Rojava Kültür ve Sanat Festivali’nin 9’uncu gününde, ‘Rojavayê Kürdistan’da Dergi ve Kürtçe Dergiciliğin Durumu’ başlıklı bir panel düzenlendi
Qamişlo kentinde, Rojavayê Kürdistan Aydınlar Birliği (HRRK) tarafından organize edilen 10. Rojava Kültür ve Sanat Festivali’nin 9. gününde, “Rojavayê Kürdistan’da Dergi ve Kürtçe Dergiciliğin Durumu” başlıklı bir panel düzenlendi. HRRK merkezinde gerçekleşen etkinlik, edebiyatçılar, yazarlar, siyasetçiler ve kültürel figürlerin katılımıyla zengin bir tartışma ortamı sundu.
Panelin moderatörlüğünü, HRRK üyesi Mehmûd Ebdo üstlendi. Etkinliğe, Şermola Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Dilşad Murad, eleştirmen Ebdulwehab Bîranî, Siwan Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Amir Ferso ve Suriye Kürdistan Yazarlar Birliği Başkan Yardımcısı Ebdulsemed Mehmûd katıldı. Panelde, Kürt edebiyatı ve gazeteciliğinin tarihi, mevcut durumu ve geleceği üzerine derinlemesine tartışmalar yapıldı.
Dilşad Murad, panelde yaptığı konuşmada, 19 Temmuz Devrimi sonrasında dergi yayıncılığındaki değişimi değerlendirdi. Murad, 2012 yılına kadar El Hiwar dergisinin tek başına yayın hayatını sürdürdüğünü, ancak devrimle birlikte pek çok eski derginin yeniden yayın hayatına girdiğini belirtti. Devrim sonrası yayınlanan dergilerde siyasi, kültürel, edebi, askeri ve araştırma alanlarında çok çeşitli konulara yer verildiği vurgulandı.
Ebdulwehab Bîranî, Kürt gazeteciliği tarihinde önemli yer tutan kültürel ve edebiyat dergilerinin ortaya çıkışını değerlendirdi. “Güvenlik ve akademik nedenlerden dolayı siyasi hareketlenmeler sonrasında Arapça dergiler yayımlanmaya başlandı. Bu dönemde yazar ve okur sayısının artmasıyla, Kürtçe dergi çıkarma olanağı doğdu” dedi.
Birçok derginin format ve yayın koşullarının benzer olduğunu belirten Bîranî, “Yayınlama özgürlüğü var, eserler yazılıyor, okunuyor ve dağıtılıyor. Ancak dergilerin bir edebiyat kurumuna dönüşmesi ve iletişim ağını genişletmesi gerekiyor. Kendi ekonomilerini kurmalı ve kültürel diplomasiyi geliştirmeliler” şeklinde konuştu.
Panelin ardından katılımcılar görüşlerini sundu. Çevrimiçi medya ve kamuya açık siteler aracılığıyla Kürtçe dilindeki içeriklerin azlığına dikkat çekerek, dijital dergilerin yayınlanmasının önemli olduğu vurgulandı. Ayrıca, yayını durdurulan dergilerin yeniden yayına başlaması talep edildi.
Festivalin 9. günü, şiir okuma ve müzik dinletileriyle sona erdi. 10. Rojava Kültür ve Sanat Festivali, 18 Kasım’da tamamlanacak.
Kaynak: ANHA