Tutuklu HDP Hakkari Milletvekili Leyla Güven’in maruz kaldığı hukuksuzlukların tüm boyutları ile araştırılması amacıyla partisi tarafından Meclis’e sunulan araştırma önergesi, AKP, MHP ve İyi Parti milletvekillerinin oylarıyla reddedildi.
HDP Grup Başkanvekili Ayhan Bilgen, Efrin operasyonuna karşı gösterdiği tepki, yaptığı açıklamalar ve kimi çalışmaları nedeniyle 31 Ocak’tan bu yana tutuklu bulunan Hakkari Milletvekilleri Leyla Güven’in maruz kaldığı hukuksuzlukların tüm boyutları ile araştırılması amacıyla Meclis’e araştırma önergesi sundu.
PKK Lideri Abdullah Öcalan’a dönük tecride karşı 49 gündür açlık grevinde olan Güven, bugün Diyarbakır 9’uncu Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmasında yine tahliye edilmedi.
Yargılamasının sürdüğü saatlerde Meclis’e araştırma önergesi sunan Bilgen, Güven’in cezaevinde tutulması Anayasa’nın 83. maddesinin 2. fıkrasında tanımlanan milletvekili dokunulmazlığına aykırı olduğunu vurguladı.
Leyla Güven hakkında 29 Haziran 2018 tarihinde yani milletvekili seçildikten 5 gün sonra verilen tahliye kararına rağmen, savcılık tarafından yapılan itiraz sonrası Diyarbakır 10. Ağır Ceza Mahkemesi’nin tutukluluk halinin devamına karar verdiğini hatırlatan Bilgen, “Mahkeme, Yargıtay tarafından milletvekilliği sona erinceye kadar MİT TIR’ları davasında 5 yıl 10 ay hapis cezası onanan CHP Milletvekili Enis Berberoğlu’nun cezasının infazının durdurulmasına ve salıverilmesi kararını milletvekili tutukluluğuna emsal olarak değerlendirmeyerek siyasi bir tercihte bulunmuştur” dedi.
Bilgen, mahkemenin karşı oy yazısında da belirtildiği üzere Anayasa’nın 83/4. maddesine göre “tekrar seçilen milletvekili hakkında soruşturma ve kovuşturmanın, Meclisin yeniden dokunulmazlığı kaldırmasına bağlı olması” sebebiyle öncelikle durma kararı verilmesi gerektiğini de belirtti.
Yüksek Mahkeme’nin Berberoğlu yargılamasında verdiği kararla daha evvelki içtihadı olan Balbay kararından da kısmen uzaklaştığına dikkat çeken Bilgen, “Yüksek mahkemenin içtihat bilirliğine varamaması yerel mahkemelerde keyfi kararların verilmesine sebep olmaktadır” diye belirterek Anayasa’nın 98’inci ve TBMM İçtüzüğünün 104 üncü ve 105 inci maddeleri gereği Meclis araştırması açılması talebinde bulundu.
Ancak sunulan önerge, AKP, MHP ve İyi Parti milletvekillerinin oylarıyla reddedildi.
HABER MERKEZİ