Üç ülkeye sınır olan Iğdır’da, kent ekonomisinin can damarı olarak kabul edilen Rus Pazarı esnafı dertli. Yüksek dolar kuru nedeniyle satışların düşmesinin yanı sıra gelen turistlerden beraberlerindeki eşyalar için gümrükte kilo başına 6-7 TL ücret alınması, pazar esnaflarını işyerlerini kapatmanın eşiğine getirdi. Yaşadıkları sıkıntıları dinlemek için mikrofon uzattığımız, pazarın 20 yıllık esnaflıklarından Ahmet Erbek, ülke genelinde olduğu gibi Iğdır’da da sıkıntılar yaşadıklarını dile getirdi. Kentticaretinin özellikle Nahçıvanlı turistler üzerinden döndüğünü dile getiren Erbek, geçmiş yıllara oranla Azerbaycan, Nahçıvan gibi ülkelerden artık turist gelmediğinden yakındı.
Turist gelmiyor
Özellikle Nahçıvanlı turistlerden sınır kapısında beraberlerindeki eşyalar için kilo başına vergi alınmasının ticareti olumsuz etkilediğini kaydeden Erbek, “Bu insanlar İran’dan ürün alıp, götürdüklerinde Nahçıvan bunlardan hiçbir kuruş para talep etmiyor ama Türk gümrüğünden Nahçıvan’a girildiğinde kilo başına 2 Manatistiyorlar. Burada bir sahipsizlik var, sahip çıkan kimse yok. Her kilo başına 2 Manatistiyorlar ve bu da 6-7 TL tutuyor. Bir nevresim takımını onlara veriyorum 120 TL’ye, nevresim takımı 2 kilo geliyor orada da 14 TL para alıyorlar. Fiyat 120 TL’den 135 TL’ye yükseliyor. Bundan dolayı Nahçıvanlılar da ‘İran’a gidelim orada para almıyorlar’ diyorlar” diye belirtti.
Dolar düştü fiyatlar düşmedi
Tekstil işi ile uğraşan pazar esnaflarından İbrahim Bozkurt ise, işlerinin son 5 yıldır kötüye gittiğini belirtti. Bu son 5 yıldır anca geçinebilecek kadar kazanabildiklerini söyleyen Bozkurt, içerisinde bulundukları durumu şu sözlerle dile getirdi: “İşlerin olmamasının en önemli nedeni yaşanan ekonomik kriz. Geçen yıl 10 TL’ye aldığımızı bu yıl 15 TL’ye alıyoruz. Dolar yükseldiğinde ürünlerin fiyatları da yükseldi. Dolar düştü ama imalatçı tekrar aynı fiyattan bize satıyor. Bu konuda büyük sıkıntılar yaşıyoruz. Turist geliyor burada 2 poşet ürün götürüyor gümrükte sıkıntı yaşıyor. Hem bizim hem de onların gümrüğü insanlardan para kesiyorlar. ‘Bu ürünü niye götürüyorsun, niye satıyorsun?’ diyorlar. Buradan iki parça satın alıp orada satarak geçimini sağlıyorlar.” IĞDIR