Yetmişi aşkın örgütün, ‘Krizin bedelini ödemeyeceğiz’ sloganı ile yürüttüğü kampanya sürüyor. Şişli ve Avcılar’da yapılan toplantılarda ortak talepler belirlendi
Sendikaların, meslek örgütlülerinin, siyasi partilerin ve demokratik kitle örgütlerinin, “Krizin bedelini ödemeyeceğiz” sloganıyla omuz omuza yürüttüğü kampanya devam ediyor. “Krize karşı emeğin buluşması” başlığını taşıyan bölge toplantıları Avcılar ve Şişli’de gerçekleştirildi. Bir sonraki toplantı ise 7 Aralık’ta Kartal’da düzenlenecek. Bu buluşmalara 70’ten fazla örgüt katılıyor. Deklarasyon imzacısı kurumlar bir süreden beri iş çıkışı saatlerinde fabrikalarda, metrobüs duraklarında, işçi havzalarında, meydanlarda bildiri dağıtarak, toplantılara hazırlanıyorlardı. 1 Aralık günü Şişli Kent Kültür Merkezi’nde bir araya gelerek kriz karşısında emeğin ve emekçinin nasıl korunabileceğini tartıştı. Ortak deklarasyonda ücretlerin artırılması, toplu işten çıkarmaların yasaklanması,İşsizlik Fonu’nun işsizler için kullanılması, kamusal mal ve hizmetlere zam yapılmaması ve yapılan zamların geri alınması, vergi adaletinin sağlanması, kredi borç faizlerinin silinmesi ve kıdem tazminatı hakkına dokunulmaması talepleri yinelendi.
Külfeti paylaşmayacağız
Forumun açılış konuşmasını yapan DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, yaşanılan krizin AKP iktidarının bugüne kadar uyguladığı ekonomi politikalarının sonucu olduğunun söyledi. Çerkezoğlu, Türkiye İşverenler Sendikası’nın (TİS) işgücü piyasasında esneklik talebinde bulunduğunu hatırlattı. TİS’in fazla mesailerde işçi onayının kaldırılması talebini hatırlatan Çerkezoğlu, “Dün nimeti paylaşmayanlar bugün külfeti paylaşmaktan söz ediyor” ifadelerini kullandı.İktidarın bu talepleri dikkate alarak ekonomik programlarda işgücü piyasasını esnekleştirdiği işçilerin hakkı olan kıdem tazminatına ve BES’in zorunlu hale getirilmesine yönelik saldırıların olduğunu hatırlatan Çerkezoğlu sözlerini şöyle sürdürdü: “Biz krizin tüm yıkıcı etkilerine karşı emeğin haklarını savunmak için 26 Kasım’da bir araya gelerek irade beyanında bulunduk. İlk imzacılar 46 civarındayken bugün bu sayı 70’in üzerine çıktı.İstanbul başta olmak üzere Ankara, Mersin Adana ve birçok merkezde arkadaşlarımız yan yana gelmeye başladı. Bu mücadelede omuz omuza veriyoruz. Bu yürüyüşe emeğimizin hakkını savunmak için çıktık ve sermaye krizi olarak tarif ettiğimiz ekonomik krizin aslında sermaye iktidarına karşı mücadeledir.” Çerkezoğlu’nun konuşmasının ardından foruma geçildi. Etkinlik DİSK Korosu’nun konseri ile sona erdi.
Bir adım da Avcılar’dan
Avcılar’daki toplantı Barış Manço Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi. Toplantının açılış konuşmasını İstanbul Tabip Odası Genel Sekreteri Dr. Osman Öztürk yaptı. Öztürk’ün konuşmasından sonra yapılan forumda onlarca kişi söz alarak düşüncelerini açıkladı. Ortak talepler su, elektrik, doğalgaz gibi hizmetlere zam yapılmaması, yapılan zamların geri alınması ve başta asgari ücret olmak üzere tüm maaşlara en az reel enflasyon oranında zam yapılaması olarak belirlendi. Forumda ayrıca taleplerle ilgili imza kampanyasına başlandığı ve emek buluşmalarının bundan sonra mahallelerde devam edileceği ifade edildi.
İSTANBU