Wan’da kaybolduktan 18 gün sonra cenazesi bulunan Rojin Kabaiş’in ön otopsi raporunda darp izleri tespit edildi. Otopsiye katılan Doktor Hüseyin Yaviç, Kabaiş’in vücudunun deforme olduğunu belirterek, ‘Şüpheli görünen bazı bulgular vardı, numuneler alındı’ dedi
Wan’da kaybolduktan 18 gün sonra cansız bedeni Wan Gölü kıyısındaki Mollakasım Mahallesi sahilinde bulunan Yüzüncü Yıl Üniversitesi öğrencisi Rojin Kabaiş’in otopsi işlemleri gece geç saatlerde tamamlandı.
Van Adli Tıp Kurumu’nda (ATK) gerçekleştirilen otopsi işlemi yaklaşık 8 saat sürdü. Alınan bilgiye göre, yüzü tanınmaz halde olan Rojin Kabaiş’i babası Nizamettin Kabaiş kıyafetlerinden teşhis etti.
100’den fazla numune alındı
Otopsi işlemleri sırasında, Kabaiş’in bedeninden alınan 100’den fazla numunenin bir kısmının Van Adli Tıp Kurumu’nda, bir kısmının ise İstanbul Adli Tıp Kurumu’nda inceleneceği öğrenildi.
Darp izleri tespit edildi
Rojin Kabaiş’in ön otopsi raporuna ilişkin edinilen bilgiye göre, cenaze uzun süre suda kaldığı için erime ve sabunlaşma oluştu ve bu nedenle yüzü tanınamaz hale geldi. Raporda, Rojin Kabaiş’in sırtında ve dizinin arkasında darp izleri tespit edildi. Ancak bu izlerin nasıl oluştuğu, suda mı yoksa karada mı meydana geldiği detaylı incelemelerin sonucunda ortaya çıkacak. Ayrıca raporda, Rojin Kabaiş’in ölüm sebebinin ‘boğulma’ olarak kayıtlara geçtiği öğrenildi.
‘Bulgular tespit edilmesi zor görünüyor’
Yüzüncü Yıl Üniversitesi öğrencisi Rojin Kabaiş’in 8 saat süren otopsi işlemlerine Wan-Colemêrg Tabipler Odası adına katılan Doktor Hüseyin Yaviç, rapor sonucunun bütün kurumlarla paylaşılması gerektiğini söyledi.
Kabaiş’in otopsi işlemlerine dahil olmak adına birçok kurumun talebi olduğunu dile getiren Yaviç, kendi taleplerinin de ısrarlar sonucunda kabul edildiğini söyledi. Sürecin titizlikle yürütülmesi adına otopsi işlemine dahil olduklarını vurgulayan Yaviç, “Yaklaşık 8 saat süren bir otopsi yapıldı. Otopsiye 10’a yakın uzman katıldı. Yüzün üzerinden numune alındı. Cenazenin uzun bir süre suda kaldığını ve deforme olduğu tespit edildi. Temel sıkıntı, uzun süredir cenazesinin gölde olduğundan kaynaklı ne yazık ki ciddi anlamada, bir deformasyon gerçekleşmiş, bu nedenle bulguların tespit edilmesi de zor görünüyor. Baba kızını elbiseleriyle teşhis edebildi. Dosya üzerinde şuan bir ‘gizlilik’ kararı var” dedi.
‘Numune alındı’
Ön otopsi sürecinde tespit edilmiş net bilgilerin olmadığını söyleyen Yaviç, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Şüpheli görünen bazı bulgular vardı, onlardan numuneler alındı ve kayıt altına alınıp gerekli yerlere gönderildi. Bu süreci kurumlarımızla birlikte uygun bir şekilde kamuoyuyla paylaşacağız. Yapılan otopside kemiklerde herhangi bir kırık tespit edilmedi. Scopi cihazıyla vücutta yapılan incelemede herhangi bir kırık tesit edilmedi. Bu sürece dair şöyle bir sıkıntı da olduğu belli oluyor. Ön otopsiyi talep eden Wan Barosu’na verilmedi. Bu sürecin daha şeffaf yürütülmesi ve toplumun aydınlatılması gerekiyor. Gizlilik kararının biran önce kaldırılması ve rapor sonucunu bütün kurumlarla paylaşılması gerekir.”
Kaynak: DUVAR-MA