde bulunuyor ve çekilmeye başlamadı” dedi.
ABD silahları meselesi
Suriye’den çekilme kararı alan ABD’nin daha önce verdiği silahları alıp almayacağı yönündeki soruyu da yanıtlayan Mahmud, “Gelenler daha çok gıdaydı. Silahlar ve gıdalar teröre karşı savaşta kullanıldı ve Hacin ilçesinde IŞİD’e karşı kullanılacaktır. Geri giderken yanlarında götürecek öyle bir silahları yok. Amerikalı güçlerle birlikte IŞİD’e karşı savaştık ve bir stratejimiz vardı, devam ettirilmeliydi. Halen birlikte IŞİD’e karşı savaşıyoruz. Onların nereye gideceği sorusu, tamamen kendileriyle ilgili bir soru” vurgusu yaptı.
ÖSO Mehsenli köyüne saldırdı
Günlerdir TSK denetimindeki ‘Fırat Kalkanı’ bölgesinden Minbic’e doğru yığınak sürerken, önceki akşam ÖSO gruplarının Minbic Askeri Meclisi noktalarını hedef aldığı açıklandı. Orta ve ağır silahlarla Sacur hattındaki Mehsenli köyündeki Minbic Askeri Meclisi noktalarına en az 2 defa saldırıldığı bildirildi.
Kent halkı nöbet eyleminde
Minbic Gençlik Meclisi, olası saldırılara karşı Ereb Hesen köyünde nöbet çadırı kurdu. Burada konuşan Minbic Yürütme Meclisi Eşbaşkanı Mihemed Xer Şexo, olası saldırılara karşı direneceklerinin altını çizdi. Ardından söz alan Demokratik Suriye Meclisi (DSM) Washington Temsilcisi Sinem Mihemed, “Karanlığı ve terörü reddeden kent halkı, bu işgali nasıl kabul edebilir? Türkiye, bölge gençlerinin kanlarını vererek inşa ettiği demokratik sistemi bozmak için bölgeye saldırı tehditlerinde bulunuyor” dedi. Buradaki eylemin 3 gün süreceği belirtildi.
HABER MERKEZİ