Fransa’da hükümetin “kemer sıkma” ve güvencesizleştirme politikalarına karşı devam eden protesto ve grevlere yeni bir hareket eşlik ediyor: “Bizim Fakültelerimiz Bizim Şantiyelerimiz.” Üniversite öğrencileri, akademisyenler, üniversite çalışanları ve sendikacıların da aralarında olduğu hareket, karşılıklı öğrenmeye dayalı özgür bir üniversite istiyor. “Üniversite”yi yeniden kurmak isteyenler, “Bilgi hakkımızı savunuyoruz ve eylemeye kararlıyız” diyor.
Öğrenciler, akademisyenler, üniversite çalışanları ve sendikacılar “Bizim Fakültelerimiz Bizim Şantiyelerimiz” (#NosFacsNosChantiers) diyerek 2 Haziran günü, akşam saatlerinde Paris Vincennes’de halka açık özgür üniversitelerini kurmak için “şantiye” açılışı yaptı.
Mayıs ‘68 hareketinin radikal sonuçlarından biri kabul edilen ve zamanında hükümetlerin baskıcı politikalarına yıllarca direnmiş, “Vincennes” ismiyle bilinen eski deneysel üniversite merkezinin de (şimdiki Paris VIII-Saint Denis Üniversitesi) bulunduğu bölgede bir araya gelen halk, deneysel ve karşılıklı öğrenmeye dayalı, eşitlikçilik, akademik özgürlük ve bağımsızlık ilkelerine bağlı olacağını belirttikleri “üniversite”nin ilk sembolik taşını da dikti. Sembolik açılışın ardından liseliler, üniversite öğrencileri, akademisyenler, üniversite çalışanları, ekonomistler, siyasetçiler ve sendikacılar bir açık forum düzenledi. Forumda dile getirilen, taleplerin de yer aldığı başlıklar şunlar oldu:
Üniversite sadece iş sektörüne yönelik bir yol değil.
Hükümet eğitim-öğretim bütçelerini kısarak üniversite öğrencilerini, akademisyenleri ve çalışanları güvencesiz bırakıyor.
Doktora öğrencileri maddi destek bulamamaları sebebiyle araştırmalarını yapmak için kendi maddi kaynaklarını kullanmak zorunda kalıyor.
Üniversitelerde ücretsiz kreşler olmalı.
Forum sonunda amaçlar ve eylemlere yönelik kararlar alınırken, özgür bir üniversitenin inşasına yönelik pilot çalışma komitesi kuruldu.
Forum sonunda eylemlere yönelik kararlar alınırken, özgür bir üniversitenin inşasına yönelik çalışma komitesi kuruldu.
KARINCA