Ekonomik anlamda kadınların desteklenmesini amaçladıklarını belirten DTSO İş Kadınları Meclisi Başkanı Filiz Ekingen, ‘Dünyanın her yerinde fırsat eşitsizliği söz konusu. Bizler bu gerçeği değiştirmek istiyoruz’ dedi
Amed Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO) İş Kadınları Meclisi ile Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Kadın Girişimciler Kurulu, 25 Kasım Kadına Karşı Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü kapsamında “Ekonomide kadın çalıştayı” düzenledi. DTSO binasında gerçekleştirilen çalıştaya çok sayıda kadın katıldı.
Açılış konuşmasını gerçekleştiren DTSO İş Kadınları Meclisi Başkanı Filiz Ekingen, ekonomik anlamda kadınların desteklenmesini amaçladıklarını kaydetti. Kadınların üretim-pazar alanını genişletmek ve kentteki diğer kadın kurumlarıyla dayanışmayı benimsediklerini sözlerine ekleyen Filiz Ekingen, “Dünyanın her yerinde fırsat eşitsizliği söz konusu. Bizler bu gerçeği değiştirmek istiyoruz” dedi.
Kadınların ekonomik yaşama katılımı
Ardından söz alan TOBB İl Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Cevher Defne Eyyubi, kadınların ekonomik yaşama katılımının, bireysel ekonomik bağımsızlığı artırmanın ötesinde, bölgesel kalkınma, toplumsal eşitlik ve sürdürülebilir büyüme açısından kritik bir öneme sahip olduğunu dile getirdi. Cevher Defne Eyyubi, “Ekonomik şiddet ise kadınların gelir elde etme ve finansal bağımsızlık imkanlarını sınırlayarak, toplumsal kalkınmayı ve bireysel eşitliği sekteye uğratan önemli bir sorun olarak karşımızda durmaktadır. Bu doğrultuda, kadın girişimcilerin ve kooperatiflerinin güçlendirilmesi, kadın emeğinin ekonomik süreçlerde daha görünür hale gelmesi ve yerel yönetimlerin bu sürece daha etkin katkı sağlaması, hem toplumsal eşitlik hem de ekonomik büyüme için stratejik önceliklerdir” dedi.
Hevsel Bahçeleri ve Diyarbakır Surları
Kadın girişimciler olarak Amed Surları ve Hevsel Bahçeleri gibi mirasların korunması ve ekonomik faydaya dönüştürülmesi yönünde farkındalık yaratmanın ve yerel kalkınmanın hedeflerinin birer parçası olduğunu söyleyen Cecher Defne Eyyubi, devamında şu sözlere yer verdi: “UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan Diyarbakır Surları ve Hevsel Bahçeleri, hepimiz için birer ortak değer. Bu mirası koruyarak ekonomik ve kültürel bir katkıya dönüştürmek, hem toplumsal hem de bireysel sorumluluğumuz. Kadın girişimciler olarak, bu değerlerin korunması için çalışırken, yerel kalkınma hedeflerimizi de gerçekleştirme fırsatını yakalayabiliriz.”
5 bin kadın üye oldu
DTSO Başkanı Mehmet Kaya ise programa ve katılıma baktıklarında mutlu olduklarını belirterek, “Daha önce üye kadın sayısı 450 iken, oluşan İş Kadınları Meclisi sonrası bu sayı 5 bine yükseldi” dedi.
DTSO Meclis Başkanı Nevin İl de, “Daha çok işimizin olduğunu biliyoruz. Temsil edilemediğimiz yerde hayatın kendisine sirayet eden yoksulluğu doğuran politikaların yürütüldüğü yerlerde kadın temsiliyeti yok denecek kadar azdır. Bize kadın dayanışmasının ne kadar önemli olduğunu da gösteren öğretiler sunmakta. Bu politikaların değiştirilmesine neden olacak dayanışmanın, olmazsa olmaz birinci madde olduğunu unutmamak lazım” diye kaydetti.
Diyarbakır Ticaret Borsası Başkanı Engin Yeşil, kadın iş gücüne katılımı etkileyen birçok unsurun olduğunu söyleyerek, bunlar arasında kültürel ve toplumsal normlar, eğitim düzeyi, iş fırsatlarına erişim, çocuk bakımı hizmetlerine erişim gibi faktörlerin yer aldığını kaydetti. Engin Yeşil, kadınların iş gücüne katılımının ekonomik büyümeyi desteklediğini ve ülke genelinde refahı arttırdığını belirten
‘Kadınların sömürüye karşı mücadelesi’
Peyas (Kayapınar) Belediye Eşbaşkanı Berivan Gülşen Sincar ise, şunları belirtti: “Kadının yaşamdan tamamen dışlandığı çok güçlü örgütlü politikaların ardından, kadını kamusal alana dahiliyeti noktasında çok ciddi sorunlar ve problemler var. Geçtiğimiz yıllar kadın mücadelesi direniş kültürünü açığa çıkardı. Kadının emeğinin görünmez kılınmasına dair yürütülen politikalar en büyük kıyımlardan biridir. Son yüzyıldır kadınlar çok mücadele etti. Kürdistan coğrafyasında 1990’lardan bu yana kadınların sömürüye karşı yürüttüğü mücadele hattı var. Bunun açığa çıkardığı kazanımlarla bir çok kadın kendi direnişi ve çabasıyla kendi sözünü kurabilecek duruma geldi”
Açılış konuşmalarının ardından, “Türkiye’de ve bölgede kadının ekonomiye katılımında mevcut durum” başlığı altında sunumlara geçildi.
“Türkiye’de ve bölgede kadının ekonomiye katılımında mevcut durum” başlığıyla gerçekleştirilen çalıştayın moderatörlüğünü, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) Türkiye Temsilcisi Aslı Çoban yaptı.
Düşük kadın istihdamı
Muğla Üniversitesi Akademisyeni Prof. Dr. Saniye Dedeoğlu, “Türkiye’de kadın istihdamı politikaları, kadının işgücüne katılımı ve istihdamında mevcut durum” başlığıyla sunum gerçekleştirdi. “Kadınların iş bulma oranı, erkeklere oranla çok daha düşük. Bu çalışan bir kadın da kırılgan istihdam biçimlerinde yer alıyor” diyen Saniye Dedeoğlu, ülke genelinde kadınların erkeklerden daha az ücret aldığına dair bulguların olduğunu aktardı.
Kadın yoksulluğu
Derin Yoksulluk Ağı Kurucusu Hacer Foggo, “Türkiye’de kadın yoksulluğu ve sosyal politikalar” başlığında sunum yaptı. Kadınların en ucuz “yoksul iş gücü” olarak kullanıldığını söyleyen Hacer Foggo, kadınların yaşadığı toplumsal cinsiyet ve ekonomik eşitsizliğe dikkat çekerek, Türkiye’deki yoksulluğun 2018’den sonra giderek, derinleştiğini ve pandemiyle birlikte açlığa dönüştüğünü
‘En vahşi yoksulluk’
Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’nden Prof. Dr. Besime Şen, “Türkiye’de kentleşme politikaları ve kadının ekonomiye katılımı üzerindeki etkisi” başlıklı sunum gerçekleştirdi. Besime Şen, gecekondu mahallelerinde büyük bir yoksulluğun olduğunu söyledi. En “vahşi” ve en “akıl almaz” yoksulluğun Amed’de olduğunu belirterek, kadına ve yoksulluğa dair en iyi projelerin Amed’de belediyeler tarafından yapıldığını belirtti.
NEET’te 3.2 milyon kadın
Sabancı Vakfı’ndan Simla Yavaş, “Türkiye’de NEET kadınlar ve istihdama katılımda karşılaştıkları zorluklar” başlığıyla sunum gerçekleştirdi. NEET kavramının eğitimde ve istihdamda olmayan gençleri tanımlamak için kullanıldığını aktaran Simla Yavaş Türkiye’de 5 milyon NEET gençlerin olduğunu ve bunların 3,2 milyonunun kadınlar olduğunu ifade etti.
Kadın kooperatifleri
Manisa Celal Bayar Üniversitesi Akademisyeni Doç. Dr. Ayşe Gönüllü Atakan, “Türkiye’de kadın kooperatifleri ve kadının ekonomik alanda güçlendirilmesinde kadın kooperatiflerinin etkisi” başlıklı sunum yaptı. Kadın kooperatiflerinin temel amacının kadın yoksulluğunu azaltmak ve istihdamı sağlamak olduğunu dile getiren Ayşe Gönüllü Atakan, kooperatiflerde ulaşılması zor kadınlara ulaşmanın ve onları örgütlemenin temel mesele olduğunu söyledi.
Kadınların deneyimleri
DTSO Genel Sekreter Yardımcısı Meryem Özdemir Ok, “Amed’de kadının ekonomiye katılımında yerel deneyimler” başlığıyla sunum gerçekleştirdi.
Meryem Özdemir Ok, son olarak Amed’deki istihdam oranlarına dair aktarımda bulundu.
Sunumların ardından soru-cevap kısmına geçildi. Ardından çalıştaya öğlen arası verildi.
Çalıştay öğleden sonra yuvarlak masa oturumlarıyla basına kapalı olarak devam edecek.
Kaynak: JINNEWS