Türkiye’nin Kuzey Suriye tehditlerine karşı kritik bir hamle gerçekleşti. YPG’nin çağrısı üzerine Suriye ordusu Minbic’e girdi. Rusya da anlaşmayı olumlu bulurken, Ankara, Suriye’de yeni bir çıkmaza girdi
Türkiye’nin Kuzey Suriye’ye operasyon yapacağını açıklaması ve ABD’nin Suriye’de bulunan askerini çekeceğini duyurmasından sonra Şam yönetimi, Demokratik Suriye Meclisi (DSM) ve Rusya arasındaki görüşmeler hız kazanmıştı. Başta Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Savunma Bakanı Hulusi Akar’ın olduğu bir heyetin ise Suriye’deki son durumu konuşmak üzere bugün Rusya’da görüşmeler yapacakları belirtilmişti. Süreç karışıklığını korurken, dün Halk Savunma Birlikleri (YPG) yazılı bir açıklama yayınlayarak, IŞİD ile mücadele için güçlerinin çekildiğini belirterek, Suriye hükümetini bu bölgeleri korumaya ve Minbic’e çağırdı. Çağrının ardından Suriye hükümeti Minbic’e girdiğini açıkladı. Rusya da anlaşmayı doğrulayarak destek verdi.
‘Güçlerimizi aktarıyoruz’
ANHA’nın aktardığı YPG açıklamasında, “Türkiye’nin uzun zamandır tıpkı Bab, Ezaz, Cerablus ve Afrin’de yaptığını tekrarlamak suretiyle Suriye’nin kuzeyine operasyon yapma ve halkını yerinden etmeye ilişkin tehditlerinden dolayı, YPG olarak daha evvel Minbic’den çektiğimiz güçlerimizi, Fırat’ın doğusunda IŞİD’e karşı yürütülen savaşa aktarıyoruz. Bununla bağlantılı olarak, aynı yurdu, ulusu ve sınırları korumakla mükellef olduğumuz Suriye hükümeti güçlerini, Minbic başta olmak üzere boşalttığımız yerlerde hâkimiyetini sağlamaya ve bu bölgeleri Türkiye operasyonuna karşı korumaya davet ediyoruz” denildi.
‘İşgalcileri yeneceğiz’
YPG’nin çağrısının ardından ise, “Askerlerimiz Minbic’e girdi ve Suriye bayrağını dikti” denilerek, Suriye ordusuna bağlı birliklerin Minbic’e girdiklerini açıkladı. Suriye ordusu, devlet televizyonunda yaptığı açıklamada, “Suriyeliler güçlerini birleştirerek ulusal egemenliği korumalı. Tüm işgalci güçleri yenilgiye uğratma konusunda kararlıyız” denilirken, “Menbic’te bulunan tüm Suriye vatandaşlarının ve diğer kişilerin tüm güvenliğini garanti ediyoruz” ifadelerinde bulunuldu. Suriye ordusunun Minbic’e girdiğini duyurmasından sonra ise Rusya’dan bir açıklama geldi. Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, YPG’nin çağrısı sonrası Suriye ordusunun Minbic’e girmesini memnuniyetle karşıladıklarını söyledi. Peskov, Minbic’in kontrolünün Suriye hükümetine geçmesini onaylayıp onaylamadıkları sorusuna “Elbette (onaylıyoruz). Kuşkusuz ki bu, (Suriye’deki) durumun istikrar kazanması bakımından olumlu bir adım” yanıtı verdi. Peskov ayrıca, “(Suriye’de) hükümet güçlerinin kontrolündeki bölgelerin genişlemesi, şüphesiz ki pozitif bir eğilim” diye ekledi. DSM Yürütme Kurulu Başkanı İlham Ehmed ise Associated Press’e (AP) verdiği demeçte, Suriye hükümet güçlerinin Minbic cephesinin ön hatlarına ulaştığını ama henüz kente girmediğini belirtti.
Hükümetten açıklamalar
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan gazetecilere yaptığı açıklamada, Minbic’de ‘kesin bir durum’ olmadığını söyledi. Erdoğan, “Suriye’nin Münbiç’e yönelik psikolojik çalışma ve eylem içerisinde olduğunu biliyoruz. Orada kendi bayrağını dalgalandırma gibi bir durum olduğunu biliyoruz. Ortada kesinleşmiş bir şey yok. 1 saat kadar önce arkadaşlarımızla görüştük, kesin bir şey söz konusu değil” dedi. Milli Savunma Bakanlığı ise yaptığı yazılı açıklamada, YPG bölge halkı adına açıklama yapamaz denilirken, “diğer unsurları davet etme hakkı ve yetkisi yoktur” dedi.
‘Senaryonun önüne set çekme hamlesi’
Gelişmeleri Gazete Duvar’a değerlendiren Fehmi Taştekin, “Menbic’in Suriye ordusunun kontrolüne geçmesi, ABD’nin çekilme kararı sonrası Fırat’ın doğusunu Türkiye’ye bırakma senaryosunun önüne set çekme hamlesidir” dedi. Minbic’i planların bozulduğu yer olarak tarif eden Taştekin, “Çekilme kararından sonra ‘(ABD) Türkiye’nin bölgeye girişini kolaylaştıracak askeri bir caydırıcılık rolünü sürdürür mü’ sorusu akıllardaydı. Bu rolün Menbic’te olmadığı anlaşılıyor” değerlendirmesinde bulundu. Akademisyen İlhan Uzgel de Gazete Duvar’a yaptığı değerlendirmede, “Bu süreç daha önceden belirlenmiş olabilir. Değilse de iyi bir taktik hamle PYD açısından. ABD çekilirken benzer bir sürecin Fırat’ın doğusunda yaşanabileceği öngörülebilir. Zaten PYD Şam yönetimiyle bağlantısını hiç kesmemişti. Dolayısıyla Türkiye ile karşılaşmaktansa meşru Suriye rejimiyle anlaşmak daha akılcı. Bu modeli başarılı olursa Fırat’ın doğusunda da deneyebilirler” ifadelerinde bulundu.
DIŞ HABERLER