Türkçe-Kürtçe yayınlanan kültür-sanat-politika dergisi Dilop’un Kasım-Aralık sayısı çıktı
İki aylık periyotlarla Türkçe-Kürtçe yayınlanan kültür-sanat-politika dergisi Dilop’un Kasım–Aralık sayısı çıktı.
Derginin dosya sayfalarında 21 Ağustos’ta kaybolduğu söylenen ancak 19 gün sonra cansız bedenine ulaşılan Narin Güran cinayeti farklı boyutlarıyla ele alınıyor. Günlerce konuşulan ama çoğunlukla magazinsel sınırlarda “makul” parantezlere hapsedilen bu cinayetin sosyo-politik, kültürel, ideolojik haritası çıkarılıyor.
Kapağında Fewzî Bîlge’nin Narin cinayetine atfen çizdiği, ceylan avına çıkmış “canavarlara” işaret eden resime yer verilen dergide; toplumda büyük tepki gören bu olaydan hareketle, aileden devlete, özel mülkiyetten dinî-ahlakî gericiliğe uzanan bir dizi ‘fail’ irdeleniyor. Sezai Sarıoğlu, Yüksel Genç, Kemal İnal ve Yusuf Karadaş, “Narin’i kim öldürdü?” sorusundan daha yakıcı olan “Narin’i ne öldürdü?” sorusuna yanıt arıyorlar. 50’nci sanat yılını tamamlayan, sesi ve sanatıyla bir çok Kürdün zihninde yer tutup ‘ulusal değer’ düzeyine ulaşmış Şiwan Perver’in ele alındığı dergide; Vedat Yıldırım ve İsmail Dindar yazılarıyla, Dr. Eskerê Boyik ise Şiwan’ı betimlediği şiiriyle büyük ozana ‘selam’ gönderiyorlar.
MHP lideri Devlet Bahçeli’nin başlattığı ve hâlâ adı konulmamış “yeni süreç” tartışmalarına dair Hewler Üniversitesi’nden Doç. Dr. Arzu Yılmaz’ın değerlendirmelerine yer verilen dergide, hem bu konuya ve hem de bununla ilişkili olan Ortadoğu’daki son gelişmelere dair Prof. Dr. Hamit Bozarslan’ın görüşleri de dikkat çekici…
Geçtiğimiz ay yapılan Kürdistan Bölgesi parlamento seçimlerini hemen akabinde gazeteci Mervan Özdemir’in değerlendirdiği bu sayıda, eylül ayında “kardeş belediyecilik” protokolü imzalayan Sur Belediyesi ile Fındıklı Belediyesi’nin neleri hedefledikleri irdeleniyor. Sur Belediyesi Eş Başkanı Gulan Önkol’la yapılan söyleşi ve şair İbrahim Karaca’nın “Lazca cumapoba, Kürtçede biratîya” başlıklı yazısı, halklar arasında “diyalog geliştirmenin” izini sürüyor.
Horasan-Dersim ilişkisine dair 16-17 Kasım’da Munzur Üniversitesi’nde düzenlenen ve oldukça tepki alan “Anadolu’nun Horasan’ı Tunceli” sempozyumuna ilişkin soruları ise konuya dair ilgi ve çalışmalarıyla bilinen Alişan Akpınar ve Yalçın Çakmak yanıtlıyor.
Recep Maraşlı, Umut Yeğin, Dildar Zeynel, Cihan Ezer, Yildiz Çakar ise bu sayıda yazı ve şiirlerine yer verilen diğer isimlerden bazıları…
KÜLTÜR SERVİSİ