DBP’li belediyenin açtığı Xawesor Kadın Kooperatifi’yle ilk kez çalışmaya başlayan Suna Yılmaz, kayyum nedeniyle ayrılmak zorunda kalsa da kooperatifin kazandırdığı özgüvenle çalışmaya devam ediyor
Demokratik Bölgeler Partisi’nin (DBP) kadın temsiliyeti ve pozitif ayrımcılığı amaçlayan belediyecilik anlayışı, kadınları sadece evden çıkarmakla kalmadı birçok kadına da iş yaşamında yer almaları için özgüven kazandırdı. Ancak 11 Eylül 2016 tarihinden itibaren DBP’li belediyelere atanan kayyumlar, tüm kadın kurumlarını ya kapattı ya da işlevsiz hale getirdi. Van’ın Gürpınar Belediyesi’ne atanan kayyum, Xawesor Kadın Kooperatifi’ni kapatırken, belediye bünyesinde oluşturulan kadın kompleksinin açılmasına izin vermeyerek, içerisindeki tüm malzemeleri Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kızı Sümeyye Erdoğan’ın başkan yardımcılığını yaptığı Kadın ve Demokrasi Derneği’ne (KADEM) devretti. Kayyumın gelmesiyle sistemin değiştirildiği kurumlarda yer alan kadınlar, kendilerine yer bulamadıklarından çalıştıkları alanlardan ayrılmak zorunda kaldı. O dönem çalışan kadınların birçoğu ise çalışma hayatında kalma ısrarlarını sürdürdü.
‘Kooperatifte eşitlik vardı’
Deterjan, yufka ve restoran olarak 3 alanda üretimi olan Xawesor Kadın Kooperatifi’nin restoran bölümünde çalışan Suna Yılmaz, ilk kez kooperatifle birlikte çalışmaya başladı. Ay sonunda satıştan kazanılan paralarla masrafların karşılandığını ve geriye kalan paranın da eşit şekilde kadınlara bölüştürüldüğünü söyleyen Yılmaz, komünal bir anlayışla üretim ve paylaşımın olduğunu vurguladı. “O dönem kooperatifte çalışmanın bana çok katkısı oldu” diyen Yılmaz, “Hem maddi hem manevi yönden çok geliştim. İhtiyaçlarımızı orada karşılayabiliyorduk, ücretimizi aksamadan alıyorduk, orada kalan ekmeği, yemeği bile evimize götürebiliyorduk. O dükkan sayesinde ekonomik özgürlüğümüzü kazanmıştık. Yerimiz çok sıcak ve samimiydi. Orada eşitlik vardı, haksızlık yoktu. Orada daha uzun süre çalışmak istiyordum ama kayyum geldikten sonra lokanta kapandı” diye konuştu.
‘Emeğimizi istismar ediyor’
DBP’li belediye tarafından açılmak istenen Kadın Kompleksi’nde kayyumun kurslar verdiğini ancak buraya gelen kadınların emeklerinin istismar edildiğini belirten Yılmaz, “Kadınların yaptığı ürünler için ücret vermiyorlar. Aldıkları ürünleri satıp para kazanıyorlar. Bunun karşılığında makinaların kullanılmasına izin veriyorlar. Bir bölümde kadınlar İŞKUR’a çalışıyor. İŞKUR süreleri bittikten sonra da kimisi gönüllü olarak devam ediyor kimisi ayrılıyor. DBP’li belediyenin elindeyken İŞKUR gibi bir zorunluluk yoktu. İsteyen herkes kooperatifte çalışabiliyordu” ifadelerini kullandı. “Daha önce ilçede kadınlar çalışmıyordu. DBP belediyesi döneminde açılan kurumlar ve kadınlara verilen imkanlarla kadınlar çalışmaya başladı” diye konuşan Yılmaz, şunları söyledi: “Tam ilerledik derken kayyum atandı ve o gelişim durdu. O dönem kompleks ve kooperatifte çalışan kadınlar kayyum gelince kurumlardan ayrıldı ancak çalışmaya devam ediyorlar. Örneğin o dönem kooperatifte çalıştığımız lokantanın örneğinde bir lokanta açtık. Özgüvenimiz oluştu ve o özgüvenle kendimize bir alan açmak istedik.”
VAN/JINNEWS