Gültan Kışanak ile DBP Eş Genel Başkanı Sebahat Tuncel’in AYM’ye yaptığı başvurular “dayanaktan yoksun” bulunarak reddedildi.
Yerine kayyum atanan Diyarbakır Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı Gültan Kışanak ve Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanı Sebahat Tuncel’in kişi hürriyeti ve güvenliği haklarının ihlal edildiği gerekçesiyle Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) yaptıkları başvuruların “dayanaktan yoksun” olduğu iddiasıyla kabul edilemeyeceğine karar verdi.
AYM’nin internet sitesinde yayımlanan karara göre, 2010’da BDP’nin eş genel başkanlığına, 2014’te Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi başkanlığına seçilen Kışanak hakkında soruşturma başlatıldığı ve 30 Ekim 2016’da “örgüt üyeliği” iddiasıyla tutuklandığı belirtildi.
Dayanaktan yoksun bulundu
Kışanak başvuru dilekçesinde, isnat edilen eylemlerin ifade özgürlüğü ve siyasi faaliyette bulunma hakkı kapsamında olduğu gerekçeleriyle tutuklanmasının hukuki olmadığını, bu nedenle kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının ihlal edildiğini vurguladı. AYM, başvuruyu dayanaktan yoksun olduğu iddiasıyla kabul edilemez buldu.
AYM kararında, Kışanak’ın “terör örgütüne üye olma” suçundan 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 100. maddesi uyarınca tutuklandığı, dolayısıyla tutuklama tedbirinin kanuni dayanağının bulunduğu öne sürdü.
‘Kuvvetli suç var’
Kararda, başvurucunun tutuklanmasına karar veren Diyarbakır 1. Sulh Ceza Hakimliğinin, Kışanak’ın “örgüt üyesi olma” suçu yönünden kuvvetli suç şüphesinin bulunduğu sonucuna vardığı ifade edildi.
Kararda tutukluluk kararına DTK faaliyetlerinin dayanak gösterilmesi de dikkat çekti.
Tuncel Kararı
HDP’li milletvekillerine dönük operasyonları protesto etmek için 2016’da Diyarbakır Adliye binası önünde toplanan halkın içinde bulunan DBP Eş Genel Başkanı Sebahat Tuncel, polis saldırısının ardından gözaltına alındı ve hakkında soruşturma başlatıldı. Tuncel, 6 Kasım 2016’da Diyarbakır 2. Sulh Ceza Hakimliğince “terör örgütü üyeliği” iddiasıyla tutuklanmıştı. Tutuklu yargılanan Tuncel, tutukluluğa devam kararına yaptığı itirazın reddedilmesi üzerine, Anayasa Mahkemesine bireysel başvuruda bulunmuştu.
Tuncel’in başvurusuna ilişkin karar da AYM’nin internet sitesinde yayınlandı. Karar da Tuncel’in 2007’de DTP, 2011’de BDP’den İstanbul Milletvekili seçildiği daha sonra DBP’ye katıldığı ve bu partinin eş genel başkanı olduğuna yer verildi.
Siyasi faaliyetler tutukluluk gerekçesi
Kararda Tuncel’in, suçlamaya konu eylemlerinin siyasi faaliyetler esnasında yaptığı konuşmalar olduğunu, kuvvetli suç şüphesinin ve tutuklama nedenlerinin bulunmadığını, tutuklamanın hukuki olmadığını, kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının ihlal edildiğini belirttiği ifadelerine yer verildi.
Kararda, Tuncel’in Demokratik Toplum Kongresi toplantılarına katılması da “haklı” tutukluluk gerekçesi olarak sunuldu.
HABER MERKEZİ