Brüksel’de bir araya gelen Avrupa Birliği dışişleri bakanları, İsrail ile siyasi diyaloğu sonlandırma konusunda görüş birliğine varamadı
Belçika’nın başkenti Brüksel’de düzenlenen dışişleri bakanları toplantısında, İsrail’le düzenli siyasi diyaloğun durdurulması önerisi tartışıldı. İsrail ile siyasi diyaloğu kesme önerisi Avusturya, Çekya, Macaristan, Hollanda ve Almanya gibi ülkelerin desteğini alamadı.
İsrail’le siyasi diyaloğun askıya alınması önerisi Avrupa Bİrliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell’den gelmişti. Borrell geçen hafta, İsrail’in insan hakları ve uluslararası insani hukuku ihlal ettiği yönündeki analizleri gerekçe göstererek, İsrail’le düzenli siyasi diyaloğun askıya alınması önerisini üye devletlere sunmuştu. Gazze’de giderek kötüleşen durumu anlatmakta ‘kelimelerin kifayetsiz kaldığına’ vurgu yapan Borrell, Gazze Şeridi’nin pek çok yerinde insanca yaşama imkanı kalmadığına işaret etmişti.
Üye ülke dışişleri bakanlarının ‘Ortadoğu’daki gelişmeler’ başlıklı oturumda masaya yatırdığı bu öneriler, İsrail ile siyasi diyaloğun askıya alınmasını ve İsrail’in yasadışı yerleşimlerinden AB ülkelerine ithalatın yasaklanmasını öngörüyordu.
AB ile İsrail arasında 2000 yılında yürürlüğe giren Ortaklık Anlaşması ilişkileri güçlendirmek ve ortaklığı daha da geliştirmek için düzenli siyasi diyalog öngörüyor. İspanya ve İrlanda birkaç ay önce AB’ye İsrail ile bu anlaşmayı gözden geçirmeyi önermişti.
Bu konuda AB’de görüş birliği sağlanamasa da yaptırım önerisinin Brüksel’deki toplantının gündemine taşınmış olması, İsrail’e ilk önemli uyarı olarak değerlendiriliyor.
DIŞ HABERLER