DEM Parti, Êlîh’te kayyım protestolarına yönelik polis saldırısı sırasındaki işkenceye dair suç duyurusunda bulundu, ayrıca Meclis’e soru önergesi verildi
DEM Parti, Êlîh’te (Batman) kayyım protestolarına yönelik polis saldırısı sırasındaki işkenceye dair suç duyurusunda bulundu.
Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Hukuk ve İnsan Hakları Komisyonu, kayyım atanan Êlîh’te işkenceye uğrayan DEM Parti Milletvekili Serhat Eren ve diğer yurttaşlara yönelik işkenceye dair suç duyurusunda bulundu. Batman Cumhuriyet Başsavcılığı’na yapılan başvuruda, yapılan işkencelere dair delillere yer verildi.
Suç duyurusu
Duyuruda ayrıca İçişleri Bakanlığı ve İl Emniyet Müdürlüğü’ne müzakere yazılması ve söz konusu işkence uygulayan polislerin tespitinin yapılması istendi.
Duyuruda, işkence yapanların tespit edilmesi gerektiği belirtilerek, şu ifadeler yer verildi: “En yalın ifadeyle, yaşanan bir hak ihlalinin soruşturulmaması, faillerinin bulunmaması, yargılanmaması ve cezalandırılması, mağduriyetlerin tazmin edilmemesinin söz konusu olduğu cezasızlık devletin ve dolayısıyla yargısal makamların sorumluluğuna işaret etmektedir. Anayasa m.10 Eşitlik İlkesi de hatırda tutularak suçun ve suçluluğun önlenmesi, kamu vicdanının tatmini, toplumsal eşitlik ve adaletin temini adına yargısal makamlarca cezai takibat yapılmamasını ifade eden kavram; devlet ve bünyesindeki kolluk görevlilerinin bizzat yarattığı veya göz yumduğu aktörler eliyle yahut devlet ve kurumlarının denetlenmemesi sonucu meydana gelmiş olan ağır vesistematik hak ihlallerini içermektedir.
İddianame düzenlensin
Yukarıda da belirtilen gibi, şüphelilerin tarafından gerçekleştirilen suç fiillerinin herhangi bir cezai takibatla karşılaşmayacaklarına dair duydukları güven ve kamuoyunda da yerleşik hale gelen cezasızlık algısından beslendiğinin kabulü gerekmektedir. Bu yanıyla, yargı organlarına duyulan güvenin tesisi adına şüphelilerin fiilleri yönünden, etkin ve etkili biçimde yürütülecek soruşturma akabinde iddianame tanzimi yargısal zarurettir.”
Meclis’e soru önergesi
Öte yandan Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanı ve Milletvekili Keskin ile Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Êlih milletvekilleri Zeynep Oduncu ve Mehmet Rüştü Tiryaki, Êlih (Batman) Belediyesi’ne kayyım atanmasından sonra eylemlere katılan yurttaşlara polisler tarafından uygulanan şiddeti Meclis’e taşındı.
Ters kelepçeli işkence
İçişleri Bakanlığı’nın yanıtlaması istemiyle verilen soru önergesinde, gözaltına alındıktan sonra duvar dibine ters kelepçeyle bekletilen yurttaşlara işkence edildiği belirtildi. Gerekçede ayrıca 10 yaşındaki çocukların da işkenceye uğradığı ve Êlih DEM Parti Eşbaşkanı Songül Korkmaz’ın polis saldırısı sonucu yaralandığına vurgu yapıldı.
Önergede, bugün işkence edilen engelli Medeni Erol’a da işaret edildi. Önergede, Erol’un köpekli işkenceye uğradığına dikkat çekildi.
Soru önergesi
DEM Partili vekiller, bakanlığın yanıtlaması istemiyle şu soruları yöneltti:
“*Sahte plakalı araçlarla yüzleri maskeli bir şekilde işkence ile gözaltı yapan kişiler Bakanlığınıza bağlı kolluk güçleri midir? Bu kişilerin bu şekilde görevlendirilmesindeki hukuki ve/veya siyasi amaç nedir?
*21 ADE 486 plakalı Fiat Egea modeli araç, Bakanlığınız personeli kullanımındaki bir araç mıdır? Aracı kullanan kişilerin görevi ve yüzlerinin maskeli olmasının gerekçesi nedir?
*10 yaşındaki bir çocuğun 4-5 kolluk görevlisi tarafından zırhlı araca bindirilmesi polise tanınmış zor kullanma yetkisi sınırları içerisinde midir?
*4 Kasım 2024 itibariyle kayyım protestoları sırasında Batman’da gözaltına alınan kişi sayısı kaçtır? Bu kişilerden kaçı çocuktur?
*İşkence görüntülerine ilişkin maddi gerçeğin ortaya çıkarılması, fiziki işkence bulgularının kaybolmadan tespiti, işkence faillerinin teşhisi için hangi önlemler alınmıştır?
*Batman Valiliğinin ‘gözaltına alma işlemleri yapılırken polis memurlarının tutum ve davranışlarıyla ilgili idari soruşturma başlatıldı’ şeklindeki açıklaması üzerine; hakkında idari soruşturma başlatılan polis sayısı kaçtır? Bu kişiler soruşturmaları tamamlanana kadar açığa alınmış mıdır?
*Söz konusu kolluk görevlileri hakkında anayasal özgürlükleri ve kamu görevini engelleme, görevi kötüye kullanma, işkence ve kötü muamele ile yaralama, kişiyi hürriyetinden yoksun kılma suçları bakımından adli soruşturma başlatılacak mıdır?”
HABER MERKEZİ