YSK’ye evsizlerin de oy kullanabilmesi için başvuruda bulunan ve ret yanıtı alan ESHİD, karara tepki gösterdi. ESHİD, ‘Evsizler vergi öderken, diğer yurttaşlarla aynı vergiyi veriyor, oy kullanırken aynı hak tanınmıyor’ dedi
Her türlü ayrımcılığı görünür kılmak için ve ayrımcılığa karşı mücadele eden, herkese açık bir örgütlenme ağı kuran Eşit Haklar İçin İzleme Derneği (ESHİD), evsizlerin oy kullanmasının önündeki engellerin kaldırılmasını istedi. ESHİD’in 24 Haziranda yapılacak seçimlere ilişkin evsiz yurttaşlara seçme ve seçilme hakkı tanınması amacıyla 5 Mayıs’ta Yüksek Seçim Kurulu’na (YSK) yaptığı başvuru reddedildi. ESHİD, YSK’ye yapılan başvuruda, 24 Haziran’da yapılacak seçimde 298 Sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun gereğince Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi’ne (ADNKS) kayıtlı olan yurttaşlar üzerinden belirlendiğini hatırlatıyor. Bu durumun evsiz olan insanların seçme hakkının ortadan kaldırdığını ifade eden ESHİD, uygulamanın ayrımcılık olduğunu belirtti.
Yasal düzenleme yapılsın
Anayasanın seçme ve seçilme hakkının ayrım gözetmeksizin 18 yaşını dolduran her yurttaş için koruma altına aldığına yer verilen başvuruda ESHİD, Türkiye’nin taraf olduğu Medeni ve Siyasal Haklar Uluslararası Sözleşmesi ile Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin de seçme ve seçilme hakkını güvence altına aldığı, taraf devletlere sorumluluk yüklediği, bunların göz önünde bulundurulması gerektiğini hatırlattı. ESHİD, “Gerekli yasal düzenlemelerin ve önlemlerin alınarak evsiz yurttaşların 24 Haziran 2018 tarihinde yapılacak olan Cumhurbaşkanı ve 27. Dönem Milletvekili Genel Seçimi’nde oy kullanabilmelerinin sağlanmasını talep ediyoruz” dedi.
Redde dayanak
ESHİD’nin başvurusunu 15 Mayıs’ta inceleyerek reddeden ve kararında Anayasada yer alan kimi maddeleri dayanak gösteren YSK, “Seçmen kütüğü; adres kayıt sistemindeki yerleşim yeri adresi bilgileri esas alınarak Yüksek Seçim Kurulunca belirlenecek usul ve esaslara göre her yıl yeniden düzenlenir, sürekli bilgi toplama ile her seçim döneminde güncelleştirilir. Bu YSK’nın 26 Nisan 2018 tarihli ve 2018/295 sayılı kararı ile kabul edilmiştir” ifadelerine yer verdi. YSK’nin ret kararının gerekçesi ise şöyle: “Talep konusu ile ilgili yasal mevzuat değişikliği yapılmadan Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi’nde kayıtlı olmayan vatandaşların seçmen kütüklerine kaydı ve oy kullanmaları mümkün olmadığından istemin reddine karar verilmesi gerekmiştir.”
Ayrımcılık sözleşmelere göre yasak
Verilen kararı eleştiren ESHİD ise, “Ekmek alırken, toplu taşıma aracına binerken diğer yurttaşlarla aynı ücreti ödeyen, kazandığı her kuruş için diğer yurttaşlarla aynı oranda vergi ödeyen evsiz yurttaşların seçme hakkının ortadan kaldırılması sonucunu doğuran bu düzenleme, yurttaşlar arasında ekonomik durum temelli ayrımcılığa da yol açmaktadır. Ayrımcılık Türkiye’nin taraf olduğu sözleşmeler ve Anayasa’da da yasaklanmıştır” dedi.
Sadiye Eser/İstanbul-MA