12 bebeğin ihmalden kaynaklı hayatın kaybettiği ‘Yenidoğan Çetesi’ne dair süreci anlatan Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, 2023 yılında CİMER’e yapılan bir şikayetle olaydan haberdar olduklarını ifade ederek, ‘çok güzel operasyon yaptık’ diye övündü. Öte yandan iddianamenin korkunç detayları da netleşti
İstanbul’da patlak veren ve özel hastanelerde SGK’yi dolandırmak için bebek ölümlerine yol açtıkları ortaya çıkan “yenidoğan çetesi” olayına dair tartışmalar sürerken, detaylar da netleşmeye devam ediyor.
Çok güzel operasyon yaptık
Basın toplantısı düzenleyen Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, yenidoğan çetesine dair soruşturmayı detaylı anlatarak, “Bir CİMER başvurusuyla çeteyi çökerttik. Çok gizli ve operasyonel yaptık” diyerek övündü. Memişoğlu, söz konusu hastanelere bebek nakli yaptırmamaya çalıştıklarını söyledi.
Şikayet 2023’te yapıldı
2023 Mart sonu yenidoğan servisleriyle ilgili CİMER’e bir ihbar geldiğini belirten Memişoğlu, “Ancak bu yenidoğanla ilgili bize 2023 Mart sonu itibariyle bir ihbar geliyor bu hastanelerle ilgili önce CİMER’e, CİMER’den bakanlığa, bakanlıktan bize İl Sağlık Müdürlüğüne gidiyor ve bizim sağlık hizmetlerimizi denetleme elemanları ilgili hastanelere giderek denetliyorlar. Denetliyorlar ama ele geçer delil anlamında bir şey bulamıyorlar. Birkaç küçük eksiklik buluyorlar ama şunu fark ediyorlar, -onlara da çok teşekkür ediyorum- ‘Ya burada bir sıkıntı var ama çok da hani biz delil bulamadık ama burada bir sıkıntı var’ diye bana geliyorlar denetim ekibi. Biz de bu sefer oturuyoruz çünkü gidiyorsunuz, bir şey bulamıyorsunuz ama yani şüphelenmişler ama bununla ilgili bir delil bulacak bir mahkemeye veya bunları cezalandıracak bir şey elde edemiyorlar marttaki ilk şikayete istinaden. Tabii biz burada ne yaptık? Daha önce denetlemelerde de çok fazla bir şey bulunamadığı için biz burada ne yaptık? Sağ olsun İstanbul Emniyeti Mali Büro ekiplerinden bir amir arkadaşımız -daha önce de çalışmıştık bunları kaçakçılık şubesine, vesaireden- bunu çağırdık, ben bizzat kendim çağırdım. Kendi avukatım, hukuk müşavirimiz vardı İl Sağlık Müdürlüğünde, o ve ben, bir de bu mali şubeden amir arkadaşımız Mustafa Bey ve rahmetli oldu benim yardımcım dört kişi oturduk dedik ki ‘Bununla ilgili bir şüphemiz var.’ Bu şüpheyle ilgili -denetleme ekibinden de arkadaşımız vardı- ‘Biz bunu çok gizli bir teknik takiple anca bulabiliriz.’ dedik. Bu 5 Mayıs 2023’te” diyerek sürecin böyle ilerlediğini söyledi.
Ayrıntılar ortaya çıktı
Çok sayıda yeni doğan bebeği sağlıklı olmalarına rağmen kazanç elde etmek için yoğun bakımda tutan ve enfeksiyona açık ortamda en az 12 bebeğin ölümüne yol açmakla suçlanan “Yenidoğan Çetesi” hakkında hazırlanan iddianameden yeni ayrıntılar ortaya çıktı.
Üç gün boyunca eksik tedavi
Cumhuriyet’in haberine göre, iddianamede şu ana kadar yaşamını yitirdiği belirlenen 12 bebekten birinin yaşadıkları anlatıldı. Buna göre, Özel Güney Hastanesi’nde üç gün boyunca uygun müdahale yapılmadığı için Kaya bebeğin yaşamını yitirdiği gece, hastanenin sahibi olan ve dosyadaki şüpheliler arasında yer alan Ayşe Müzeyyen Yurtoğlu’nun bilgisi dahilinde, yeni doğan bölümünde sadece “tıbbi müdahale uygulama yetkisi olmayan” hemşire yardımcısı Damla Atak bulundu.
Kayıtlar silindi
Yurtoğlu’nun bu durumu önemsemediği belirtilirken, hastanenin mesul müdürü Ali Dirik’in de durumdan haberdar olduğu iddianamede yer aldı. Durumu örtbas etmek isteyen hastane yönetiminin ayrıca kamera kayıtlarını sildiği belirlendi. İddianamede, Yurtoğlu’nun sahibi olduğu hastaneye yapılan incelemeler öncesinde savcının geleceğini duyduğuna da yer verildi. Buna göre Yurtoğlu, “Büyükçekmece savcısının benim hastanemde ne işi var? Bebek gece öldü. 500 gramdı, zaten ölecekti” diye belirtti.
Bebeği uyuşturucu ilaçla uyuttu
Bir bebeğin ölümü ile ilgili bildiklerini anlatan şüpheli hemşire Hasan Basri Gök ise, iddianamedeki ifadesinde şunları belirtti: “Bir bebek hastaneye geldi. Geldiğinde durumu kötü değildi fakat yatışının ikinci ya da üçüncü gününde durumu kötüleşmeye, kalp anomalisi sıkıntısı yaşamaya başladı. Hastanede bebekten sorumlu kişi Hakan Doğukan Taşcı idi. Hatta bebeğin ailesi ile görüşen Doğukan, kendisini doktor olarak tanıtmıştı. Bebeğe uygulanabilecek tek ilaç bir kalp ilacıydı. Hakan Doğukan bu ilacı veriyordu. Bir ara ilacı kesti. Ağır narkotik ilaç ile bebeği uyuttu. Sonrasında bebek müdahale edilmesine rağmen kalp anomalisi olduğu için günden güne morarmaya başladı ama Hakan Doğukan Taşcı, verdiği ilaçlarla bebeği yaklaşık olarak bir buçuk ay kadar tuttu.”
İlaç çalıp sattılar
İddianamede, şüphelilerin hastanelere yapılacak denetimleri önceden haber aldığı da yer aldı. Şüpheli ifadelerinde, psikolojik tedavi için kullanılan ve uyuşturucu etkisi yaratan ilaçların da “el altından” temin edilerek satıldığı iddianameye yansıdı. İddianamenin ilgili bölümünde, Özel Güney Hastanesi’nden ilaç kaçırılıp satıldığı belirtildi.
4 kenette daha şikayetler var
İstanbul’da patlak veren “Yenidoğan Çetesi” skandalının ardından, Niğde, Sakarya, Kocaeli ve Antalya’da faaliyet gösteren bazı özel hastanelerde yoğun bakım ünitelerine sevk edilen bazı bebeklerin sahte epikriz raporu düzenlenerek hastanede fazla süre yatırıldığı ve SGK’den haksız kazanç sağlandığı, bu bebekler arasında şüpheli şekilde yaşamlarını yitirenler olduğu ortaya çıktı.
HABER MERKEZİ