Sakarya Valiliği, ”Kürdüz” dediği için öldürüldüğü belirtilen Kadir Sakçı’ya ilişkin açıklama yaptı. Valilik, önceki cinayetlerde olduğu gibi saldırgan için ”alkollü ve pek çok suçtan sabıkası bulunan” diyerek olayın ”küfürlü konuşma” üzerine çıktığını savundu.
Kürtçe konuştukları gerekçesiyle silahlı saldırıya uğrayan Kadir Sakçı’nın (43) yaşamını yitirmesi ve oğlu Burhan Sakçı’nın (16) yaralamasına ilişkin Sakarya Valiliği yazılı açıklama yayınladı. Saldırgan için “alkollü ve pek çok suçtan sabıkası bulunan” diyen Valilik, olayın “küfürlü konuşma” üzerine çıktığını savundu.
Sakarya Valiliği’nin açıklaması şöyle: “Kimi basın organlarında ve sosyal medya hesaplarında; İlimiz Hendek ilçesinde 16.12.2018 günü meydana gelen cinayet olayının sebebinin çarpıtılarak ‘etnik bir nedenden kaynaklanmış gibi algı yaratılmaya çalışılmasının’ gerçekle hiçbir alakası yoktur. Olayda her iki tarafın da önceden birbirlerini kesinlikle tanımadıkları, alkollü olan ve pek çok suçtan sabıkası bulunan zanlının yüksek sesle ve küfürlü konuşması üzerine ikaz edildiği için çıkan tartışmaya bağlı olarak bu müessif hadisenin yaşandığı tanık beyanlarından açıkça anlaşılmıştır. Cinayet faili olaydan sonra güvenlik görevlilerimizin ısrarlı takibi sonucunda Bursa ilinde yakalanarak tutuklanmıştır. Sosyal medyada yer aldığı şekilde tahkikatın hiçbir aşamasında belirtilen türden bir ifade mevcut değildir. Toplumu ayrıştırmaya ve kutuplaştırmaya yönelik bu tür maksatlı ve asılsız haber ve beyanlara itibar edilmemesini Kamuoyuna saygıyla duyururuz.”
Kardeşi: Kürdüz yanıtı alınca ateş ediyor
Saldırıya ilişkin konuşan yaşamını yitiren Kadir Sakçı’nın kardeşi Fahrettin Sakçı, kardeşi Kadir Sakçı ile yaralanan yeğeni Burhan Sakçı’nın gece saatlerine kadar yanında olduklarını, yanından ayrıldıktan sonra mahalledeki kahvenin önüne geldiklerinde saldırıya uğradıklarını ifade etti. Sakçı olayı şu sözlerle anlattı: ”Burada kendisine sarhoş süsü veren bir kişi önlerini kesiyor. Burada ‘siz Kürt müsünüz yoksa Suriyeli mi?’ diye soruyor. Kardeşim ve yeğenim de ‘biz Kürt’üz’ diye yanıt veriyor. Bir iki el ateş ediyor.”
Önceki olaylarda da benzer açıklama
Sakarya Valiliğinin açıklaması, daha önce Kürtçe konuştukları için öldürülen Gazi Akbayır, Mahir Çetin ve Sedat Akbaş’a ilişkin yapılan valilik ve emniyet müdürlüğünün açıklamalarını hatırlattı.
Gazi Akbayır cinayeti
15 Aralık 2011’de İzmir’in Aliağa ilçesinde gittiği barda Kürtçe şarkı istediği için öldürülen Gazi Akbayır için daha sonra açıklama yapan Aliağa Emniyet Müdürü de olayın Kürtçe şarkı nedeniyle çıkmadığını savunmuştu. Dönemin Aliağa Emniyet Müdürü Ayhan Saygılı, bazı gazetelerdeki, ”Zazaca türkü isteyen gence kurşun yağdı” haberinin gerçeği yansıtmadığını savunmuş, “Olayın çıkış nedeni farklı. Kesinlikle türkü istenmesi nedeniyle çıkmış bir kavga değildir. Ayrıca kavgaya karışanların hepsi arkadaş” açıklaması yapmıştı.
Mahir Çetin cinayeti
Antalya’nın Kaş ilçesinde 3 Eylül 2014’te Kürtçe konuştuğu için linç edilerek öldürülen 20 yaşındaki Mahir Çetin için Valilik tarafından, ”alkollü iki grubun arasında çıkan kavga nedeniyle ölüm yaşandığı, adli bir vaka olduğu, gerekli işlemlerin yapıldığı” açıklaması yapılmıştı.
Sedat Akbaş cinayeti
6 Eylül 2015’te İstanbul Kağıthane’de ailesiyle telefonda Kürtçe konuştuğu için öldürülen Sedat Akbaş’a ilişkin de Emniyet Müdürlüğü benzer açıklamalar yapmıştı. İstanbul Emniyet Müdürlüğü yaptığı yazılı açıklamayla, “Batmanlı genç telefonda Kürtçe konuştuğu için öldürüldü” şeklinde çıkan haberlerin gerçeği yansıtmadığını savunarak, “Sedat Akbaş isimli şahsın bahse konu sokak üzerinde kaldırımda alkollü vaziyette oturduğu ve rahatsız edici davranışlar sergilemesinden dolayı şüpheli H.K. (22), A.K (45), M.K. (51), A.K. (29), O.A (20) ve C.K. (22) isimli erkek şahıslarca olay yerinden gitmesi için uyarıldığı, buna karşılık şahsın üzerinde bulunan bıçakla kendini uyaran şahıslara saldırdığı ve C.K. isimli şahsı kolundan yaraladığı, sonrasında çıkan arbedede bıçaklanarak öldürüldüğü anlaşılmıştır” iddiasında bulunmuştu.
Kaynak: MA