Dünyanın sadece devletlerin ve şirketlerin egemenliğinde olmadığını anlatan yazar Aysu, yeni kitabında bizlere Topraksız Kır İşçileri Hareketi’nin, ‘Daha fazla beklemeden harekete geçin’ çağrısını iletiyor
Yazar Abdullah Aysu’nun “Modern Dünyada Tarım ve Özgürlük” adlı kitabı okuyucu ile buluştu. Epo Yayınları’ndan çıkan kitap, toprağı büyük sermayeden bağımsız biçimde işleyebilmek ve özgürleşebilmek için kolektif ilkelere bağlı kalarak örgütlenen Brezilya’daki MST-Topraksız Kır İşçileri Hareketi’ni anlatıyor.
Ekolojik tahribatlar
Şirketlerin kâr hırsı ve devletlerin şirketleri koruma politikaları bir yandan doğayı talan ederken, bir yandan da işsizlik ve yoksulluğu arttırıyor. İnsanların çoğu bu politikalardan dolayı temiz suya ve sağlıksız gıdaya erişmekte zorlanıyor. Bunun yanında bölgesel savaşlar artıyor, kısaca ekolojik tahribat kritik bir eşiğe gelirken, yoksulların geleceği giderek belirsizleşiyor.
Hayal değil gerçek
İşte yazar Aysu, bize bu kitapta, bütün bu yıkıma karşı “dünyanın başka bir gerçeğini” gösteren ve kanıtlayan bir mücadeleyi tanıtıyor. Bu mücadele, umudu ya da hayali değil, “gerçek hayatta” modern dünyanın egemenlerine karşı yürütülen toprak ve özgürlük talebinin somut varlığını kanıtlıyor aynı zamanda…
Doğal hakkın talebi
Brezilya’nın 23 eyaletinde 1,5 milyondan fazla kır yoksulu sömürü düzeninden kaçmak amacıyla boş araziler üzerinde büyük bedeller ödeyerek kurdukları yerleşimler ve kamplarda kooperatifler aracılığıyla üretiyor ve tüketiyorlar. Ve bu süreci de “Doğanın toplumsallaştırılması” olarak adlandırıyorlar. Bu süreçte egemen sisteme karşı ekoloji talanına ve bu talana eşlik eden kültür yıkımına tepki olarak, doğal varlıklardan kullanma payı almak amacıyla tarihsel haklarını talep ediyorlar.
Gerçeğin öbür tarafı
Doğayı ve insanı sömürü alanı dışına çıkarma mücadelesini veren Topraksız Kır İşçileri’nin bu konuda oldukça başarılı olduğunu gösteren kitap, şunu da net bir şekilde ortaya koyuyor: Bu çağımızın gerçeğinin bir tarafı; ve gerçekler sadece yok olanlardan ibaret değil- Gerçekler sadece devletlerin ve şirketlerin egemenliğinden ibaret değil. Yazar Aysu, bu kitap aracılığı ile bizlere Topraksız Kır İşçileri Hareketi’nin: “geç kaldınız”, “durmayın”, “daha fazla beklemeden belediyelerinizle, köylülerinizle, kadın ve erkelerinizle harekete geçin” çağrısını iletiyor.
HABER MERKEZİ