Adana’da 3,5 yaşındaki Tevriz Dora’nın ölümüne dair yargılanan 3 polisin tutuklanması talebi reddedildi. Mahkeme, sanık avukatlarının ‘polis memuru’ uyarısı üzerine görüntülerin incelendikten sonra avukatlara verilmesine karar verdi
Adana’nın Seyhan ilçesinde 11 Ekim 2015 tarihinde, Ankara Gar Katliamı’nın yıl dönümü dolayısıyla yapılan protesto eylemleri sırasında annesi Kamile Dora’nın kucağındayken vurulan 3 buçuk yaşındaki Tevriz Dora’nın ölümüne dair açılan dava sürüyor. Tutuksuz yargılanan polisler A.Ü., Ö.G. ve S.T. hakkında “olası kastla adam öldürme” ve “yaralama” suçlamalarıyla açılan davanın 5’inci duruşması, Adana 4’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.
Dora’nın annesi Kamile ve babası Azem Dora duruşmaya katıldı. Taraf avukatları da duruşmada hazır bulundu. Ankara Gar Katliamı’nda kızı Dilan Sarıkaya’yı kaybeden Nesligül Sarıkaya ve Hafıza Merkezi de duruşmayı izledi.
Tanık polis: Havaya doğru ateş etti
Tanık olarak dinlenen polis memurları A.K. ve M.G.’nın beyanları ile Adana Emniyet Müdürlüğü’nün talimat yazısının dosyaya konulduğu belirtildi. Tanık polis M.G., “Olayın üzerinden uzun süre geçtiği için hatırladığı bir şeyin olmadığını” ileri sürdü. Tanık polis A.K. ise, daha önce olaya dair emniyette ifade verdiğini belirterek, “A.Ü.’in zırhlı aracın kulesinden havaya doğru ateş ettiğini gördüm. Ancak kaç el ateş ettiğini etrafta çok fazla ses ve kargaşa olduğu için hatırlamıyorum” diye kaydetti.
13 Ekim 2015’te Muhabere Elektronik Şube Müdürlüğüne gönderilen “ihbar”ın da dosyaya konulduğu belirtildi. İhbarda, protestocular tarafından Dora’nın öldürüldüğü iddia edildi.
‘Tanık beyanları eksik’
Tanık beyanlarına dair konuşan avukat Yasemin Dora Şeker, tanık polislerin beyanlarının eksik olduğunu belirtti. Şeker, tanıkların mahkeme huzurunda dinlenmesini talep etti. Yapıldığı iddia edilen ihbarın “suçtan kurtulamaya dönük” olduğu ve araştırılması gerektiğini kaydeden Şeker, polis geçmişi olmayan bilirkişilerin görüntüleri incelemesi gerektiğini vurguladı.
Şeker, 10 yıldır hukuk mücadelesi verdiklerini, etkin bir soruşturma yürütülmediğini, sanıkların polis olmaları sebebiyle delilleri karartma ve kaçma şüphelerinin olduğunu kaydetti. Şeker, polisler hakkında tutuklama kararı çıkarılmasını istedi. Diğer avukatlar da sanıkların tutuklanmasını istedi.
Uyarı üzerine karar değişti!
Mahkeme heyeti, tanık polislerin gelecek duruşmada SEGBİS aracığıyla duruşmaya katılmalarına, olaya dair görüntülerin polis geçmişi olmayan bilirkişilerce rapor alınmasına, dosyanın geldiği aşama nedeniyle sanıkların tutuksuz yargılanmasına karar verdi. Mahkeme, görüntülerin müşteki avukatlara ibraz edilmesine karar verdi.
Sanık polislerin avukatları, sanıkların “polis memuru” olduğunu belirtti. Mahkeme, bunun üzerine görüntüler incelendikten sonra avukatlara verilmesi yönünde karar verdi.
Duruşma 20 Şubat 2025 tarihine ertelendi.
Kaynak: MA