Sarı Yelekliler’in cumartesi eylemlerinden 5. öncesi konuşan Fransa Cumhurbaşkanı Macron, hükümet karşıtı protestoları yatıştırma amacıyla mini bir önlem paketi açıkladı, ancak yine zenginlere dokunmadı
Fransa’da akaryakıt fiyatlarına yapılan zamlara karşı başlayan, zamanla iktidara karşı isyana dönüşen Sarı Yelekliler’in eylemlerinin beşincisi 15 Aralık Cumartesi günü gerçekleşecek. Eylemlerin başlangıcından beri kamuoyu karşısına çıkmayan ve eleştirilerin odağında olan Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, önceki akşam Sarı Yelekliler’in eylemlerini yatıştırmak amacıyla televizyonda ‘Ulusa Sesleniş’ konuşması gerçekleştirdi. Macron, konuşmasına, “Şiddet yanlılarına tolerans gösterilmeyecek” diye başlarken, “Bazı fırsatçıların bu durumdan faydalanmaya çalıştıklarını gördük. Samimi bir öfkeyi, manipüle etmek isteyenleri gördük. Hiçbir kızgınlık, bir polis memuruna ya da jandarmaya veya işyerlerine zarar vermeyi meşrulaştırmaz” dedi. Macron, sorumluluğu kabul ettiğini de belirterek, “Sözlerimle insanları kırdım” ifadesini de kullandığı konuşmasında, hükümet karşıtı protestoları yatıştırma amacıyla mini bir önlem paketi açıkladı.
Yine zenginlere dokunmadı
İşçi ve işveren konfederasyonları liderleriyle görüşmesinin ardından konuşan Macron, “Ülkede derin ve haklı bir öfke mevcut. Krize sürüklenen bir ülke görmek istemiyoruz. Bu krizden çıkmanın birlikte bir yolunu bulabiliriz” dedikten sonra, ‘ekonomik ve sosyal bir OHAL’ ilan edeceğini açıkladı ve yaklaşık 1200 euro olan asgari ücretin 2019’da 100 euro artırılacağını söyledi. Sarı Yelekliler’in talepleri arasında 2 bin euro’dan az maaş alanlara 3 kat zam yapılması gerektiğini belirtildiği için 100 euro zam açıklaması eylemciler tarafından yeterli bulunmuyor. Macron, fazla mesai ücretlerinin vergiden muaf tutulacağını ve özel sektörden, çalışanlara yılsonu ikramiyesi verilmesini talep edeceklerini de söyledi. Cumhurbaşkanı Macron, aynı zamanda 2 bin euronun altında kazanan emeklilerden yeni alınmaya başlanan sosyal güvenlik vergisinin iptal edildiğini de duyurdu. Ancak Macron, Sarı Yelekliler’in talepleri arasında yer alan, “servet vergisinin yeniden uygulamaya konulması” isteğini ise reddetti.
Liseliler sokakta
Macron’un vaadleri, Sarı Yelekiler tarafından yeterli bulunmazken, liseliler ise “Aynı Macron, Aynı Kavga!” sloganıyla, hükümetin eğitim politikasını protesto edip, Sarı Yelekliler’le dayanaışmak için “Kara Salı” olarak adlandırıldıkları eylemler düzenlediler. Genel Liseli Sendikası (SGL), Bağımsız ve Demokratik Liseli Federasyonu (FIDL), Sendikal ve Demokratik-Ulusal Liseli Sendikası (UNL-SD) adlı lise sendikalarının çağrıcısı olduğu eylemlerin 170’i aşkın okulda gerçekleştiği bildirildi. Pek çok bölgede polis liselilere müdahale ederken, Toulouse’da bazı lise öğretmenleri de öğrencileri destekleyerek greve başladı. Başta Sorbonne’da olmak üzere üniversite harçlarına yapılan zamların protesto edilmesine devam edildi.
Mısır’da sarı yelek yasağı
Mısır hükümeti, 2011’de Hüsnü Mübarek’i deviren kitle eylemlerinin yıldönümü yaklaşırken sarı yelek satışına sınırlama getirdi. Mısır, Fransa’da haftalardır devam eden Sarı Yelekliler’in eylemlerinin ardından ülkede de benzer eylemlerin gerçekleşebileceği endişesiyle sarı yelek satışına sınırlama getirdi. Hükümet, Ocak sonuna kadar, iş güvenliği malzemeleri satan şirketlerden perakende satışlarını durdurmalarını, yelekleri sadece onay verilen şirketlere ve polis izniyle satmalarını istedi. Hükümet son iki yıldır ayaklanmanın yıldönümü olan 25 Ocak’ta gösteri yapılmasına izin vermiyor.Tunus’ta ise bir grup genç, cumartesi günü ülkede değişim talep etmek için ‘Sarı Yelekliler’ hareketinden etkilenerek ‘Kırmızı Yelekliler’ kampanyasının başlatıldığını duyurmuştu. Kampanyanın amacının, yolsuzluk, hayat pahalılığı, işsizlik, kötü yönetim gibi sorunlara anıt anlamı taşıdığı aktarıldı.
PARİS