İsrail Parlamentosu, BM’ye bağlı Filistinli mültecilere eğitim, sağlık ve sosyal hizmet desteği sunan UNRWA’nın ülkede faaliyet göstermesini engelleyen yasa tasarısını kabul etti
İsrail Parlamentosu (Knesset), Birleşmiş Milletler’e (BM) bağlı Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı’nın (UNRWA) İsrail sınırları içinde faaliyetlerini yasaklayan yasa tasarısını onayladı. Oylamada, 120 sandalyeli mecliste 92 milletvekili tasarının kabulü yönünde oy verirken, 10 milletvekili tasarıya karşı çıktı.
7 Ekim 2023’te Hamas’ın saldırısıyla başlayan süreçte, İsrail hükümeti Gazze’de başlattığı geniş çaplı operasyonlara paralel olarak UNRWA’ya karşı bir karalama kampanyası yürütmeye başlamıştı. İsrail, ajansın bazı çalışanlarının bu saldırılara katıldığı iddiasını öne sürerek UNRWA’nın kapatılması gerektiğini savunmuştu. İsrail ordusunun operasyonlarında bugüne dek 231 UNRWA çalışanının hayatını kaybetti.
Filistinli mültecilere eğitim, sağlık ve sosyal hizmet desteği sunan UNRWA; Gazze, Batı Şeria, Doğu Kudüs, Lübnan ve Ürdün’de toplamda 30 bin çalışanıyla faaliyet gösteriyor.
Karara birçok ülke tepki gösterdi
İsrail Parlamentosunda Filistinli mültecilere eğitim, sağlık ve sosyal hizmet desteği sunan UNRWA’nın İsrail’deki faaliyetlerine son verilmesini öngören yasa tasarısını onaylamasına birçok ülkeden tepki geldi.
Slovenya, İrlanda, Norveç ve İspanya, İsrail Meclisi’nin (Knesset), tasarıyı kabul etmesini kınadı. ABD Dışişleri Bakanlığı ise, İsrail’in, Yakın Doğu’daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNWRA) ile ilgili iddialarına yönelik hiçbir kanıt gösteremediğini bildirdi.
Slovenya Dışişleri Bakanlığı’nın sosyal medya hesabından paylaştığı ortak açıklamada, Slovenya, İrlanda, Norveç ve İspanya hükümetlerinin, bölgedeki milyonlarca Filistinli ve özellikle Gazze’deki mevcut durum için UNRWA faaliyetlerinin hayati ve önemli olduğuna vurgu yaptığı ifade edildi.
Knesset tarafından onaylanan yasa tasarısının BM için ciddi bir emsal teşkil ettiğine işaret edilen açıklamada, “Slovenya, İrlanda, Norveç ve İspanya, UNRWA’nın çalışmalarının ve insani rolünün sürdürülebilirliğini sağlamak için bağışçı ve ev sahibi ülkelerle çalışmaya devam edecek,” denildi.
‘UNWRA giderse yiyecek, su ve ilaca erişemeyecekler’
ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller, günlük basın toplantısında, İsrail’in UNWRA’nın faaliyetlerini engelleme isteğine yönelik soruları cevapladı.
Miller, “İsrail hükümetinin UNRWA’ya ve UNRWA çalışanlarına karşı elinde tuttuğunu iddia ettiği bilgileri paylaşması gerektiğine inanıyoruz. UNRWA’nın, çalışanlarına yönelik iddiaları incelemek ve bilgi toplamak için kendi sorumluluğu altında soruşturmalar başlattığını gördük” ifadelerini kullandı.
UNWRA’nın, Gazze’deki Filistinli mültecilerin insani ihtiyaçlarını karşılama konusunda yerinin doldurulamayacağını söyleyen Sözcü Miller şunları söyledi:
“UNWRA giderse, çocuklar, bebekler dahil sivillerin yaşamak için ihtiyaç duydukları yiyecek, su ve ilaca erişemediklerini göreceksiniz. Ve açıkçası bunu kabul edilemez buluyoruz.”
‘İnsani krizi daha da kötüleştirecek’
AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell’in ofisinden AB adına yapılan açıklamada, yasayla ilgili ciddi endişe duyulduğu bildirildi.
Yasanın, UNRWA’nın Gazze’deki hayati operasyonlarını fiilen imkansız hale getireceği uyarısında bulunulan açıklamada, “UNRWA’nın işgal altındaki Batı Şeria’da sağlık, eğitim ve sosyal hizmetler sağlamasını ciddi şekilde engelleyecek ve UNRWA’nın İsrail’deki diplomatik dokunulmazlıklarını iptal edecek geniş kapsamlı sonuçlara sahip olacaktır” ifadelerine yer verildi.
UNRWA’nın çalışmalarını sürdürebilmesinin sağlanması çağrısı yapılan açıklamada şu ifadeler yer aldı:
“Bu mevzuat, uluslararası hukuka ve temel insani ilke olan insanlığa açıkça aykırıdır. Halihazırda ciddi olan insani krizi daha da kötüleştirecek, bu bölgelerdeki milyonlarca Filistinli mülteci için gıda, barınma, eğitim ve sağlık hizmeti gibi temel hizmetleri potansiyel olarak durduracaktır.”
Belçika’dan İsrail’e çağrı
Belçika Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada da kararın İsrail’in uluslararası hukuk kapsamındaki yükümlülüklerini doğrudan ihlal ettiği vurgulanarak şunlar kaydedildi:
“İşgalci bir güç olarak İsrail hükümetine uluslararası yükümlülüklerine uyması, UNRWA’nın dokunulmazlıklarını muhafaza etmesi ve sivil nüfusa acilen ihtiyaç duyulan temel hizmetlerin yanı sıra tam, hızlı, güvenli ve engelsiz insani yardım ulaştırılması sorumluluğunu yerine getirmesi çağrımızı yineliyoruz. Dahası, Gazze’de ve Doğu Kudüs de dahil olmak üzere Batı Şeria’da küresel insani müdahalenin ve tüm bölgenin istikrarının etkilenmesinden derinden endişe duyuyoruz.”
DIŞ HABERLER