Kışa işsiz ve haklarından yoksun bir şekilde girdi Flormar direnişçisi kadınlar. Kararlı bir şekilde sürdürdükleri eylemleri 216. gününe ulaştı. Direnişleri, 12 yıl önce Novamed’li 81 kadının 448 gün süren eylemini hatırlatıyor
Sibel Özalp/İstanbul-Jinnews
Gebze’deki kozmetik fabrikası Flormar’da çoğu kadın olan işçiler, düşük ücret ve sağlıksız çalışma koşullarına karşı Petrol-İş Sendikası’nda örgütlendiği için geçtiğimiz mayısta işten çıkarıldı. Bunun üzerine fabrika önünde direnişe başlayan işçilerin direnişi, 216. gününe ulaştı. Tüm engellemelere rağmen hızla yayılan direniş kadınlardan ve çok geniş kesimlerden büyük bir destek buldu. İşten çıkarılan işçilerle içerideki işçilerin iletişim kurmaması için fabrika duvarlarında dikenli teller yükselten yönetim, direnişteki işçilerle görüşenleri ise istifaya zorladı. Firmanın, “Biz istersek yaparız” sloganını “Kadın isterse başarır” diyerek direniş sloganı yapan kadınlar, işlerine geri dönene ve sendikal hakları tanınana kadar direnmeye kararlı.
‘Sendikalı olmak haktır’
Eylemdeki bazı kadınlar direniş alanına Petrol-İş Sendikası’nın servisiyle gelirken, kimisi de kendi imkanıyla geliyor. “Çocuklarımıza onurlu bir gelecek bırakacağız” diyen kadınların hepsi şunu söylüyor: “Haksız yere sendikalı olduğumuz için çıkarıldık. Sendikalı olmak bir haktır. Mücadelemize devam etmeye kararlıyız.” İşten çıkarılan Şükran Akyıldız, “Günlerdir direniyoruz. Hatta haftalar, aylar geçti. Tüm haklarımızı alana dek direnmeye devam edeceğiz. Sendikalaştığımız için işten atıldık, oysa Anayasal hakkımızı kullandık biz. İşveren hiçbir hakkımızı vermedi. İşsizlik alamadık, tazminat alamadık. Fakat aylardır direniyoruz. Direnmeye de devam edeceğiz. Bütün haklarımızı alana kadar yağmur, çamur, soğuk demeden hem de” diye belirtti.
‘Direniş güzelleştirir’
14 yıllık Flormar işçisi Nurhan Güler de, mücadeleden vazgeçmeyeceklerini vurgulayarak şunları söyledi: “Biz 2018 Ocak ayı itibariyle sendikalaştık. Bunu duyan işveren toplantı yaparak ilk etapta kesinlikle sendikayı kabul etmeyeceklerini ve vazgeçmemizi, tazminatsız işten atılacağımızı söylemeye başladı. Ama biz kararlılığımızı koruduk ve mart sonunda çoğunluk belgemizi aldık. Mayıs 15 itibariyle gece vardiyasında işten çıkarıldım. Hiçbir şekilde tazminat hakkımı ve işsizliğimi alamıyorum şu anda. O gün bize destek veren ‘neden arkadaşlarımızı çıkarıyorsunuz, sendika bir haktır’ diyen ve çay saatinde alkışlayan, bize destek olan bütün arkadaşlarımızı gruplar halinde işten çıkardılar.” Nurhan Güler, sadece Flormar işçilerini değil bütün emekçileri temsil eden bir misyonları olduğunu belirterek, “Davamızdan asla vazgeçmeyi düşünmüyoruz. Sendika bir haktır. Flormar değil direniş güzelleştirir. Herkesin Flormar’ı boykot etmesini istiyorum” dedi. Grev yapmak için bir araya geldikleri direniş alanında soba yakmaları ve çadır kurmaları yasak olan eylemciler, ekonomik kriz koşullarında kışa da işsiz olarak girdi.
Dayanışma büyüdü
Flormarlı kadınların direnişi aylardır devam ederken, Flormar ve Yves Roche’den alışveriş yapılmaması için boykot çağrısı yapan kadın örgütleri de sık sık eylem yerini ziyaret ederek direnişe destek veriyor. Direnişçileri ziyaret eden Halkların Demokratik Partisi (HDP) İl Meclisi’ndeki kadınlar, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Gültan Kışanak’ın cezaevinde yazdığı “Kürt Siyasetinin Mor Rengi” kitabını eylemcilere hediye etti.
Novamed’den Flormar’a
Flormar işçilerinin büyük çoğunluğunun kadın olması akıllara Novamed grevini getirdi. Antalya Serbest Bölgesi’ndeki Novamed’de 81 kadın işçi, 26 Eylül 2006’de greve gitmiş ve 448 gün direnmişti. Petrol-İş Sendikası’nda örgütlenen kadınların eylemi uluslararası alana da taşındı. Bir ilaç fabrikasındaki çok uzun soluklu bir grevdi bu. Nihayetinde başarıya ulaşmış ve Novamed’de Toplu İş Sözleşmesi imzalanmıştı. Fakat buna rağmen sendikal örgütlenme kalıcı olamadı. Akılda kalan ise Novamedli kadın işçilerinin tarih yazması oldu. Bu grevin başarıya ulaşmasında kadın işçilerin mücadelesi kadar kadınların ve emekten yana güçlerin destek ve dayanışması da büyük rol oynadı. Flormar’da da benzer, güçlü ve uzun soluklu bir destek ve dayanışmanın örülmesi önem taşıyor. Daha önce bir haberde de belirtildiği gibi “Flormar işçileri Novamed işçilerinin ayak izlerini takip ediyor.”