Dargeçit’in 6 bin nüfuslu en büyük kırsal mahallesi Kılavuz’da, halkın sağlık ocağı olmasını istediği bina ve arazisi belediyeye atanan kayyumun talimatıyla satıldı. halk, satışın iptali için bine yakın imza topladı.
Mardin’in Dargeçit ilçesine bağlı olan ve daha önce belde statüsündeki Kılavuz Mahallesi’nde (Xelîla) yıllardır bir lise ve faal bir sağlık ocağının olmaması, halkın büyük bir mağduriyet yaşamasına neden oluyor. 6 bin nüfusu ile bölgenin en büyük kırsal mahallelerinden biri olan yerde, yaklaşık 300 lise öğrencisi her gün 8 kilometre uzaklıkta bulunan ilçe merkezindeki okullara gitmek zorunda kalıyor.
Tabeladan ibaret sağlık ocağı
Köydeki en eski ve en küçük yapılardan biri olan sağlık ocağı ise sadece tabeladan ibaret. Camları kırık ve kapısı sürekli kilitli olan sağlık ocağına Sağlık Bakanlığı tarafından bugüne kadar ne bir doktor ne de bir hemşire ataması yapılmış değil. Sağlık Bakanlığı, yetkililerin bir yıl önce sadece tabela asmak için uğradığı yerin faaliyete geçmesi için mahalle sakinleri tarafından İlçe Kaymakamlığı’na yaptıkları başvurulara ise bugüne kadar herhangi bir cevap verilmedi.
Satıldı
En küçük bir hastalık için dahi ilçe merkezine gitmek zorunda kalan yurttaşlar, taleplerinin karşılık bulmaması üzerine mahallelerinin belde statüsünden çıkarılmasının ardından boş kalan belde belediye binası ve belediye arazilerinde yeni bir sağlık ocağı ya da lisenin yapılmasını istedi. Ancak, Dargeçit Belediyesi’ne kayyum olarak atanan İlçe Kaymakamı Rızvan Eroğlu, yurttaşların talebini karşılamak yerine mahalledeki belde belediye arazilerini bir süre önce sattı.
Kayyum Eroğlu talimatıyla son olarak, mahalledeki eski belde belediye binası, arazisiyle birlikte 400 bin TL muayyen bedelle açık artırma usulü ile ihaleye çıkarıldı. Kasım ayında yapılan ihaleye kimsenin katılmaması üzerine söz konusu bina ve arazisi bu kez 180 bin TL muayyen bedelle yeniden ihaleye çıkarıldı. Bunun üzerine bina ve arazisi 185 bin TL bedelle Mardin Su ve Kanalizasyon İşleri’nde (MARSU) çalışan bir memur tarafından satın alındı.
Satışın iptali için imza
Kendilerinden habersiz bir şekilde önceki gün yapılan satışa tepki gösteren mahalleliler, belde belediye binası önünde toplanarak satışa karşı çıktı. Satışı yapılan belde binası ile arazisinin mahalledeki sağlık merkezi ve lise ihtiyacının karşılanması için en uygun yer olduğunu belirten yurttaşlar, satışın iptal edilmesi için imza topladı. Toplanan yaklaşık bin imza, belediyeye teslim edildi.
‘Bir hemşire bile yok’
Söz konusu durum karşısında tepkilerin devam ettiği mahallede, satışa karşı çıkanlar arasında yer alan köy muhtarı, hedef olma endişesiyle konuşmak istemedi. Yurttaşlardan Abdulsamet Bozkurt, ihtiyaçlarının ısrarla karşılanmamasına tepki göstererek, ”Bir hemşire bile yok. Çocuklarımız kent merkezine kadar gitmek zorunda bırakılıyor. Eğer bir şey yapacaklarsa önce köylünün ihtiyacı olanları karşılasınlar” sözleriyle kayyuma seslendi.
‘Biz karar vermeliyiz’
Kayyumun, kendilerine gazeteye ilan verdiklerini söylemekle yetindiğini aktaran mahalle sakinlerinden Tahir Erbil de, bu durumu kabul etmediklerini ifade etti. Bilinçli bir şekilde halkın haberdar olmasının engellendiğini kaydeden Erbil, tepkisini şu sözlerle dile getirdi: “Mahallelinin haberi olsa bu satış işlemine karşı çıkacaklarını biliyorlardı. Çünkü mahalleliler buranın sağlık ocağı veya lise yapılmasını istiyordu. Buranın satılmasını istemiyoruz. Eğer bir işlem yapılacaksa biz ne yapılacağına karar vermek istiyoruz. Kabul etmiyoruz.”
Kaynak: MA / Ahmet Kanbal