İspanya hükümetinin kabine toplantısını Katalanların başkenti Barcelona’da yapmasına karşı protestolar düzenlendi. Hükümetin kararı, ‘provokasyon’ olarak nitelendiriliyor.
Geçtiğimiz yıl Ekim ayındaKatalonya’da düzenlenen bağımsızlık referandumunda,Katalanlar yüzde 90 ile bağımsızlığa “evet” demiş ve 27 Ekim’de tek taraflı bağımsızlık ilan edilmişti. Bağımsızlık ilanını anayasanın ihlali olarak kabul eden İspanya Parlamentosu ise Katalonya’nın tüm özerk kurumlarını tasfiye etmişti. Merkezi hükümet, daha sonra feshettiği Katalonya Bölge Parlamentosu seçimlerini 21 Aralık 2017’de düzenlemiş, ancak yeniden bağımsızlık yanlıları kazanmıştı. Geçtiğimiz gün İspanya’da Sosyalist Parti (PSOE) hükümeti Bakanlar Kurulu toplantısını, başkent Madrid yerine, Katalonya Özerk Bölgesi’nin başkenti Barcelona’da yaptı. Başbakan Pedro Sanchez, kararın Katalanlarla ‘gerginliği düşürmek’ ve siyasi sorunu çözmek adına alındığını savunurken, karar Katalonya’da ise provokasyon olarak yorumlandı ve toplantı büyük protestolara neden oldu.
‘Geçit yok’
Katalonya’da bağımsızlık yanlısı Cumhuriyeti Savunma Komitesi (CDR) veKatalonya Ulusal Asamblesi(ANC) gibi çok sayıda grubun yaptığı çağrıyla düzenlenen gösterilerde toplanan Katalanlar, kentin farklı noktalarında eylemeler düzenledi. Yol kapatma eylemlerinden dolayı çok sayıda kamyon yollarda kalırken, otobüs seferlerinde ise iptallerin olduğu açıklandı. Sendikaların grevinden dolayı Barcelona ile bağlantılı bin kadar tren seferi de durduruldu. Eylemlerde “No Pasaran” (Geçit Yok) ve “İşgalci güçler dışarı” yazılı pankartlar taşınırken, eylemciler arasında yer alan Carles Serra, Fransız haber ajansı AFP’ye yaptığı açıklamada, “Bu bir kışkırtma. Bizi kışkırtmak için buradalar” dedi. Polis protestolara engel olmak isterken müdahale sonucu en az 77 kişi yaralandı, 12 kişi gözaltına alındı. BakanlarKurulu’nun Barcelona’da yapılmasının “İspanya’nınKatalonya’ya karşı bir provokasyonu” olduğunu belirten Barcelona’daki öğrenci dernekleri de dersleri boykot ederken, bazı sendikalar da gün içinde iki saatiş durdurma eylemi yaptı.
Muhalefetten eleştiriler
İspanya’da ana muhalefetteki milliyetçi Halk Partisi(PP) olmak üzere muhalefet partilerinden sert eleştiriler geldi. PP lideri Pablo Casado, “Hükümet,İspanya’ya ihanet etti” derken, Barselona’da yapılan Özerk Yönetim Başkanı Quim Torra ve Başbakan Sanchez’in görüşmesi için ise İspanya devleti açısından “küçük düşürücü ve utanç verici” olduğunu ifade etti.Katalonya özerk yönetim parlamentosunda ana muhalefette olan Ciudadanos Partisi Lideri Albert Rivera da İspanya’nın bir egemenlik sorunuyla karşı karşıya kaldığını savundu.
BARSELONA