İş cinayetleri ile gündemden düşmeyen ve büyük bir ekolojik tahribatın yaşandığı, AKP’nin ‘Zafer Anıtı’ olarak tanımladığı 3. Havalimanı’nı su bastı. Aynı zamanda İstanbul’da birçok ilçede su baskınları yaşandı
AKP iktidarın kendisine yakın firmalarla ortak yaptığı ve ekolojik tahribata yol açan İstanbul 3. Havalimanı’nı su bastı. Havalimanında bulunan araçların sular altında kaldı. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın “Zafer Anıtı” dediği İstanbul 3. Havalimanı, ihale sürecinden bu yana tartışmaların odağında. İstanbul’un ciğeri olarak görülen Kuzey Ormanları’nın bir kısmını yok eden havalimanı, aynı zamanda havaalanı için güvenilir bulunmayan zemini ve işçilerin köle koşullarında çalıştırılmasıyla da gündemdeydi. Havalimanı proje aşamasındayken uzmanlar, bölgede yaşanacak yoğun yağışa ve şiddetli rüzgara dikkat çekerek bölgenin havaalanı için uygun olmadığını söylemişlerdi. En son çalışma ve yaşam koşullarının iyileştirilmesi için eylem yapan işçilerinin haklı direnişine saldırılmış ve 35 işçi tutuklanmıştı. İGA CEO’su işçileri eyleme geçiren sorunların şantiyede yaşandığını itiraf etmişti. Su baskınını işçiler görüntüledi. Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından hazırlanan ‘İstanbul Bölgesi 3. Havalimanı ÇED Raporu’nda; “Proje alanı toplam 76 milyon 500 bin metrekarelik alanda yer alıyor. Proje alanının arazi kullanımlarına göre 6 bin 172 hektarı orman, bin 180 hektarı madencilik ve diğer kullanım, 660 hektar gölalanı, 236 hektar mera, 60 hektar kuru tarım (nadassız), 2 hektar fundalık alan ve proje alanının yaklaşık yüzde 2,47’lik (189 hektar) kısmı özel mülkiyet arazisi” bilgisi paylaşılırken ekolojik tahribatın boyutunun ne derece büyük olduğunu da ortaya çıkardı.
İstanbul’da altyapı çöktü
İstanbul’da alt yapı yetersizliği nedeniyle yağış ardından su baskınları yaşanırken belediyelerin önlem almaması tepkilere neden oldu. İstanbul’da önceki akşam başlayan yağışın ardından birçok ev su altında kaldı. Sarıyer Ayazağa Mahallesi’ndeki Ayazağa Deresi, yağışın ardından taşarken derenin kenarındaki evler su altında kaldı. Bazı evlerde yaklaşık bir metreye kadar su doldu. Uykuda su baskınına yakalanan yurttaşlar itfaiyeden yardım istedi. Olay yerine gelen itfaiye ekipleri 12 yurttaşı mahsur kaldıkları yerden çıkardı. Evi su altında kalan ve kurtarılan bir yurttaş “Her şeyim gitti” diyerek isyan etti. Saat 5’ten beri mahsur kaldığını söyleyen bir başka yurttaş ise “Dere taşmış, geçen hafta da böyle olmuştu. Kepçe gelmişti buraları temizledi. Şu ilerisi tıkalı” diye konuştu. Büyük mağduriyet yaşadıklarını belirten başka bir yurttaş ise, “Yıllardır bu çileyi çekiyoruz. İnsanlar çok mağdur, evleri olduğu gibi bırakıp gidecekler, gidecek yerleri de yok” dedi. Kağıthane’de bulunan Cendere Deresi’nin su seviyesi yükselirken, Arnavutköy’de de yağmur sonrası ev ve iş yerlerini su bastı. Dün İstanbul’un çeşitli ilçelerinde dün sabah itibari ile sulu kar olarak başlayan yağış yerini kar yağışına bıraktı.
5 ilçede eğitime kar engeli
Edirne’nin Keşan ve İpsala, Tekirdağ’ın Malkara, Çanakkale’nin de Gelibolu ve Biga ilçelerinde olumsuz hava şartları nedeniyle ilk ve orta dereceli okullarda eğitime ara verildi. Yapılan açıklamada ilçelerde olumsuz hava şartları nedeniyle ilçe ve bağlı köylerde tüm ilk ve orta dereceli okullar, özel eğitim kurumları ve kreşlerin tatil edildiği belirtildi. Balıkesir’in Bandırma ve Erdek ilçelerinde sağanak hayatı olumsuz etkiledi. İlçede akşam saatlerinden itibaren etkili olan şiddetli yağış nedeniyle Bandırma Erdek kara yolu kısmen trafiğe kapandı.
Öğrenci servisi devrildi
Ali Avcı’nın kullandığı 22 AB 748 plakalı öğrenci servisi, İskenderköy köyü yakınlarında sürücüsünün direksiyon hakimiyetini kaybetmesi sonucu devrildi. Haber verilmesi üzerine olay yerine çok sayıda ambulans sevk edildi. Kazada yaralanan bir öğrenci, ambulansla Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’ne götürüldü. Servisteki 15 öğrenci, servis görevlisi, sürücü ve ekiplerin yardımıyla başka bir servisle okullarına götürüldü.
HABER MERKEZİ