HDP Siirt Milletvekili Meral Danış Beştaş, Kurtalan’da daha önce iş insanlarına satılan taşınmazların, Özelleştirme İdaresi Başkanlığı tarafından yeniden özelleştirilerek satılması iddialarını meclis gündemine taşıdı.
Hazine ve Maliye Bakanlığı’na bağlı Özelleştirme İdaresi Başkanlığı tarafından 14 Aralık’ta “Siirt ili, Kurtalan ilçesi, Kıcıman Mahallesi, 158 ada, 2 parsel üzerinde bulunan 58.826.00 Metrekare yüzölçümlü taşınmazın, 4046 sayılı Özelleştirme Uygulamaları Kanun hükümleri çerçevesinde Satış yöntemi ve Belirli İstekliler Arasında İhale Usulü ile özelleştirmesine ilişkin, ilgili mevzuat hükümleri, İhale İlan Metni ve İhale Şartnamesi çerçevesinde yapılan ihale görüşmeleri sonucunda teklif sahiplerinden verilen teklifler değerlendirilerek; İhale Şartnamesi düzenlemeleri çerçevesinde ve teminata bağlanmak şartıyla; Siirt ili, Kurtalan ilçesi, Kıcıman Mahallesi, 158 ada, 2 parsel üzerinde bulunan 58.826.00 Metrekare yüzölçümlü taşınmaz Karakurt Petrol Nakliye İnşaat Taahhüt Sanayi ve Ltd. Şti.’ye 2.600.000.-(ikimilyonaltıyüzbin) TL bedelle satılmasına” şeklinde özelleştirme kararı alındı. Ancak alınan kararda bulunan söz konusu taşınmaz, daha önce 14 milyon TL bedelle iş insanlarına satıldığı, ardından bu ihalenin iptal edildiği ve Kurtalan Belediye Başkanı Nevzat Karaatay’ın teşvikleriyle Karakurt Petrol Nak. Taah. San. Ltd. Şti.’ye satıldığına iddiaları gündeme geldi.
Meclise taşındı
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Siirt Milletvekili Meral Danış Beştaş ise, söz konusu iddiaları Meclis gündemine taşıdı. Beştaş, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın cevaplaması istemiyle şu soruları sordu:
“*Siirt ili, Kurtalan ilçesi, Kıcıman Mahallesi, 158 ada, 2 parsel üzerinde bulunan 58.826.00 Metrekare yüzölçümlü taşınmazın özelleştirilme gerekçesi nedir?
*Söz konusu taşınmaz üzerinde ne yapılması planlanmaktadır?
*Siirt ili, Kurtalan ilçesi, Kıcıman Mahallesi, 158 ada, 2 parsel üzerinde bulunan 58.826.00 Metrekare yüzölçümlü taşınmaz üzerinde yapılacak olan çalışmaların Bakanlığınız tarafından yürütülmeme gerekçeleri nelerdir?
*Siirt ili, Kurtalan ilçesi, Kıcıman Mahallesi, 158 ada, 2 parsel üzerinde bulunan 58.826.00 Metrekare yüzölçümlü taşınmazın özelleştirilme sebebi mevcut ekonomik krizin etkilerinin kamuoyu nezdinde daha az gösterilmek istenmesi midir?
*Özelleştirme faaliyetleri kapsamında Siirt ili için başka planlamalar mevcut mudur? Şayet başka planlamalar varsa bunlar nelerdir?
*Siirt ili, Kurtalan ilçesi, Kıcıman Mahallesi, 158 ada, 2 parsel üzerinde bulunan 58.826.00 Metrekare yüzölçümlü taşınmazın daha evvel 14 milyon TL bedelle Kurtalanlı iş insanlarına satıldığına ilişkin iddia doğru mudur? Şayet bu iddia doğru ise bu ihale neden iptal edilmiştir?
*Daha evvel 14 milyon TL’ye ihale edilen taşınmazın çok altında bir rakama yeniden ihale edilmesi ve 2.600.000.-TL bedelle Karakurt Petrol Nak. Taah.San.Ltd.Şti.’ye satılmasının izahı nedir? Her iki ihale bedeli arasındaki açık farkın gerekçesi nedir? Neden kamunun bu kadar zarara uğratılmasına göz yumulmuştur?
*Mevcut durumda Siirt ili, Kurtalan ilçesi, Kıcıman Mahallesi, 158 ada, 2 parsel üzerinde bulunan 58.826.00 Metrekare yüzölçümlü taşınmazın, Karakurt Petrol Nak. Taah.San.Ltd.Şti.’ye satılmasında Kurtalan Belediye Başkanı Nevzat Karaatay’ın dahli var mıdır? Şayet Nevzat Karaatay’ın bu satışta dahli varsa bunu hangi gerekçe ve sıfatla yapmıştır? Partinize mensup belediye başkanları yerellerde ihaleleri yönlendirmekte midir? Bu ihale kapsamında Kurtalan Belediye Başkanının bir gelir elde edip etmediği tespit edilmiş midir? Şayet böyle bir durum tespit edildiyse neden görevden alınmamıştır?
*Son yıllarda gerçekleştirilen özelleştirmelerde ihalelerin mensup olduğunuz AKP’ye yakın isimlerden olması bir tesadüf müdür? Neden ihalelerde iktidarınızın destekçilerine öncelik verilmektedir? Buna ilişkin bir açıklama yapacak mısınız?
*Özelleştirme kapsam ve programında yer alan özelleştirme çalışmaları ile ekonomik krizin etkilerinin yerel seçimlere kadarki dönemde halktan gizlenmesi mi amaçlanmaktadır?
*İktidarınız müddetince kaç tane kamu iktisadi teşebbüsü, tesisleri ve devlete ait fabrika özelleştirilmiştir? Yine bu kapsamda ne kadar taşınmaz özelleştirilmiştir?
*İktidarınız müddetince özelleştirmelerden ne kadar gelir elde edilmiştir? Elde edilen gelirler hangi kalemlere, ne kadar aktarılmıştır?
*İktidarınız müddetince özelleştirmeler nedeniyle oluşan kamu zararı ne kadardır?
*Özelleştirme öncesinde KİT’lerde ve kamu fabrikalarında çalışan işçi sayısı ne kadardı? Bu işçilere yeni istihdam alanları sağlanmış mıdır? İşçilerin mağduriyetlerine ilişkin bir çalışma yürütülmüş müdür? Özelleştirmeler sebebiyle işten çıkarılan işçilerin toplam zararı ne kadardır? Bu zararın telafisi için bir çalışma yürütülmekte midir?
*Özelleştirme öncesinde KİT’lerde çalışan işçilerin kadroya geçirilmemiş olup mağduriyetlerinin giderilmesi için bir çalışma yapılacak mıdır?
*İktidarınız müddetince özelleştirme kapsamında kaç ihale yapılmıştır? Bu ihaleler kimlere ve hangi usullerle yapılmıştır?
*Özelleştirmelerden elde edilen gelirlerin yeni yatırımlar için harcanacağı ifade edilmiş olup özelleştirme gelirleriyle yapılan yatırımlar hangileridir? Bu yatırımlar için toplam ne kadar harcama yapılmıştır?
*Özelleştirmelerden elde edilen gelirler kamu borçlarına mı aktarılmıştır?
*Özelleştirmelerin yeni kaynaklar yaratmak yerine gelir kaybına yol açtığı iddiaları doğru mudur? Özelleştirmeler nedeniyle mevcut gelir kaybı ne kadardır?
*Özelleştirmelerin yol açtığı sorunlar kamuoyunca kaygı ile izlenirken neden özelleştirme çalışmaları hız kesmeden devam etmektedir?
*Özelleştirme hamleleri kapsamında özelleştirilecek kamu yatırımı kalmadığı takdirde ne yapılacağına ilişkin bir öngörünüz var mı? Mevcut ekonomik kriz bağlamında işsizlik ve yoksulluk sorununun çözümü için alternatif çözüm önerileriniz var mı?”