İHD’in İstanbul ve Adana şubelerinin hasta tutukluların durumuna dikkat çekmek için her hafta düzenledikleri basın toplantısında bu hafta İbrahim Akbaba ve Erhan Demir’in durumlarına dikkat çekildi.
İstanbul
İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu, tarafından hasta tutukluların serbest bırakılması talebiyle Galatasaray Meydanı’nda yapılmak istenen “F Oturumu” eyleminin, 349’uncusu polis tarafından engellendi. Bunun üzerine basın açıklaması İHD Şube binası önünde yapıldı.
Bu hafta ileri derecede diyabet, kalp ve katarakt hastalıklarının yanı sıra 2015’te geçirdiği felç nedeniyle ellerini kullanamayan 70 yaşındaki hasta tutuklu İbrahim Akbaba’nın durumuna dikkat çekildi.
İhlaller arttı
Basın açıklamasını İHD İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu üyesi Mehmet Acettin yaptı. Cezaevlerinde yaşanan hak ihlallerinin artığına dikkat çeken Acettin, “Ağırlaşan koşullar nedeniyle ağır hasta mahpuslar ölüme terk edilirken, sağlığa erişim hakları engellenmektedir. Ayrıca ailelerinden uzak illerdeki hapishanelerde olmaları bu durumu daha da zorlaştırıcı olmaktadır” dedi.
İşkenceye dönüşen sevk
Akbaba’nın Edirne F Tipi Kapalı Cezaevinde tutulduğunu söyleyen Acettin 1 yıl 4 aydır tutuklu olduğunu belirterek şöyle devam etti: ”Tutuklandıktan sonra Mardin hapishanesine konulan Akbaba, 9 ay sonra mahkemeye çıkarıldı. Akbaba, mahkemeye çıkarılmadan ise sürgün sevk ile 6 Kasım 2017’de ring aracı ile 8 Kasım 2017 tarihinde Edirne F tipi hapishanesine getirilmiştir. 2 günlük yolculuk; İleri derecede diyabet, kalp ve katarakt hastası olan ve açık kalp ameliyatı geçirmiş olan İbrahim Akbaba için işkenceye dönüşmüştür. Ayrıca 2015 yılında felç geçirmiş olmasından dolayı halen ellerini yeterince kullanamamakta, diğer taraftan şeker hastalığı nedeniyle bacağı kesilmiş ve protez kullanmaktadır.”
Akbaba’nın cezaevinde kaldığı süre içinde 25 kilo kaybettiğini ve sağlık durumunun gün geçtikçe ağırlaştığı bilgisini verdiğini belirten Acettin, başta Akbaba olmak üzere bütün hasta tutukluların serbest bırakılmasını istedi.
Adana
İHD Adana Şubesi Hapishane Komisyonu da bu haftaki basın açıklamasında Osmaniye T Tipi Kapalı Cezaevi’nde tutuklu bulunan “Brugada sendromu” olarak adlandırılan kalp hastası Erhan Demir’in durumuna dikkat çekti. Komisyon Sözcüsü Avukat Zelal Demiray, Demir’in kısa bir süreliğine tahliye edilip askerliğe alındığını, askerlikte kalbinin durması ve sürekli kriz geçirmesi nedeniyle ”Askerliğe elverişli değildir” raporu aldığını açıkladı.
‘Askerliğe dahi elverişli değilken…’
Demir’in sağlık durumunun askerliğe dahi elverişli olmadığı ve dışarıdayken bile hastalığının tedavisi için özel ilgi ve bakım gerektiğini söyleyen Avukat Demiray, şöyle devam etti: “Hastalığının yaşamını zora sokmaması için kendisinin heyecan, gerginlik, yorgunluk yaşamaması ve hastalığına uygun bir şekilde beslenmesi gerekmektedir. Ancak tahmin edilebileceği gibi bu durum hapishane koşullarında oldukça zor olmaktadır. Erhan Demir hapishanede hastalığına uygun bir tedavi görmediği ve uygun bir şekilde beslenemediği için aşırı kilo kaybına uğramıştır.
Kalbine takılı cihaz başlarda kalbinin üzerindeyken son zamanlarda kalbinden yukarıya doğru kayma gösterdiğini, bu durumun da kol eklemlerine baskı uygulayarak aşırı ağrılara sebep olduğunu, bunun üzerine hapishane revirine gittiğinde ise hapishane doktoru tarafından kendisine yeterli ilginin gösterilmediğini aktarmıştır. Sevk koşullarının kötü olmasından dolayı kendisi de hastaneye gitmeyi reddetmektedir. Yine Erhan Demir hastalığının hayati tehlike yarattığına, hapishanede hayatını idame ettiremeyecek kadar hasta ve bakıma muhtaç olduğuna, yaşamsal tehlike yaratan hastalığının tedavisinin dışarıda sağlanmasına ve Anayasa’nın 104/b maddesine göre af edilerek cezasının kaldırılmasına ve tahliyesine yönelik cumhurbaşkanlığına gönderdiği dilekçesine de olumlu yanıt verilmemiştir.”
‘Derhal serbest bırakılmalı’
Hasta tutuklular açısından Türkiye cezaevlerinde hiçbir insani, vicdani ve hukuki değerle bağdaşmayan ağır insan hakkı ihlallerinin olduğunu vurgulayan Demiray, sözlerini şöyle tamamladı: “Bu ihlali ortadan kaldıracak, çözümün önünü açacak adımlar bir hasta mahpus daha hapishanede yaşamını kaybetmeden acilen atılmalı ve hasta mahpuslara yönelik işlenmekte olan kötü muamele ve işkence suçuna son verilip, derhal serbest bırakılmalılardır.
Buradan bir kez daha kamuoyuna ve yetkililere sesleniyoruz: Hapishanelerde hasta mahpuslar ölüme terk edilmektedir. Ulusal ve uluslararası yükümlülükler derhal yerine getirilmelidir! Hepinizi duyarlı olmaya ve vicdanlarınızın sesini dinlemeye davet ediyoruz.”
HABER MERKEZİ