Dalaman, Menteşe, Milas ilçeleri ile Gökova Körfezi’nde ormanlık ve makilik alanlarda yangın çıktı. Dalaman ve Menteşe’de çıkan yangınların ise Aydem’e bağlı ADM Elektrik Dağıtım şirketinin hatlarından kaynaklandığı öğrenildi
Muğla’nın birçok bölgesinde eş zamanlı çıkan orman yangınlarında 2 bin hektara yakın orman zarar gördü. Gökova Körfezi’nde Kıran Mahallesi Turnalı mevkiindeki ormanlık ve makilik alanda henüz bilinmeyen bir nedenle yangın başladı. Dalaman ilçesi Taşbaşı Mahallesi’nde çıkan orman yangını rüzgarın etkisiyle yerleşim yerlerine sıçradı ve 2 ev ve 11 kişi tahliye edildi. Menteşe ilçesi Turnalı mevki, Milas’a bağlı Dibekdere Mahallesi’nde çıkan orman yangınları ise genişleyerek devam etti. Diğer yandan Menteşe ve Dalaman’da çıkan orman yangınları elektrik hatlarından kaynaklandığı öğrenildi.
Menteşe yangını yayılıyor
Muğla’nın Ortaca ilçesi Okçular Mahallesi, Seydikemer’in Yakabağ mevki, Menteşe ilçesi Turnalı mevki, Dalaman ilçesi Taşbaşı Mahallesi ve Milas’a bağlı Dibekdere Mahallesi’ndeki yangınlara Muğla Büyükşehir Belediyesi İtfaiye ekiplerinden toplam 120 personel ve 70 araç ile müdahalede bulunduğu bildirildi. Yangınları gece boyunca takip edip, bilgi alan ve çalışmaları yönlendiren Muğla Büyükşehir Belediyesi ve Kıyı Ege Belediyeler Birliği Başkanı Ahmet Aras, “Gece geç saatlerde Menteşe ilçesi Turnalı bölgesinde çıkan yangın şu anda Kıran bölgesine ilerliyor. Tüm ekipler havadan, karadan müdahaleye devam ediyor. İtfaiyemiz, orman, MUSKİ ekiplerimizle yangına müdahale ediyoruz” dedi.
‘Bal Ormanı’ yandı
Aras, “Kıran bölgesi Muğla’mızın bal üretim merkezi. Buradaki ormanlarımız ‘bal ormanı.’ Bölgede yaklaşık 100 bin kovan var. Ne yazık ki bu ormanlarımızı kaybediyoruz. Ancak tüm ekipler ellerinden gelen gayretle ve tüm güçleri ile yangınla mücadele ediyor. Ormanlarımızı ve köylerimizi korumak için gayret ediyorlar. Şu an Kıran’da ‘meskun mahale gelmesin’ diye gerekli tedbirleri almak için çalışıyoruz. Dalaman’daki yangın da devam ediyor. Havadan ve karadan müdahale sürüyor. Yangınlarla ilgili tüm gelişmeleri vatandaşlarımıza aktarmaya da devam edeceğiz” diye belirtti.
Aydem ve DEDAŞ
Dalaman ve Menteşe’de süren orman yangınları Aydem Enerji’ye bağlı ADM Elektrik Dağıtım Şirketi’nin sorumluluğunda olan elektrik dağıtım hatlarından kaynaklı olduğu bildirildi. İzmir’de 2 kişinin ölümüne neden olan Gediz Elektrik şirketi de Bereket Holding’e ait olan Aydem Enerjiye bağlı bir şirket. Diğer yandan Amed ve Mêrdîn arasındaki bölgede çıkan yangın da DEDAŞ’ın sorumlu olduğu elektrik hatlarından çıkmış ve 15 kişinin yaşamını yitirirken, yüzlerce hayvan da ölmüştü.
Dağıtım şirketleri ve yalanlar
Amed ve Mêrdîn coğrafyalarını içeren bölgede 8 bin dekara yakın ekili arazi yanarak kül olurken, 15 yurttaşımız ise yangına müdahale etmesi gerekenlerin etmemesi sonucu kendileri yangını söndürmek isterken yanarak can verdi. 1000’e yakın besi hayvanı ve binlerce canlı da yanarak yaşamını yitirdi. DEDAŞ’a ait orta gerilim hatlarının neden olduğu kıvılcım yangına dönüşürken, DEDAŞ yangının başlama anını gören bir yurttaşın açıklamaları hakkında yalan beyanda bulunma iddiasıyla suç duyurusunda bulunabilmişti. Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Diyarbakır Şubesi yangınla ilgili yayımladığı inceleme sonucunda yangının elektrik hattından kaynaklandığı raporlandı.
Kamunun kaynağı yok yalanı!
Diğer yandan İzmir’de elektrik akımına kapılan iki yurttaşın yaşamını yitirmesinin nedeni de bölgenin elektrik dağıtım şirketi olan ve Bereket Holding’e bağllı Aydem Enerji bünyesindeki Gediz Elektrik Dağıtım şirketinin neden olduğu açık bir cinayetti. Konak ilçesinde 12 Temmuz’da sağanak sırasında su birikintisine basan Özge Ceren Deniz ve İnanç Öktemay yeraltı kablosunun ekli olması ve ekten elektrik akımının suya karışması sonucu elektrik akımına kapılarak hayatını kaybetmişti. Avukat Murat Fatih Ülkü ve Avukat Senih Özay TBMM’ye komisyon kurulması için yaptıkları resmi başvuruda, elektrik üretim ve dağıtım işinin yeniden kamu tarafından yerine getirilmesi gerektiğini belirttiler. Elektrik dağıtım ve üretimlerin özelleştirme gerekçesi ‘kamunun kaynak yokluğu’ olduğu yalanı, Muğla’da yaşanan orman yangınıyla yine teyit edilmiş oldu.
Halkın kabusu
Kamunun yatırım için kaynağı yok gerekçesiyle özelleştirilip piyasalaştırılan elektrik üretimlerinin ardından, dağıtım ve satışta özelleştirilerek şirketlerin eline verildi. Bununla birlikte tek elden üretilen ve satışı yapılan elektrik faturaları halkın kabusu haline gelirken, yetersiz ve bakımsız hatlar nedeniyle adeta katliamlar yaşanmakta. Kürt coğrafyasında ise çiftçi üretim yapamaz duruma geldi. Bu şirketlere uygulanan yüksek yatırım teşvikleri ve alım garantileriyle büyük bir kamusal soygun süreci işletildi ve bu durum desteklerin arttırılmasıyla aralıksız sürüyor.
EKOLOJİ SERVİSİ