Kayseri Cezaevi’nde geçen hafta tekli hücreye konulan yüzde 90 engelli Şaban Kaygusuz’un telefon konuşması Kürtçe konuştuğu gerekçesiyle kesildi
Kayseri Bünyan 2 Nolu T Tipi Kapalı Cezaevi’ndeki tutsak Şaban Kaygusuz, ailesiyle Kürtçe konuştuğu için telefon görüşmesi sonlandırıldı. Dün ailesi ile haftalık 10 dakika telefon görüşmesini gerçekleştirilirken, görüşmenin bitmesine 3 dakika kala görüşme kesildi. Görüşme kesilmeden önce bir gardiyanın “Kürtçe konuşma yasak” dediğini aktaran aile bireyleri, bu telkinden sonra telefonun kesildiğini belirti.
Kaygusuz işkence altında
Sağ eli ve sağ bacağı olmayan yüzde 90 engelli tutsak Şaban Kaygusuz, geçtiğimiz hafta tekli hücreye konulduğunu duyurmuştu. Bugün yapılan görüşmede hala tekli hücrede tutulduğunu belirten Şaban Kaygusuz, ailesinin yaşadığı Dîlok’a sevk talebinin kabul edilene kadar tekli hücrede kalacağını belirti. Aile telefon kesilmesinden sonra Kaygusuz’a ulaşamadıkları için kaygılı olduklarını belirtti.
Konuya dair aradıkları cezaevi yetkililerinden bir bilgi alamadıklarını belirten aile bireyleri, yaşanacak bir olumsuzlukta sorumluların cezaevi idaresi olduğunu belirtti. Şaban Kaygusuz 23 Ocak 2022’de aynı cezaevinden gardiyanların fiziki saldırısına maruz kalmıştı. Saldırıda yer alan gardiyanların tutuklulara, “Ne mutlu Türküm diyene” demeleri için dayatmada bulunması üzerine, tutsakların “Ne mutlu Kürdüm diyene” dediği için saldırının dozu artmıştı. Kaygusuz ayrıca Diyarbakır D Tipi Kapalı Cezaevi’nden 19 Ekim 2021’de Kayseri Bünyan 1 Nolu T Tipi Kapalı Cezaevi’ne sevk edildiği esnada çıplak arama ve devamında bir ayağı olmamasına rağmen ayakta sayım dayatmasına maruz bırakılmıştı.
‘Sorumlu Adalet Bakanlığı’
Kaygusuz’un annesi Zeynep Kaygusuz, yaşananlara tepki göstererek “Şaban 7 yıldır tutuklu. Onu yaşadıklarını herkes biliyor. Hem bir eli hem de bir bacağı yok. Oğlum zor şartlarda cezaevinde yaşamını idame ediyor. Günlük yaşamında birçok zorluk ile karşılaşıyor. Tahliye edilmesi için birçok kez dilekçe verdik. Adalet Bakanlığı’na sesleniyorum; oğluma bir şey olursa sorumlu sizler, cezaevi yetkilileridir. Bunu kabul etmiyoruz” dedi. Oğlu Şaban Kaygusuz’un kendilerine yakın bir cezaevine sevk için birçok kez dilekçe verdiğini hatırlatan Zeynep Kaygusuz, “Kaldığı cezaevinde merdivenler çok dik. Oğlum nasıl o merdivenden inip çıkacak. Her gün arkadaşlarını rahatsız etmek istemiyor. 5 Kasım’da onun görüşüne gittim ‘Bana hücreye gideceğim’ dedi. Ben hücrede yapamazsın desem de, ‘sevk talebim karşılanana kadar hücrede kalacağım’ dedi. Dilekçelerine ret veriliyor. Bunun için kendi isteği ile yüzde 90 engelli olmasına rağmen hücrede kalıyor” diye konuştu.
‘Dilimize sahip çıkar’
Dün oğlu Şaban Kaygusuz’un yaptığı telefon görüşmesinin Kürtçe konuştuğu için kesildiğini belirten Zeynep Kaygusuz, “Kürtçe konuştuğu için telefon kesilmiş. Biz sonuna kadar dilimize sahip çıkacağız. Dilimiz bizim irademizdir. Şaban o kadar zor ve zahmet içinde, işkenceye rağmen Kürt olduğunu inkar etmedi ve bugünden sonrada etmez. Bunu yapanları kınıyoruz. Oğluma uzanan eller kırılsın. Oğluma yapılan bu haksızlıkları kabul etmiyorum. Bütün insan hakları dernekleri, milletvekilleri, avukatlar oğluma sahip çıksın. Oğlumun durumu kötüdür. Ben oğlum ile gurur duyuyorum. Oğlum biran önce bırakılsın. Bir anne olarak hayatımın sonun kadar oğlumun peşinde olacağım” şeklinde konuştu.
Şaban Kaygusuz hakkında
Şaban Kaygusuz, Sêrt’in Dihê (Eruh) ilçesine bağlı Bilgili köyünde 1996 yılında dünyaya geldi. Şaban Kaygusuz’un ailesi, koruculuk dayatması üzerine aynı yıl Dîlok’a göç etmek zorunda kaldı. Şaban Kaygusuz, 2015 yılında PKK’ye katıldı. 2017 yılında Şirnex’te bir çatışmada yaralandı. Wan’a bir hastaneye sevk edilen Şaban Kaygusuz, tedavisi tamamlanmadan, yaralı bir şekilde tutuklanarak Siirt Cezaevi’ne konuldu. Buradan Diyarbakır D Tipi Cezaevi’ne götürülen Kaygusuz, 19 Ekim 2021’de “güvenlik” gerekçesiyle Kayseri Bünyan 1 Nolu T Tipi Kapalı Cezaevi’ne sevk edildi. Kayseri Eğitim ve Araştırma Hastanesi, yüzde 90 engelli raporu verdi. Kaygusuz’un sağ eli ve sağ ayağı yok. Buna rağmen Kaygusuz’a, 8 Aralık 2022’de “cezaevinde kalabilir” raporu verildi.
Haber: Emrullah Acar \ MA