Adana’da ihraç edilen KHK’liler İHD’de açıklama yaptı. KHK mağdurları, Komisyonu’nun bir an önce lağvedilmesini istedi.
Adana Kanun Hükmünde Kararname (KHK) Mağdurları Platformu, Cumhurbaşkanı kararı ile Olağanüstü Hal (OHAL) İşlemleri İnceleme Komisyonu’nun görev süresinin 1 yıl daha uzatılmasına ilişkin basın toplantısı düzenledi. İnsan Hakları Derneği (İHD) Şubesi’nde, dernek yöneticilerinin katılımı ile gerçekleştirilen toplantıya çok sayıda KHK mağduru k atıldı.
Muhalefet partilere eleştiri
Toplantıda konuşan KHK ile görevinden alınmış bir isim olan Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) Merkez Yürütme Kurulu (MYK) Üyesi Ahmet Karagöz, sözlerine verdikleri mücadelede yeteri kadar destek görmedikleri gerekçesiyle muhalefet partilerine eleştirilerde bulunarak başladı. Türkiye’de OHAL gerekçe gösterilerek çıkarılan 36 KHK ile toplam 135 bin 144 kamu emekçisinin hukuksuz bir şekilde ihraç edildiğini söyleyen Karagöz, haklı ve demokratik taleplerini dile getirdikleri için ihraç edildiklerini belirtti. Ancak dün olduğu gibi bugün de taleplerinin arkasında olduklarını kaydeden Karagöz, “AKP’den korkmadık, korkmayacağız. Bu nedenle önceliğimiz para, pul değildir. Önceliğimiz bu topraklarda kardeşçe bir arada birlikte yaşama arzusudur. Önceliğimiz Ankara Gar meydanında katledilen yoldaşlarımızın katillerinden hesap sorma arzusudur. Önceliğimiz 81 milyon insanın, insanca yaşama arzusudur” dedi. OHAL İşlemlerini İnceleme Komisyonu’nun görev süresinin Cumhurbaşkanı kararı ile 1 yıl uzatıldığını anımsatan Karagöz, özellikle 15 Temmuz sonrasında yaşananların idarenin keyfi kararları ile hukukun nasıl katledildiği, temel sendikal hak ve özgürlüklerin kullanılmasının bile ‘suç’ kapsamına alınarak, doğrudan cezalandırma yöntemlerinin hayata geçirildiğini gösterdiğini vurguladı.
‘OHAL Komisyonu’nun karar vermesi hukuksuzdur’
Karagöz, sözlerine şöyle devam etti: “OHAL Komisyonu’nun kendisini mahkemelerin yerine koyarak karar vermesi hukuksuzdur ve bu şekilde verilen kararların kabul edilmesi mümkün değildir. Hukuki niteliği tartışmalı olan OHAL Komisyonu’nun, Türkiye Cumhuriyeti’nin anayasal kurumları olan mahkemeleri yok sayarak karar vermesi açık bir Anayasa ihlalidir ve suçtur. Hakkında suça bulaştığı iddia edilen kamu görevlileri ile ilgili tüm hukuki işlemler, kendisinin mahkemelerin yerine koyan OHAL Komisyonunca değil, mevcut hukuk sistemi içinde yer alan mahkemeler aracılığıyla yürütülmelidir. Özü itibarıyla darbecileri büyüten siyasal iktidar, darbeyi bastıran ise sivil halk olmuştur. 11 yıl boyunca ülkeyi talan eden ve yağmalayanlardan hesap sorulmazken, hiçbir gerekçe gösterilmeden, hukukun en temel ilkesi olan savunma hakkı dahi tanınmadan on binlerce kamu emekçisi ihraç edilmiştir. Bizler ihraç olmamızı siyasi ahlaksızlık ve siyasi hukuksuzluk olarak değerlendiriyoruz. Bu nedenle OHAL İnceleme Komisyonu lağvedilmeli ve hukuk işletilmelidir.”
HABER MERKEZİ