Gazeteci Nuri Akman ile birlikte 25 İnönü Üniversitesi öğrencisinin ”Örgüt üyeliği” ile suçlandığı davada mütalaa sunan iddia makamı, Akman ve 25 öğrencinin üst sınırdan cezalandırılmasını istedi.
Malatya Cumhuriyet Savcılığı’nın 2015 yılında yürüttüğü soruşturma kapsamında Gazeteci Nuri Akman ve Malatya İnönü Üniversitesi öğrencisi 25 kişi hakkında “örgüt üyeliği” iddiasıyla Malatya 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülmeye devam edildi. Tamamı tutuksuz yargılanan sanıkların hiçbirinin katılmadığı duruşmada kimi sanık avukatları hazır bulundu. Heyet değişikliği nedeniyle önceki duruşma tutanaklarının okunmasıyla başlayan duruşmada, DOBLO isimli gizli tanığın beyanları alınarak dosyaya eklendi.
Basın açıklaması suç sayıldı
Daha sonra kovuşturulmanın genişletilmesi talebinin bulunmadığını belirten iddia makamı, dosyaya mütalaasını sundu. Savcı, mütalaasında öğrenciler tarafından valilik izniyle kurulan İnönü Üniversitesi Özgür Öğrenci Derneği’nin (ÖZÖ-DER) bir ‘örgüt kurumu’ olduğunu ve öğrencilerin üniversite içerisinde gerçekleştirdiği basın açıklamalarının ise ‘örgüt talimatıyla yapıldığını iddia etti.
Valilik izniyle gitmesine rağmen…
Gazeteci Akman için ise “Örgütün basın komitesinde” yer aldığı suçlamasında bulunan savcılık, Akman’ın Başbakanlık Basın Enformasyon Müdürlüğü’nden alınan izin ile haber takibi için gittiği Kobani için ise “Örgütün kırsal alanına gidip geldiği” değerlendirmesinde bulundu. Kobanê ve sokağa çıkma yasağı ilan edilen merkezlerden geçilen haberler ve sosyal medya paylaşımlarını gerekçe gösteren iddia makamı, Akman’ın da “Örgüt üyeliğinden cezalandırılmasını istedi.
Duruşma ertelendi
İddia makamı Nuri Akman’ın yanı sıra, Ahmet Aytekin, Ayşe Sezik, Ayşenur Aslan, Aziz Kılınç, Didem Gülşah Ataş, Dilan Dalmızrak, Ergün Ormanoğlu, Eyyüp Bilici, Halit Toy, Hatice Çelik, Mazlum Balta, Mazlum Demirtaş, Mehmet Sümer, Mehmet Şirin Kapçın, Methi Tekin, Muhammed Reşat Özer, Muhsin Altun, Murat Akar, Nevaf Didin, Özgen Tekin, Ruken Varol, Seyit Ahmet Aktimur ve Yusuf Dinçer’in “Örgüt üyeliği” suçlamasıyla cezalandırılmasını istedi. Savcılık, verilecek cezada alt sınırdan uzaklaşmasını da talep etti.
Mahkeme karar için duruşmayı 7 Mart 2019 tarihine ertelendi.
‘Ne olmuştu
Malatya’da birçok şehirde eşzamanlı yapılan operasyonda 25 öğrencinin tutuklandığı soruşturma dosyasında ismi yer aldığı için 02 Şubat 2016 tarihinde Malatya Cumhuriyet Savcılığı’na ifade vermeye giden gazeteci Nuri Akman sevk edildiği mahkemece “örgüte üyeliği” iddiasıyla tutuklanmıştı. Daha sonra Malatya 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nce kabul edilen iddianamede suçlamaya gerekçe olarak ise Akman’ın gittiği Kobani’de yaptığı haberler, çektiği fotoğraflar ve sosyal medya paylaşımları gösterilirken, 25 öğrenci ise Üniversite kurulan öğrenci derneğinin yaptığı basın açıklamaları ve çeşitli etkinlikler suç delili gösterilmişti. Akman, yargılandığı davanın ilk duruşmasının görüldüğü 18 Temmuz 2016 tarihinde tahliye edilmişti.
Kaynak: MA