Dünya mirası değerinde gösterilen Ilısu’yu sular altında bırakacak barajda su tutmaya başlandı. Uzun süre devam eden yoğun itirazlara rağmen barajda su tutulmasına Irak yönetimi de karşı.
Cumhurbaşkanı Vekili Hammam Hammoudi, Ankara’ya mesaj göndererek Ilısu Barajı’ndaki su tutma işleminin yeniden ertelenmesini istedi. Hammoudi yaptığı açıklamada, su kesintisinin Irak’ı zorda bırakacağını belirterek, konunun acil olduğunu ve anlaşma sağlanması için Türkiye’ye heyet göndereceklerini belirtti.
Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü Güneydoğu Anadolu Projesi kapsamında Ilısu Barajı’ndaki su tutma işlemleri için Derivasyon Tüneli-1’in giriş kapağını iki gün önce kapatmıştı.
Irak Su İşleri Bakanı Hassan al-Janabi, Türkiye’nin Dicle Nehri konusunda yapılan ikili koordinasyon anlaşmasını Ilısu Barajı’nı doldurarak ihlal ettiğini öne sürdü.
Ankara ise ülkenin bazı bölgelerinde su sıkıntısı yaşandığı için böyle bir önlem almak zorunda olduklarını öne sürmüştü. Toplam maliyeti 8,5 milyar lira olan, ön yüzü beton kaplı kaya dolgu barajlar kategorisinde, gövde hacmi ve kret uzunluğu bakımından dünyanın en büyük barajı olan Ilısu’nun ülke ekonomisine senelik 1,5 milyar lira katkı sağlaması bekleniyor.
Dünya mirası sulara gömülecek
Mart ayında başlaması gereken su tutma işlemi Irak Başbakanı Haydar Ebadi’nin isteği üzerine daha önceden Haziran ayına ertelenmişti. Ana gövdesi Mardin’in Dargeçit ilçesine bağlı Ilısu köyünde olan Ilısu Barajı su tutmaya başladığında Batman’ın tarihi Hasankeyf ilçesini de su altında bırakacak. Ilısu, dünya tarihi ve doğal mirası içinde yer alması gerektiği kabul edilmesine karşın, Türkiye devleti başvurmadığı gerekçesiyle kapsama alınmadı. Yerel başvurular ise dikkate alınmadı.
DIŞ HABERLER