Qileban’da bulunan barajlarda oluşan çatlaklardan sızan su nedeniyle bölgedeki yurttaşlar endişeli
Şirnex’in Qileban (Uludere) ilçesinde bulunan Ortasu Çayı üzerinde 2009 yılında “güvenlik” gerekçesiyle inşa edilen barajlar nedeniyle bölgedeki birçok dere yatağı kurudu. Her 10 kilometrede bir inşa edilen 3 barajda oluşan çatlaklar endişeye neden oldu. Kiror, Bêjûh, Roboskî, Şiwêt ve Nêrweh köyü sakinleri, çatlaklardan sızan suya işaret ederek, olası bir felakete karşı önlem alınmasını istiyor.
4 bin nüfusu bulunan Nêrweh köyü sakinleri, barajdaki çatlakların yanı sıra sık sık yaşanan heyelan ve düşen kayalardan da şikayetçi. Kaymakamlığa verilen dilekçelerden olumlu bir dönüş alamayan köylüler, bir süre önce tedbir amaçlı nöbet eylemine başlamıştı. Sonrasında AFAD ekipleri, dağ yamaçlarını çelik halatlarla kapatmıştı. Ancak çelik halatlara rağmen kaya düşme tehlikesi devam ediyor.
Girişimler sonuçsuz kaldı
Köy sakinlerinden Mahmut Aykut, barajın yıkılması halinde bölgede bulunan birçok köyün su altında kalacağı uyarısında bulundu. Aykut, “Burada yapılan baraj sağlam yapılmadığı için duvarlarından su sızıyor. Bu bölge su altında kalma tehlikesiyle karşı karşıya. Buna karşı dava açtık. Köyümüzün tahliye edilmesi için dilekçeler verdik. Ancak bütün girişimlerimiz sonuçsuz kaldı” dedi.
İnsanlar arazilerini ekemiyor
Baraj sonrası birçok arazilerinin de sular altında kaldığına dikkati çeken Aykut, hayvanlarını otlatacak alanların azaldığını ifade etti. Aykut, “Baraj yapılmasından dolayı artık insanlar arazilerini ekemiyor. Ne hayvanlarımızı otlatacağımız bir alan kaldı, ne de tarlalarımızı ekebileceğimiz bir alan. Baraja karşı çıktık. Eylemler yaptık ancak sonuç alamadık. Bu bölgede 5 binden fazla insan yaşıyor. Bu baraj nedeniyle bu kadar insan mağdur ediliyor. Yaşamımız tehdit altında” ifadelerini kullandı.
Heyelan tehlikesi
Maddi zararlarının karşılanarak, farklı bir yere taşınmalarının sağlanmasını isteyen Aykut, “Çünkü baraj nedeniyle köyümüz heyelan riskiyle de karşı karşıya. Baraj yapılacağı zaman buranın yolunu değiştirdiler. Bu nedenle heyelana zemin hazırlandı. Daha önce de heyelan oldu. Tepeye yakın evler heyelandan etkilendi” diye kaydetti.
Kaynak: Mahmut Altıntaş / MA