AKP’nin savaşa ayırdığı bütçeye tepki gösteren Amedli yurttaşlar, halkın bütçesinin savaşlar için kullanıldığını ifade ederek, savaş durursa ekonominin de düzeleceğini söyledi
Türkiye’nin sürdürdüğü “güvenlikçi” politikalar ekonomik krizi şiddetlendirmeye devam ediyor. 2024 yılında “Savunma ve güvenlik sektörüne” yaklaşık 971 milyar TL ödenek ayrılırken, bu ödenek 2025 yılında 1 trilyon 608 milyar TL’ye çıkarıldı.
Savunmaya ayrılan bütçeyi “savaş bütçesi” olarak nitelendiren Amed’deki yurttaşlar, “Halk sadece ekmek istiyor” dedi.
‘Savaşa harcayacağına halkına harca’
Ülke ekonomisinin çok kötü olduğunu dile getiren Heybet Yıldız, günlük 2-3 bin TL’ye çalışan birinin geçinemediğine dikkat çekti. Kira, elektrik ve su faturalarına işaret eden Yıldız, “En düşük kiralar 10 bin TL olmuş. Su, elektrik faturası ve çocukların masrafı derken, elimizde tek kuruş kalmıyor. AKP ülkeyi batırdı. 22 yıldır AKP yönetiyor ve gittikçe batıyoruz. Bu ekonomi nasıl düzelecek? İnşaat sektöründe çalışıyorum ama boş çalışıyoruz. Bu ülkede yaşamak zor” dedi.
Savaşa harcanan bütçeye tepki gösteren Yıldız, “Bütçeyi savaşa harcayacağına halkına harca. Savaşa harcanan bütçeyi, kendi ekonomisine harcasa ekonomi düzelir. Bu ülke dünyanın en zengin ülkesidir ama çalıyorlar. Çal, çal, çal nereye kadar? AKP gitmeden ekonomi düzelmez” diye belirtti.
‘Savaş duruşa ekonomi düzelir’
Mehmet Sarsarkan, “Devlet yok, devlet kepenk indirmiş. Ekonomi niye kötü? Uçak kaldırıyor, ekonomi sıfıra iniyor. O parayla Türkiye’yi besleyebilir. Savaş durursa, ekonomi de otomatikman düzelecek. Ancak şuan ki mevcut durumda ne yaparlarsa yapsınlar düzelmez. Bu iktidar ne zaman değişirse, ekonomi de o zaman düzene girer” şeklinde konuştu.
Özellikle asgari ücretle çalışan insanların geçinmesinin zor olduğunu belirten Mahsun Tarhan, asgari ücretin en az 40 bin TL olması gerektiğini söyledi. Tarhan, “İnsanlar açlıktan ölüyor. Şartlar bir an önce düzeltilmelidir” dedi.
‘Ailemizi geçindirmek istiyoruz’
Bir başka yurttaş ise “Savaş mı desem, ekonomi politikaları mı desem, hırsızlık mı desem… Halktan, bizden alıyorlar. O yüzden durumumuz iyi değil. Fakir tam fakir, zengin tam zengindir. Savaşa verilen bütçe ekonomiye verilse, düzelir. Savaş insanlığa düşmanlıktır. Savaş istemiyoruz. Ekmek istiyoruz. Kendimizi, ailemizi geçindirebilelim istiyoruz” diye konuştu.
‘Dün aldığımızı bugün alamıyoruz’
Nebahat Özen de “Dün aldığımızı bugün alamıyoruz. Yöneticiler kötü yönetirse, ekonomi kötü olur. Üretim yapılmazsa ekonomi kötü olur. Dışarıya bağımlı bir hale gelmişiz. Savaşa ayrılan ödenek keşke Türkiye halklarının daha güzel bir seviyeye gelmesi için eğitime ayrılsaydı. Halk sadece ekmek istiyor, başka bir şey istemiyor” diye belirtti.
Kaynak: MA