DEM Parti Grup Başkanvekili Sezai Temelli, Kırşehir Cezaevi’ndeki tutsakların yaşadığı hak ihlallerini Meclis gündemine taşıdı
Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Grup Başkanvekili Sezai Temelli, Kırşehir Yüksek Güvenlikli Kapalı Cezaevi’nde bulunan tutsakların haklarının ciddi şekilde kısıtlanmasına ve tecrit uygulamalarına maruz bırakılmalarına dair Adalet Bakanlığı’nın yanıtlaması istemiyle Meclis Başkanlığı’na soru önergesi verdi.
Kırşehir Yüksek Güvenlikli Kapalı Cezaevi’nde bulunan bir tutsağın Temelli’ye gönderdiği bir mektuba göre tutsakların sosyal, kültürel ve sportif faaliyetleri engellenirken, havalandırma saatleri ve sayıları sınırlandırılıyor, tek başlarına havalandırmaya çıkarıldıkları için ise sosyalleşmeden uzak tutuluyor.
Hijyen sorunları
Temelli’nin söz konusu önergesinde, cezaevindeki hijyen sorunlarına dikkat çekilerek, “Su, en temel ihtiyaçlardan biridir. Ancak cezaevinde sağlanan suyun hijyen sorunları bulunmaktadır. Musluklardan akan su, çamur, kireç, yağlı ve kanalizasyon kokusuyla doludur. Bu su içilemeyecek kadar kirli olup, bulaşık ve temizlik için de uygun değildir. Kullanımında ciddi sağlık sorunları yaratacak düzeydedir” denildi.
Ağız içi dayatması
Hastane sevklerinin hukuki olmayan yöntemlerle engellendiği ve ağız içi arama uygulaması nedeniyle tutsakların tedavi haklarından mahrum bırakıldığı aktarılan önergede, “Adalet Bakanlığı’na yapılan başvurularda, bu uygulamanın mahkumların lehinde olmadığı değerlendirilmiş olmasına rağmen, uygulama devam etmektedir” diye belirtildi.
Temelli önergesinde şu soruları yöneltti:
- Mahkumların yasal hakları olan sosyal ve kültürel faaliyetlerin neden kısıtlandığına dair cezaevi yönetiminin bir açıklaması var mıdır?
- Tek başına havalandırma uygulamasının, mahkumların sosyal ilişkilerini nasıl etkilediği konusunda bir değerlendirme yapılmış mıdır? Bu uygulamanın tecrit hali oluşturması, mahkumların ruh sağlığı üzerindeki olumsuz etkileri hakkında hangi önlemler alınmaktadır?
- Cezaevinde sağlanan suyun kalitesi ile ilgili herhangi bir sağlık denetimi gerçekleştirilmiş midir? Hijyenik olmayan suyun kullanımının, mahkumların sağlığı üzerindeki potansiyel tehditleri hakkında ne gibi tedbirler alınmaktadır?
- Cezaevindeki su altyapısının sağlıklı bir şekilde işlemesi için herhangi bir alt yapı çalışması gerçekleştirilmiş midir?
- Cezaevinde kullanılan suyun arıtılması için herhangi bir su arıtma sistemi mevcut mudur?
- Sağlıksız suyun kullanımından kaynaklanan sağlık sorunları ile ilgili olarak mahkumların tedavi ve sağlık hizmetlerine erişimleri nasıl sağlanmaktadır? Bu konuda alınan önlemler nelerdir?
- Musluk suyunun hijyenik olmadığı belirtilmiştir. Bu durumda, mahkumların güvenli suya erişimini sağlamak amacıyla alternatif su temin yöntemleri düşünülmekte midir?
- Hastane sevklerinin engellenmesi ve ağız içi arama uygulamasının gerekçesi nedir?
- Mahkumların haftada on kişiyle on saat ortak alana çıkma hakkının neden bir yıldan fazla süredir uygulanmadığına dair bir açıklama yapılacak mıdır?
- Spor aktivitelerinin yalnızca belirli aralıklarla uygulanmasının gerekçesi nedir?
- Mahkumların fiziksel sağlıkları ve sosyal ilişkileri üzerinde bu kısıtlamaların olumsuz etkilerini azaltmak için ne tür önlemler düşünülmektedir?
Kaynak: MA