Sanatçı Ferhat Tunç’a sanal medya paylaşımları nedeniyle verilen 1 yıl 11 ay 12 gün hapis cezası Yargıtay tarafından onandı
Ferhat Tunç’un yargılandığı İstanbul Adliyesi 36’ncı Ağır Ceza Mahkemesi 25 Eylül 2018 tarihindeki gerekçeli kararında, Tunç hakkındaki iddiaları hatırlatarak, “örgüt propagandası yapmak” suçunu işlediğinin sabit olduğunu öne sürmüştü. 5 Eylül 2016’da “milyonlarca bir halkın Önderim dediği Öcalan ile ilgili endişeler giderilmelidir, tecridin son bulması için..” sözlerini paylaştığı için Tunç’a dava açılmıştı.
Tunç’a, sanal medya paylaşımları gerekçe gösterilerek verilen ceza Yargıtay tarafından onandı.
Paylaşımlar suç sayıldı
Tunç’un 24 Mayıs 2016 tarihinde X (twitter) ve Instagram paylaşımlarında, YPG ve YPJ’lilerin fotoğrafını paylaştığını ve “övdüğünü”, YGP ve YPJ flamalarını paylaştığını, 5 Eylül 2016’da “milyonlarca bir halkın önderim dediği Öcalan ile ilgili endişeler giderilmelidir, tecridin son bulması için..” sözlerini paylaştığını ve bu paylaşımlarla Tunç’un “örgüt propagandası yapmak” suçunu işlediği öne sürülerek, 1 yıl 11 ay 12 gün hapis cezası verildiği belirtildi.
Tunç’un avukatı yerel mahkemenin kararını, İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 2’nci Ceza Dairesi’ne taşıdı. Bölge Adliye Mahkemesi de yerel mahkemenin kararını yerinde bulurken, Tunç’un avukatı dosyayı Yargıtay’a taşıdı. Tunç’un avukatı, Yargıtay’a yaptığı başvuruda paylaşımların ifade özgürlüğü kapsamında değerlendirmesi gerektiğini belirtti.
Yargıtay, hukuka ‘aykırılık’ bulmadı
Dosyayı inceleyen Yargıtay, Tunç hakkında verilen cezayı onadı. Yargıtay onama kararında, hükme esas alınan delillerin “hukuka uygun” olarak elde edildiğini öne sürerek, “Aşamalarda ileri sürülen iddia ve savunmaların temyiz denetimini sağlayacak biçimde eksiksiz olarak sergilendiği, özleri değiştirilmeksizin tartışıldığı, vicdani kanının kesin, tutarlı ve çelişmeyen verilere dayandırıldığı, eylemlerin doğru olarak nitelendirildiği ve kanunda öngörülen suç tipine uyduğu, yaptırımların kanuni bağlamda şahsileştirilmek suretiyle uygulandığı anlaşılmakla, yargılanan müdafinin yukarıda ilgili bölümde ileri sürdüğü temyiz sebepleri ve sair hususlar yerinde görülmemekle, sanık hakkında kurulan hükümde hukuka aykırılık bulunmamıştır” denildi.
Haber: MA