İGC Başkanı Dilek Gappi, ‘etki ajanlığı’ yasasının gazetecilerin ağır cezalarla karşı karşıya kalmasının önünü açtığını belirterek, tasarının acilen geri çekilmesi gerektiğini belirtti
Türkiye kamuoyunda “etki ajanlığı” olarak tanımlanan Noterlik Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi bu hafta Meclis’te görüşülmesi bekleniyor. Söz konusu yasa tasarısı teklinin Mayıs ayında 9’ncu yargı paketi içinde yer almış, fakat yoğun tartışmalar sonucu geri çekildi. AKP tarafından torba yasa kapsamında tekrar Meclis’e sunulan 23 maddelik tasarı, geçtiğimiz ay Adalet Komisyonu tarafından kabul edildi. Meclis’te görüşülecek olan “etki ajanlığı” düzenlemesiyle, hükümetin politikalarına yönelik eleştirilerin “yabancı devletlerin etki ajanlığıyla” suçlamasının önünü açılıyor. Hedefinde, sivil toplum örgütleri, gazeteciler ve muhalifleri olan tasarıya, Türk Ceza Kanunu’na (TCK) casusluk konusuna da yeni madde eklenecek. Söz konusu maddede “Devletin güvenliği ile ilgili iç veya dış siyasal yararları aleyhine yabancı bir devlet organizasyonun stratejik çıkarları veya talimatı doğrultusunda suç işleyenlerin üç yıldan yedi yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılacağı” ifadesi yer alıyor.
‘İktidarın istemediği haberler yapılmayacak’
Yasa teklifini değerlendiren İzmir Gazeteciler Cemiyeti (İGC) Başkanı Dilek Gappi, düzenleme ile yeni sınırlamaların getirileceğini ifade ederek, düzenlemede öngörülemez ve muğlak ifadelerin olduğuna söyledi. Bu durumun basın özgürlüğüne etkisine işaret eden Dilek Gappi “Bu maddeler ile basın iktidarın istemediği arzu etmediği, doğru bulmadığı herhangi bir konuda araştırma yapamayacak” dedi.
‘3 Kat fazla ceza alabilirsiniz’
“Etki ajanlığı” ile yurtdışı çalışmalarında devletin çalışmaları hakkında yorum yapılması takdirde 3 kat ceza alınabildiğini aktaran Dilek Gappi, “Bir proje kapsamında eğer çalışmaları anlatırsanız daha doğrusu Türkiye’deki hak ihlallerini vurgularsanız hem hapis cezası alabilirsiniz hem de bu cezayla birlikte 3 kat kadar ceza alabilirsiniz. Son derece muğlak ve öngörülemez ifadelerle dolu” diye konuştu.
“Etki ajanlığı” düzenlemesinde net olarak devletin istemediği haberleri yapan gazetecileri hedef aldığını söyleyen Dilek Gappi, yasanın gazetecilere “gözdağı” olduğunu ifade etti.
‘Yasa acilen geri çekilmeli’
Etki ajanlığı yasa tasarısının acilen reddedilmesi çağrısında bulunan Dilek Gappi, “Evet bu meslekte dezenformasyon olabilir, ama bu dezenformasyonu engelleyecek olan yine biz meslek kuruluşları ve mesleğin kendi öncü güçleridir. Dezenformasyon yasası daha çok yurtiçinde bir düzenleme getirdi. Yurtdışı ayağının eksik kaldığı görüldüğü için etki ajanlığının getirilmeye çalışıldığını görüyoruz” şeklinde konuştu.
Son zamanlarda çıkan yasaların korku iklimi yarattığını belirten Dilek Gappi, “yandaş medyanın hakim olduğu ülkede” gerçekleri yazma mücadelelerinin süreceklerini sözlerine ekledi.
Kaynak: MA