Aydın’ın Efeler ilçesine bağlı Kızılcaköy’de jeotermal enerji santrali(JES) yapılmasına karşı direnen ve 78 yaşındaki bir kadına biber gazı ve toma ile saldıran Jandarma bölgeyi terk etmiyor. Köylülerin Valiyi köye çağırmaları ardından Kızılcaköy’e gelen Aydın Vali Yardımcısı Mustafa Hulusi Arat, “Yasal izin olmadan hiçbir çalışma olmayacak” sözünü verdi. Ancak hemen ertesi sabah şirketin arazide çalışma yaptığı görüldü. Bu gelişme sonrası Kızılcaköylüler direniş çadırlarına geri döndü ve direnişi sürdüreceklerini belirtti. Aydın’ı adeta istila eden JES’lere karşı direnişler büyürken JES şirketleri ve hükümet elele vererek tüm Türkiye coğrafyasını JES sahası olarak yağmaya açtığı görüldü. Bu yağma adımllarından birisi de Kocaeli’de atılıyor.
Her yer JES işgalinde
Türkiye’nin dört bir yanında ortaya çıkan JES’lere Kocaeli de eklendi. Kocaeli’de 4 adet jeotermal enerji(JES) üretimi amaçlı arama sahası için ihale yapılacağı duyuruldu. Geçtiğimiz günlerde İstanbul’un kırsal alanlarında da 9 adet JES sahası için toplam 231 bin dönüm arazi için ihale yapılacağı ilan edilmişti. Kocaeli’deki ihalenin 20 Aralık günü yapılacağı belirtildi. Kocaeli’nin kırsal bölgelerinde toplam 110 bin 327,74 dönüm alanda JES sondajları yapılacak. JES sondaj sahaları; Kandıra ilçesinin sahil köyü olan Kerpe’de 13 bin 530 dönüm, merkezde ise 2 bin 15,9 dönüm alan tahsis edilecek. Bir diğer alan ise Kartepe’de. Kartepe merkezde 3 bin 145,94 dönüm, Uzuntarla köyünde ise 4 bin 812,9 dönüm alan tahsisi yapılacak.
JES’ler öldürür
JES’ler için yeraltının bin ila 4 bin metre derinliğinden jeotermal akışkan sıvı çekilir. Bu sıvının içerdiği kimyasallar ise bor, cıva, arsenik, kurşun, amonyak, antimuan, lityum, karbondioksit, hidrojen sülfür ve tuzdur. Bu santrallerin Türkiye’de yoğun olarak görüldüğü Aydın ilinde, jeotermal santraller faaliyete başladığından bu yana, il genelinde ölüm oranları geçmişe göre yüzde 30 artarken, kanser vakaları ise Türkiye ortalamasının yaklaşık 2,5 katına yani yüzde 150’ye ulaşmış durumda. Büyük Menderes Nehri’nde on binlerce balığın cansız bedeninin su yüzüne çıkmasına neden olan şeyin jeotermal atıklar olduğu ise yapılan incelemelerde görüldü. Bölgede incir ve zeytin ağaçları ise JES’ler nedeniyle kurumaya başladı.
KOCAELİ