AİHM’in ‘bırakılsın’ dediği Demirtaş ile Önder ve Baluken’in cezaları apar topar onandı. Erdoğan’ın ‘Hamle yapar, işi bitiririz’ sözlerini hatırlatan avukatlar ve siyasetçiler, ‘Yargı maşa oldu, kararı Erdoğan verdi’ dedi
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) “Siyasi gerekçelerle tutuklandı” diyerek serbest bırakılma kararı verdiği eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ile İmralı Heyeti üyeleri Sırrı Süreyya Önder ve İdris Baluken’e verilen cezalar, apar topar onandı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “AİHM kararı bizi bağlamaz. Hamle yapar, işi bitiririz” demişti. Cezaların onama kararının bu sözlerden hemen sonra gelmesi dikkat çekerken, kamuoyunun gözü önünde yargının açıkça iktidarın talimatını yerine getirdiği, bağlayıcı olan AİHM kararını uygulamamak için bu kararı verdiği eleştirileri yapılıyor. AİHM’in Demirtaş kararını açıklayacağı günden bir gün önce Ankara Cumhuriyet Başsavcısı ile Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bir görüşme yaptığı ortaya çıkmıştı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, “Hamle yapar, işi bitiririz” sözleri sonrası ise Demirtaş’ın istinaf mahkemesinde bekleyen ceza dosyası öne alınmış, Demirtaş, HDP ve avukatlar, “hamle”nin bu cezanın onaması olduğunu günler öncesinden söylemişti. Bu kararla Demirtaş’ın tahliyesinin engellenmesi ve AİHM kararının hükümsüz kılınmasının hedeflendiği kaydediliyor.
Hukuk ayaklar altında
AİHM, geçtiğimiz günlerde Demirtaş’ın tutukluluğuna dair ilk niteliğinde bir karar vermişti. AİHM, Demirtaş’ın siyasi nedenlerle tutuklandığını, seçme ve seçilme hakkının çiğnendiğini belirterek serbest bırakılması kararı vermişti. Anayasa ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ne göre AİHM kararları bağlayıcı. Ancak ilk defa AKP iktidarı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan AİHM kararının kendilerini bağlamadığını söylemişti. Bu açıklama sonrası Demirtaş hakkında yerel mahkemece verilmiş 4 yıl 8 aylık hapis cezası, İmralı Heyeti üyeleri Sırrı Süreyya Önder’e aynı davadan verilen 3 yıl 6 ay ceza ile İdris Baluken’e başka bir davadan verilen7 yıl 6 ay hapis cezaları onandı.
AİHM tescil edildi
Kararı değerlendiren hukukçular, bu yolla AİHM kararının hükümsüz kılındığını dikkat çekiyor. Demirtaş’ın avukatlarından Mahsuni Karaman twitter hesabı aracılığıyla yaptığı açıklamada, “Hamleyi yapıp işi bitirdiler! AİHM kararı sonrası, Sn Demirtaş’ın tahliye edilmemesi için gerekli hamle yapıldı. Bam’daki dosyası incelemeye alınarak karar onandı. Utanıyorum! Tutuklu olduğu dosyadan da artık rahatlıkla tahliye kararı verip, bakın biz AİHM kararına da uyduk diyecekler. Ancak Demirtaş, 4 yıl 8 aylık kesinleşen cezası nedeniyle rehin kalmaya devam edecek” dedi. İnsan hakları alanında hukukçu Kerem Altıparmak da karar ile yeniden AİHS’in 18. maddesinin ihlal edildiğini açıkladı. Altıparmak, “Bana 18. Madde ihlali ne demek diye soruyorlar sıklıkla. Tam da ‘İşin bu şekilde halledilmesi’ işte 18. madde ihlali” dedi. Kararla Demirtaş yargılandığı davalarda serbest bırakılma kararı çıksa da bırakılmamış olacak. Demitaş’ın avukatlar, her türlü hukuki hakkı kullanacaklarını kaydetti.
Tanımıyoruz direniyoruz
HDP eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, önceki gün avukatları aracılığı ile twitterdan açıklama yaptı. Demirtaş, “Yapın, ‘yapmayın’ demiyorum da bu kadar aleni, acemice ve kepazece yapmayın böyle. İktidarın emrindeki yargının verdiği cezayı da tehditlerini de tanımıyorum. Beni ve arkadaşlarımı sadece bedenen içeride tutmayı başarıyorsunuz. Geri kalan her şeyi de kaybediyorsunuz. İki yıldır içerideyiz, HDP olarak biz büyüyoruz, siz küçülüp zavallılaşıyorsunuz. Faşizme karşı direnmeye devam edecek ve kazanacağız. Suç işleyen tüm yargıçlar bir gün yargıya hesap verecekler. Bizi teslim alamazsınız. Bize diz çöktüremezsiniz. Bütün halkımız partisinin etrafında kenetlenmeli, moralle, inançla ve kararlılıkla her yerde faşizmi geriletmek için direnmelidir. Herkese yürek dolusu selamlar, Mücadeleye devam…” dedi. Dün de “Cumhurbaşkanına hakaret” suçlamasıyla yargılanan Demirtaş, bir kez daha kararı değerlendirdi. Demirtaş, “AİHM’nin verdiği kararla ortaya çıktı ki, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin 18’inci maddesini ağır bir şekilde ihlal eden Türkiye yargısının en azından bir kısmı, AKP Genel Başkanı’nın ağır baskısı ve açık talimatları doğrultusunda yönlendiriliyor. Son derece barışçıl bir konuşmamız üzerine ben ve Sırrı Süreyya Önder’e verilen ağır cezanın dün onanması da açık bir şekilde AKP Genel Başkanı’nın ‘karşı hamlemizi yaparız, işi bitiririz’ söyleminden sonra verilmiş siyasi bir karardır. Allah’tan başka kimseden korkumuz yoktur, yargılanmaktan da korkmuyoruz” dedi. Demirtaş tüm davalarının birleştirilmesini istedi. Dava, 27 Mart 2019 tarihine ertelendi.
Süresiz adalet nöbeti başlıyor
HDP Eşbaşkanı Buldan, Demirtaş ve tüm tutuklu siyasetçiler için adalet nöbeti başlatacaklarını açıkladı. Artı Gerçek’e konuşan Buldan, “Adalet nöbetleri başlatacağız. Demirtaş şahsında tüm seçilmiş arkadaşlarımız bir an önce serbest bırakılmalı. Yerleri henüz belli değil. Belli olunca kamuoyuna duyuracağız. İlk etapta İstanbul’dan başlatmayı planlıyoruz. Süresiz bir eylem olacak. Serbest kalana kadar adalet nöbetlerinin de devam etmesini planlıyoruz. Burada herkesin gelip sözünü söylemesi, Demirtaş’a sahip çıkması lazım. Türkiye’de vicdan sahibi insanların, aydınların, yazarların, sanatçıların, STK’lerin, bu hukuksuzluğu kabul etmeyen herkesin sahip çıkması gerekir” dedi.
HABER MERKEZİ