Eşit temsiliyeti önümüzdeki yerel seçimlerde de uygulayacaklarını belirten HDP Kadın Meclisi Sözcüsü Dirayet Dilan Taşdemir, ‘Kadın belediyecilik anlayışını Türkiye cephesine taşıyacağız’ dedi
Berivan Altan-Diren Yurtsever/Ankara-MA
Türkiye 31 Mart 2019 tarihinde yapılacak yerel seçimlere hazırlanıyor. Siyasi partiler de aday belirleme ve belediyecilik programlarına dair çalışmalarını hızlandırdı. Önceki seçimlerde eşit temsiliyet ilkesi doğrultusunda “eş başkanlık” sistemi uygulayarak, kadınların siyasette yer alıp söz sahibi olması konusunda diğer partilerden farklı bir profil çizmişti HDP. Önümüzdeki yerel seçimlerde ise kadınlarla ilgili nasıl bir rota izleyeceği merak konusu. Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kadın Meclisi Sözcüsü Dirayet Dilan Taşdemir, yerel seçimlerde kadınlara dair nasıl bir politika izleyecekleri konusunda bilgiler verdi. Demokratik Bölgeler Partisi’nin (DBP) belediyecilik deneyimlerinden kadınlar olarak güçlü bir mirasa sahip olduklarını söyleyen Taşdemir, “1999’da ilk kez belediyeler alındığında, 4 kadın arkadaşımızla belediyecilik deneyimimiz başladı. Süreç içerisinde sayı büyüyerek, 2014 yılındaki yerel seçimlerde eşbaşkanlık sistemine dönüştü” dedi.
Yeni belediyecilik anlayışı
Kayyum müdahalesinin aynı zamanda eşbaşkanlık sisteminin kendisine olduğunu vurgulayan Taşdemir, “Çünkü bizim politik ve ideolojik olarak ön gördüğümüz şey, kadınların o makamlarda sadece şeklen bulunması değildi. Elbette o mekanizmalarda kadınlar olmalı. Ama asıl mesele o makamlarda karar mercilerinde bulunan kadınların neyi açığa çıkardığı, toplumsal dönüşümü kadın düşünce yapısıyla nasıl dönüştürdüğü önemliydi” diye belirtti. Taşdemir, belediyelere müdahale sürecine dönüp bakıldığında yapılmak istenenin merkezi bir sistem kurmak olduğunu da söyledi. 31 Mart seçimlerinde HDP’li kadınlar olarak, yarım bıraktıkları, kesintiye uğratılan kadın belediyeciliğini yeniden örgütleyeceklerini ifade eden Taşdemir, şunları belirtti: “O zaman işin çok başındaydık ve kıran kırana mücadele yürütürken müdahale gerçekleşti. Toplum değişiyor, kadınların, kentin talepleri değişiyor. Yeni dönemin kodlarına göre de, kadınların talepleri ve özgürleşme isteği de yeni dönem belediyecilik anlayışımızda en önemli nokta olacak.”
Perspektif ortaklaşacak
Yürütecekleri politikalarla da ilgili konuşan Taşdemir, “Kadın taleplerini doğrudan karşılayan, kadın örgütlülüğünü sağlamaya yönelik bir belediyecilik esas alacağız” diyerek şöyle devam etti: HDP Kadın Meclisi olarak bunun için iki komisyon oluşturduk. Komisyonların biri Diyarbakır’da, diğeri ise Ankara’da aktif olarak strateji belirleme çalışması yürütecek. Kürdistan’da uyguladığımız modeli Türkiye cephesine taşıma ve burada yeniden örgütlenme gibi bir iddiaya da sahibiyiz. Dolayısıyla her ikisinin açığa çıkardığı perspektifi ortaklaştırma sürecimiz devam ediyor.”
Eşbaşkanlığa devam
Taşdemir, “Yaklaşık 20 gün sonra beyannamemizi açıklayacağız. Eşbaşkanlık sistemine devam edeceğiz. Eşbaşkanlık sistemini bütün mekanizmalarda uygulayacağız. Belediye meclis üyelerimizin de yüzde 50’si kadın olacak. Belediye meclis üyeliklerinde ‘Fermuar Sistemi’ni uygulayacağız. Bu il genel meclis üyeliği, belediye meclis üyeliği için de geçerli olacak. Eşit temsiliyet, ilkesel bir yaklaşımımız olacak” diye konuştu. Kadın adayların partilerine yaptığı adaylık başvuruları konusunda da bilgi veren Taşdemir, “Tüm müdahalelere rağmen, yaşanan faşizm ve otoriterleşmeye rağmen, hem Kürdistan’da hem de Türkiye’de kadınlardan yoğun başvuru aldık. ‘Ben sadece seçilmek için gelmedim. Sürece katılmak için, kadına yönelik şiddete ve siyasetten ötelenmesine ilişkin cevap olarak geldim’ diyor kadınlar. Arap, Ermeni, Kürt, Türk, Süryani kadınlardan da başvurular var” diye belirtti.