Gürcistan’da muhalefet Rusya’nın seçimlere müdahale ettiğini söyleyerek protesto başlattı
Gürcistan’da parlamento seçimlerini 12 yıldan beri iktidarda bulunan Gürcü Hayali Partisi yüzde 53.9 ile kazandığını ilan etti. 26 Ekim’deki seçime iktidardaki Gürcü Hayali Partisi’nin şaibe karıştırdığını savunan muhalefet sonuçları tanımadı. Muhalefetin bir kısmı ile Cumhurbaşkanı Salome Zurabişvili, halkı sokağa çağırdı. 28 Ekim Pazartesi akşamı protestolar başladı.
Cumhurbaşkanı Salome Zurabişvili ve bazı muhalefet partilerinin katılımıyla gösteriler düzenlendi. Başkent Tiflis’te Pazartesi akşam saatlerinde Parlamento Binası’nın önünde gerçekleşen gösteride göstericiler, parlamento seçimlerini tanımadıklarını bildirdi.
Gürcü Hayali Partisi’nin aldığı sonuçlarını kabul etmeyen Cumhurbaşkanı Zurabişvili ve yüzde 5 seçim barajını geçen muhalefet partilerinin liderleri halka protestoculara hitaben konuşma yaptı.
‘Halkın sesini çaldılar’
Zurabişvili konuşmasında, seçim sonuçları kabul etmediklerini tekrarlayarak, 26 Ekim’deki seçimlerde halkın sesinin çalındığını söyledi. Seçimlerde hile yapıldığını iddia eden Zurabişvili, şimdilik bunun nasıl yapıldığını araştırmak gerektiğini kaydetti.
‘Gürcistan’ı Kurtarmak İçin Birlik’ seçim blokunun liderlerinden Giorgi Vaşadze ise seçimleri gayrimeşru gördüklerini söyledi. Sandık çıkış sonuçlarına göre açıklanan verileri kabul etmeyerek yeni parlamentoya girmeyeceklerini duyuran Vaşadze, “Seçimlerin yeniden yapılması yönünde özel bir talebimiz var ancak bu talebin uluslararası seçim idaresi tarafından yürütülmesi gerekiyor” dedi.
Konuşma yapan diğer siyasetçiler de halkın oylarının “korunması” amacıyla sonuna kadar mücadele edeceklerini belirtti.
Son verilere göre Parlamento seçimlerinde Gürcü Hayali Partisi’nin yüzde 53,9 ile birinci oldu. Oyların 11,03’ünü alan ‘Değişim İçin Koalisyon’ ikinci, yüzde 10,16’sını alan ‘Gürcistan’ı Kurtarmak İçin Birlik’ üçüncü, yüzde 8,81’ini alan ‘Güçlü Gürcistan’ dördüncü ve yüzde 7,77’sini alan ‘Gakharia Gürcistan İçin’ beşinci oldu.
Güney Osetya Savaşı
Gürcistan’da 2003’te Batı destekli sivil toplum örgütlerinin eylemleriyle gerçekleşen ve ABD ile AB’nin açıktan destek verdiği “Gül Devrimi” adlı sürecin sonucunda Rusya karşıtı Mihail Saakaşvili cumhurbaşkanı olmuştu. Saakaşvili ile Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin arasında Güney Osetya krizi, NATO’ya dahil olma konusunda kriz çıkınca Ağustos 2008’de Rusya Güney Osetya’yı ele geçirdi.
1 Ekim 2012 seçimlerini Gürcü Hayali Partisi kazandı ve Başbakan Bidzina Ivanishvili oldu. 18 Kasım 2016’da Gürcistan Parlamentosu başkanı olan İrakli Kobahidze, 22 Şubat 2021 – 29 Ocak 2024 arası başbakan olan İrakli Garibaşvili istifa edince yerine geçti.
TİFLİS