Muğla’nın Deştin ve Bayır mahallelerinde, yeniden ÇED süreci başlatılan çimento fabrikasına karşı direniş başlatıldı
Muğla Çevre Platformu (MUÇEP) Menteşe Meclisi, Deştin Çevre Platformu ve Bayır Çevre Komitesi, Bayır ve Deştin mahallelerinde yapılmak istenen ve yeniden ÇED süreci başlatılan çimento fabrikasına yönelik Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü önünde açıklama yaptı. “Hukukla kazandığımızı hilelerinizle kaybetmeyeceğiz. 2009/7 Genelgesi Deştin için uygulanamaz” pankartı açılan açıklamaya, Deştin ve Bayır köylülerinin yanı sıra çok sayıda yurttaş katıldı.
ÇED süreci
Deştin sakinlerinden Mehmet Uyan, Bakanlığın 2006 yılından bu yana köylülerin havasını, suyunu ve toprağını korumak yerine çimento fabrikasına desteğini sürdürdüğünü söyledi. Fabrikaya karşı verilen mücadeleyi anlatan Mehmet Uyan şunları söyledi:
“2022 yılında ikinci ÇED’in iptali için yine Deştin köylüleri ve sivil toplum örgütleri tarafından açılan dava 07.09.2023 tarihinde sonuçlandı ve ikinci ÇED iptal edildi. Bu iptal 11.01.2024 tarihinde Danıştay tarafından onanarak kesinleşti. Herkes bir nefes almış ve havamız, suyumuz, toprağımız zehirlenmekten kurtuldu, ormanlar kesilmeyecek, tarım alanları yok olmayacak, Kazan Göleti ve Bayır barajımız korunacak derken yine Çevre Bakanlığı tarafından iptal edilmiş, ikinci ÇED’in 2009/7 genelgesi kapsamında tekrar değerlendirmeye alınacağını öğrenmiş bulunuyoruz.”
Orman ve tarım alanları yok olacak
4 bin 456 dönümlük orman alanını ve içinde kalan tarım alanlarının yok olacağı uyarısında bulunan Mehmet Uyan, “Çevre Bakanlığı’ndan 28.11.2024 tarihinde 2009/7 genelgesi doğrultusunda İnceleme Değerlendirme Komisyon toplantısı yapılacak. Doğamızı ve tüm yaşam alanlarımızı korumaya çalışan çevreciler bir yandan çimentocular tarafından karalama kampanyası ile yıpratılmaya çalışılırken, diğer yandan Çevre Bakanlığı tarafından yargı kararları yok sayılarak kanunlara aykırı bir şekilde yeni ÇED süreçleri başlatılıyor. Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı; çevreyi koruma görevini yerine getir ve 2009/7 genelgesi kapsamında başlattığın sürece son ver. Bizler Deştin Çevre Platformu, Bayır Çevre Komitesi ve Muğla Çevre Platformu Menteşe Meclisi olarak mücadelemizi sonuna kadar sürdüreceğiz” diye konuştu.
Kitle, projenin durdurulması için dilekçe verdikten sonra Tarım ve Orman İl Müdürlüğü önünde de açıklama yaptı.
Kaynak: MA