Boşandıktan sonra çocukları elinden alınan Fatma H.’nin 4 çocuğu kendisinden habersiz yetiştirme yurduna konuldu. Sonrasında da ‘yükümlülüklerini yerine getirmediği’ gerekçesiyle 1 yıl 10 ay hapis cezası verildi
Şehriban Aslan/Diyarbakır-Jinnews
Diyarbakır’da 2014 yılında boşanan Ecevit Ç. (39) ile Fatma H. (37) hakkında yaşları 8 ile 16 arasında değişen D.Ç. (8), A.Ç. (9), H.Ç. (13), M.N.Ç. (16) isimli çocuklarına bakmadıkları gerekçesiyle açılan davada 1’er yıl hapis cezası ve 39 TL yargılama giderine hükmedildi. Boşanma davasında çocukların velayeti verilen Fatma H., çocuklarıyla birlikte Adana’ya yerleşti. Daha sonra çocukları Fatma H.’den alan Ecevit Ç., 2015 yılında Diyarbakır Aile Sosyal Politikalar Müdürlüğü’ne dilekçeyle başvurarak, 4 çocuğunun olduğunu, çocuklarının 2’sinin engelli olduğunu, kalıcı bir yerlerinin olmadığını ve geçici olarak ağabeylerinin yanında kaldığını söyledi. Ecevit Ç., Fatma H.’nin çocukları bıraktığını ve çocuklarına bakamadığını öne sürerek, ekonomik olarak yardım edilmesinin bir anlam taşımadığını, bu nedenle çocuklarının bakımı için Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu (SHÇEK) yurduna verilmesi talebinde bulundu.
4 çocuktan 2’si engelli
Bunun üzerine harekete geçen Sur Sosyal Hizmetler Merkezi görevlileri, aynı gün Ecevit Ç. ve Fatma H.’nin yakınlarıyla görüşme gerçekleştirdi. Yapılan görüşme, gözlem ve değerlendirme sonucunda; 4 çocuktan 2’sinin engelli olduğu, Ecevit Ç. ile Fatma H.’nin 1 Nisan 2014’te resmi olarak boşandıkları belirtildi. Raporda, Adana’da yaşayan ağabeyinin evinde kalan Fatma H.’nin, yanında olan çocuklarının velayetinin Ecevit Ç.’ye verilmesi için mahkemeye başvurduğu belirtildi. Diyarbakır Aile Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü, korunma riski olan çocukları SHÇEK’e yerleştirdi.
Fatma H.’ye yakalama kararı
Olayın bildirilmesi üzerine Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı soruşturma başlatarak, Ecevit Ç. ile Fatma H.’nin, “Aile hukukundan kaynaklanan yükümlülüğün ihlali” suçunu işledikleri gerekçesiyle 1 yıl 10 aya kadar hapisle cezalandırılmalarını istedi. Diyarbakır 9. Asliye Ceza Mahkemesi’nde kabul edilen iddianamede, anne ve babanın bakmadığı 4 çocuk da mağdur olarak yer aldı. Ecevit Ç.’nin, iddianamede yer alan ifadesinde maddi durumunun yetersiz olması nedeniyle çocuklarına bakamadığını söylediği ifade edildi. Yapılan bütün aramalara rağmen bulunamayan Fatma H. hakkında ise Sulh Ceza Hakimliği tarafından yakalama kararı çıkarıldı. İddianamede, çocukların mevcut durumdan rahatsız oldukları ve babalarına karşı tavırlı oldukları kaydedildi. Ayrıca, “Çocukların korunmaya ihtiyacı olan çocuklar statüsünde oldukları anlaşılmış olduğundan, söz konusu çocukların bakıma alınması kanaatinin oluştuğu” ifadeleri yer aldı.
‘Çocukları benden aldı’
Diyarbakır 9. Asliye Ceza Mahkemesi’nde 2017 yılında başlayan ve devam eden davada hakkında yakalama kararı olan Fatma H., mahkemedeki ifadesinde suçlamaları reddetti. Fatma H., Ecevit Ç. ile zorla evlendirildiğini ve yaklaşık 10 yıl evli kaldıktan sonra boşandıklarını söyledi. Fatma H., “Boşandıktan sonra çocuklarımın velayeti bana verildi. Çocuklarıma bakmak istiyordum ancak eski eşim ‘çocuklar benimdir’ diyerek benden aldı. Götürüp yurda teslim etmiş. Çocuklarımın yurda verildiğinden haberim yoktu. Öğrendikten sonra dilekçe vererek çocuklarımı aldım.Daha sonra eski eşim tekrar gelip benden aldı. Çocuklarıma bakmamı istemiyorlar. Çocukları yurda veren ben değilim. Suçsuzum” şeklinde savunma yaptı. Dava devam ettiği sırada başka bir suçtan dolayı tutuklu olan Ecevit Ç. ise, mahkemedeki ifadesinde maddi imkansızlıklar nedeniyle çocuklarını geçici olarak Esirgeme Kurumu’na bıraktığını, maddi durumu düzelmediği için de çocuklarını alamadığını iddia etti. Mahkeme, Fatma H. ve Ecevit Ç.’nin işlediği suçtan pişmanlık duymadıklarına hükmederek, 1 yıl 10 ay ceza verildiğini ve mahkemede 39 TL yargılama giderine sebebiyet verildiğinden dolayı Fatma H. ve Ecevit Ç.’nin bu gideri ödemesi gerektiğine kanaat getirdi ve sanıkların istinafa da başvurabileceğini belirtti.