Yazar Chowra Makaremi’nin ‘Kadın! Yaşam! Özgürlük!’ adlı kitabı Sinem Özer çevirisi ile Otonom Yayıncılık tarafından yayınlandı
‘Kadın! Yaşam! Özgürlük! Adlı kitabı İran’daki kadın hareketini ele alıyor. Kitabın tanıtım bülteninde şu ifadeler yer aldı: “İran’da uzun sürmüş bir sonbaharda, kaç kere parçalanmış, tasfiye edilmiş olursa olsun hayatta kalmayı başaran feminist hareket, beklenmedik olduğu kadar cüretkâr da olan bir ayaklanmanın körükleyicisi oldu. Kadın ile özgürlüğü birbirine yaşamla bağlayan bir hareket, toplumun tüm kesimlerine politik cesaretin bambaşka bir yolunu açtı. Dehşet ve ölüm politikasının yarattığı kayıtsızlık gibi, zulüm ve acımanın pekiştirdiği ihtiyatlılık da, iç ve dış düşman imgelerinden beslenen kolektif kimlikler de altüst oldu. Adanmışlık, mücadele ve dayanışmada, yaşam devrimci bir güce dönüştü.
Chowra Makaremi, İran’da iktidar ve direnişin uzun tarihini hem aile geçmişi dolayısıyla hem de bir antropolog ve yönetmen olarak yakından biliyor. Sıcağı sıcağına yaşananların ortasında tuttuğu bu günlükte, uzak düştüğü ama çok yakın olduğu bu ayaklanmadan yansıyan görüntüleri, sesleri ve duyguları bu uzun tarihin içindeki başka görüntüler, sesler ve duygularla birleştiriyor. Bir anda patlak veren bu isyanın yankılarından, yalnızca mücadele ve şiddet hafızalarının değil, birlikte hayal edilen geleceklerin de bir karşı-arşivini oluşturuyor.”
Chowra Makaremi kimdir?
İran kökenli Fransız antropolog ve yönetmen Chowra Makaremi (Şiraz, 1980) Centre national de la recherche scientifique’de (CNRS) araştırmacıdır. Muhalif bir aileden gelen Makaremi’nin teyzesi ve annesi İran rejimi tarafından tutuklandıktan sonra 1981 ve 1988 yıllarında öldürüldü. Babası 1983 yılında Fransa’ya sürgüne gitti. Chowra Makaremi 1986 yılından beri Fransa’da yaşıyor.
Fransa’da siyaset bilimi, Kanada’da antropoloji eğitimi alan Makaremi, İran’daki sosyo-politik hareketler ve insan göçü üstüne çalışıyor. 2019 yılında çektiği Hitch, une histoire iranienne filminde ailesinin hikâyesinin izini sürdü. Diğer kitapları: Entre accueil et rejet. Ce que les villes font aux migrants (Véronique Bontemps ve Sarah Mazouz ile birlikte, le passager clandestin, 2018); Cahier d’Aziz. Au coeur de la révolution iranienne (Gallimard, 2011).
KÜLTÜR SERVİSİ