DSM öncülüğünde düzenlenen Suriye Diyalog Çalıştayı’nda sorunlara çözüm arayan Suriyeli siyasetçiler, yeni anayasanın eşitlikçi, çoğulcu ve kadın odaklı olması gerektiğini ifade ettiler.
Nazım Daştan/Gire Spi-MA
Demokratik Suriye Meclisi’nin (DSM) öncülüğünde “Suriye’yi yeniden inşa edelim ve geliştirelim” başlığıyla Gire Spi’nin Eyn İsa ilçesinde düzenlenen Suriye Diyalog Çalıştayı, sonuç bildirgesinin açıklanmasıyla önceki gün son bulmuştu. “Suriye Anayasası” ve “Suriye muhalefetinin nasıl ortaklaştırılması gerektiği” gibi önemli konu başlıklarının ele alındığı çalıştayda sonunda muhalefetin bir araya getirilmesi amacıyla kongre kararı alındı. Çalıştayda tartışılan önemli konulardan biri de “Yeni Suriye Anayasası” oldu.Katılımcılar, anayasanın eşitlikçi, çoğulcu ve kadın özgürlükçü olması gerektiği üzerine uzlaşıyor.
Çözümün öznesi Suriye halkı
Arap UlusalKoalisyonu Genel Sekreteri Hikmet Hebib, Suriyelilerin Suriyelilerle tartıştığını ifade ederek, bütün halkların ve kesimlerin bir araya gelerek çözüm yolları aradıklarını söyledi. Suriye krizinin Suriye’den dışında yapılan görüşme ve toplantılarla değil Suriyelilerin bulunduğu bir platformda olabileceğini vurgulayan Hebib, “Devletlerin ya da bölgesel güçlerin olmadığı, halkın olduğu platformlar ile olabilir. Hep birlikte toplandık, bunun ilk adımlarını atmaya çalışıyoruz. Yönetimden birbirimiz ile nasıl yaşayacağımıza kadar tartıştık” dedi ve anayasa konusunda şöyle konuştu: “Artık eski BAAS tarzı ile bu iş olamaz. Yeniden halkı bir araya getirecek ve yaşam koşulları olacak bir anayasa olması gerekiyor. Bugün Suriye halkı bunları kenditopraklarında aldığı kararlar ile yapmak istiyor. MSD de bunun öncülüğünü yapıyor. Oluşacak olan anayasa bu gün olduğu gibi bizi bir araya getirecek ve iletişimde olacağımız bir anayasa olmalı ki halklar yaşayabilsin.”
Anadiller yaşamalı
Çalıştaya Şam’dan katılan Teyar EL Wetani Partisi üyesi Besel El Tebib de, birincil olarak oluşturulacak anayasada herkesin hakkının korunması gerektiğini dile getirdi ve Suriye topraklarının birliğinin sağlanması gerektiğini söyledi. Eski anayasada bazı şeylerin muğlak bırakıldığını, onun için yapılan anayasada köklü değişikliklerin olması gerektiğini aktaran Tebib, şöyle devam etti: “Bu anayasayı gözetecek güçlü yapılar oluşturmak lazım. Halkın önde gelenlerinden oluşturulan bir meclis de olabilir. Suriye halklarının çıkarlarına hizmet etmelidir. Anayasada dilin tanımı da iyi olmalıdır. Hangi dil esas alınacaksa, o seçilir. Fakat burada yaşayan diğer kesimlerin dilleri de koruma altına alınmalıdır. Her bölge de kendi anadili ile konuşmalı ve yaşamalıdır.”
Mücadele ile eşit haklar
SuriyeKadın Meclisi Başkanı Lina Berekatise, farklı kesimlerin aynı masada oturduklarını söyledi. Berekat, eski Suriye anayasasının merkeziyetçi ve iktidar odaklı bir anayasa olduğunu ve değiştirilmesinin aciliyettaşıdığına vurgu yaparak, şöyle devam etti: “Bizim öngördüğümüz ise Suriye’de ne kadar halk, kesim ve inanç varsa onları gözeterek yapılmalı. Ve hazırlanış sürecine de dahil edilmeliler. Suriye savaşında kadınlar büyük bir bedel ödedi. Onun için kadınların hakları korunarak, anayasa oluşturulmalı. Kimsenin kadınların haklarına karışma hakkı olmaması gerekiyor.Kadınların rolü her yerde olacak. Eşit haklarda Suriye’nin geleceğinde yer almalılar.”